Ona nemá slabinu. Plíšková o neoblíbené soupeřce, přísném losu i konci unikátní série

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Sotva horší mohla mít Karolína Plíšková los do prvního kola Roland Garros. Jednatřicetiletá Češka vyfasovala bývalou turnajovou finalistku Sloane Stephensovou, jíž pařížská antuka mimořádně vyhovuje. Porážka 0:6 a 4:6 je pro Plíškovou až příliš krutou, ve druhém setu totiž předvedla na kurtu Philippa Chatriera velmi slušný výkon. V náročných podmínkách ale nevyužila vedení 4:3 a 30:0 při svém podání a poprvé po sedmi letech nezvládla vstup do grandslamového turnaje.

Se Sloane Stephensovou jste prohrála pětkrát ze šesti soubojů. V čem je pro vás nepříjemná?
Ona má ráda moji hru. Někde jsem ji porazila, ale ona je zvláštní hráčka. Někdy se snaží, někdy nesnaží. Když se snaží, může být v Top 10. Herně ani pohybově nemá slabinu, nemá totální zbraně, ale na antuce je strašně nepříjemná. Je vidět, že to tady má ráda a že jí podmínky sedí, míče i centrkurt jsou pomalejší. Ona hraje spiny, já do toho musím furt chodit, bere to moc energie.

Mohl být los ještě horší, nebo ne?
Bylo tam pár přísných prvních kol, Muška (Karolína Muchová, pozn. red.) by byla na první kolo těžká. Je tam pár holek, které byly rok dva zpátky v Top 10 nebo Top 20 a teď jsou bohužel nenasazené. Sloane je jedna z prvních nenasazených a pro mě to byl možná jeden z nejhorších losů. Nemá ale cenu se o tom nějak bavit.

Ohlédnete se ještě za antukovými turnaji před Roland Garros?
Posledních pár týdnů bylo těžkých. Antuka pro mě nikdy nebyla povrch číslo jedna, i když jsem na ní nějaké úspěchy měla. Ve Stuttgartu, kde to je hala a povrch je rychlý, jsem hrála výborně, byla jsem dobře připravená. Bohužel se mi tam trochu něco stalo s kolenem, ale úplně bych to nerozebírala. Teď to bylo v pohodě. Poslední dvě porážky nebyly kvůli kolenu, ale moc jsem toho nenahrála. Řím byl úplně z voleje, chtěla jsem jen zkusit, jestli budu tady ready, abych měla za sebou nějaký ostrý zápas.

A jak jste na tom byla v Paříži?
Tady jsem byla v pohodě, měla jsem docela i nahráno. Proti takové soupeřce to první kolo na rozehrání ale úplně nebylo. Podmínky byly těžké, foukalo, nehrálo se mi vůbec dobře. Za stavu 0:3, 0:4, 0:5 je pak těžké hrát tenis, který bych měla hrát. V obou setech jsem měla spoustu šancí, takže jsem to minimálně do třetího setu mohla dostat. Pro lidi byly některé body hezké, ale z mé strany to nebyl úplně hezký tenis. Jsem ráda, že antuka skončila. Travnaté turnaje snad budou lepší a pak mě čekají zase betony, takže je přede mnou lepší část sezony.

Na grandslamu jste poprvé od Roland Garros 2016 vypadla hned na úvod, vaše série skončila na 25 výhrách v prvních kolech. Jak hodnotíte tuto statistiku?
Vím, že jsem docela dostkrát prohrála druhé nebo třetí kolo, ale myslím, že jsem se vždycky probojovala. Občas i záleží, kterou dostanete soupeřku. Podle mě jsem vždycky byla nasazená, takže jsem nikdy neměla soupeřku z Top 10 nebo Top 20, což je taky rozdíl. Vím ale, že tam byla spousta zápasů, které jsem měla skoro prohrané. Nechci říct, že je náhoda, že jsem neprohrála tak dlouho v prvním kole, ale někdy pro mě první nebo druhé kolo tolik nehraje roli. Vždycky beru jako úspěch postup do druhého týdne.

Těšíte se na travnatou část roku, během níž jste v minulosti posbírala spoustu úspěchů?
Momentálně vůbec. (směje se) Ne, antuka samozřejmě není můj oblíbený povrch a na trávě jsem měla docela úspěchy, když teda pominu loňský rok, který byl celý divný kvůli zranění. Věřím, že letos to bude lepší a že se mi bude dařit.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (16.) – Sloane Stephensová (USA, 30.) 0:6, 4:6