Cenný skalp a turnajové maximum? Jsem rád, ale určitě mířím výš, netají Lehečka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Bouřlivou atmosféru jednoho z vedlejších kurtů v areálu Rolanda Garrose zažil už loni, tentokrát se ale Jiří Lehečka dočkal i premiérové pařížské výhry. Čtvrtfinalista letošního Australian Open vypálil celkem 51 vítězných míčů a rozjetého německého čahouna Jana-Lennarda Struffa vyřadil v pěti setech (7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1). „Jsem rád, že jsem zlepšil svůj výsledek z loňského roku, ale určitě mířím výš,“ hlásil v pondělí sebevědomě Lehečka, který ladil formu na pařížské antuce i v tréninku s Carlosem Alcarazem.

Jak si vychutnáváte výhru nad světovou osmadvacítkou Janem-Lennardem Struffem?
Jsem moc rád, že se mi to povedlo, každý vyhraný pětiseťák je moc cenný. Po nevydařených Masters na antuce je to pro mě velký kopanec směrem nahoru. Struff v předchozích týdnech ukázal, že na antuce hrát umí a že je to dobrý tenista. Známe se, věděli jsme, co od sebe očekávat. Myslím, že zápas měl dobrou kvalitu.

Jistě vás potěšila i bouřlivá atmosféra na dvorci číslo 13, že?
Bylo to hezké, moc jsem si to užil. Vnímal jsem, že utkání fanoušky bavilo. Každý zápas na zaplněném kurtu, i menším, je velmi záživný.

Na Roland Garros jste si postupem do druhého kola vylepšil turnajové maximum. Nakolik je to motivující?
Nechci to znevažovat, ale jelikož jsem tady loni prohrál v prvním kole, nebylo to nic světoborného k překonání. (usmívá se) Když se budeme takhle bavit příští rok v Austrálii, budeme všichni spokojení. Jsem rád, že jsem zlepšil svůj výsledek z loňského roku, ale určitě mířím výš. Chtěl bych určitě navázat na svůj předchozí grandslam, ale jdu krok za krokem.

V poslední době vás trápilo zranění pravé nohy. V jakém je nyní stavu?
Noha mě pořád pobolívá. Po ránu je to někdy náročnější, ale v trénincích i zápase hraju úplně v pohodě. Dnes jsem byl bez bolesti. Fyzicky jsem dobře připravený, teď budu mít dva dny volna.

Před začátkem turnaje jste potrénoval se světovou jedničkou Carlosem Alcarazem. Co jste si z této události odnesl?
Trénink byl super. Každá příležitost hrát se světovou jedničkou se musí chytnout za pačesy a jsem rád, že jsme možnost měli. Dali jsme si set, prohrál jsem 4:6, pak jsme pokračovali a bylo to 2:3. Mělo to dobrou úroveň, dobře jsme si zahráli a zpotili se.

Kolik bylo v publiku přibližně lidí?
Tři tisíce lidí tam klidně mohly být, ať už v pátek s Alcarazem, nebo den předtím s Daniilem Medveděvem. Navodí to zápasovou atmosféru a je to fajn.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ LEHEČKA (41.) – Jan-Lennard Struff (GER, 28.) 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1