Postupující Vondroušová: o výměně trenéra, lásce k Paříži i vzestupu žebříčkem

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Kouzlo francouzské antuky na ni znovu působí! Markéta Vondroušová vyřídila v prvním kole Roland Garros na svém oblíbeném povrchu americkou ranařku Alyciu Parksovou poměrem 6:4 a 6:0. Po pomalejším začátku se třiadvacetiletá Češka rychle dostala na vlnu a své vyzývatelce nadělila kanára, přičemž ve druhé sadě ztratila nicotných pět fiftýnů! Po utkání se spokojená Vondroušová rozpovídala i o obnovené spolupráci s trenérem Janem Hernychem, který jí pomohl k postupu do finále Roland Garros 2019. „Myslím, že trochu čekal, že by nabídka mohla přijít. Jsem ráda, že jsme to dali takhle dohromady,“ libuje si světová šedesátka Vondroušová.

Jaká byla vaše taktika proti agresivně hrající soupeřce, jež vás porazila loni na halovém turnaji ve Francii?
Do zápasu jsem šla s tím, že ona takhle zvlášť na antuce, která je pomalejší a kde míč někdy hůř skočí, nevydrží hrát a začne kazit. To se nakonec potvrdilo a druhý set už byl bez zádrhelu.

Loni jste Roland Garros kvůli operaci zápěstí zmeškala. Jak jste tuto nepříjemnost vstřebávala?
Byla jsem docela smutná, ani jsem se na turnaj nemohla koukat. Teď jsem nadšená, že jsem tady a ve formě. Přijela jsem sem s nahranými zápasy, cítím se dobře. Každý rok jsem tu moc ráda.

V sezoně jste zatím nasbírala 22 výher ze 30 utkání, teď navíc hrajete na vaší oblíbené pařížské antuce. Cítíte se stále líp?
Už na betonech se mi dařilo, a když jdete na antuku s vyhranými zápasy v zádech, cítíte se dobře. Vím, že některé holky na antuce hrají nerady, takže mám psychickou výhodu. Zůstanu klidnější a nepanikařím, i když zápas nezačnu dobře jako třeba dneska.

V Paříži vás doprovází trenér Jan Hernych. Jak se to seběhlo, že jste ho vyměnila za Jiřího Fencla?
Rozpustili jsme to už před Madridem. V Římě se mnou byl můj fyzio a také manžel Štěpán, protože Herňa jel ještě na dovolenou. V Paříži jsme spolu zase po pár letech obnovili spolupráci.

Jan Hernych byl i při vašem památném tažení do finále Roland Garros před čtyřmi lety. Je to váš talisman?
Jo, je to takový můj talisman, takže jsem si ho zase přibrala do týmu. (usmívá se)

Byl Jan Hernych z vaší nabídky překvapený?
Myslím, že trochu jo. Byli jsme ale v kontaktu. Hrál na Štvanici, a tak jsme se potkávali. Myslím, že trochu čekal, že by nabídka mohla přijít. Jsem ráda, že jsme to dali takhle dohromady.

V březnu jste byla v žebříčku mimo Top 100, teď jste šedesátá. Jak je pro vás povzbuzující, že v poslední době téměř každý týden stoupáte?
Ještě do Indian Wells jsem obhajovala dost bodů, takže i když jsem hrála dobře, pořád jsem byla kolem devadesátky a vlastně stála na místě. Ale teď, když už někde uhraju lepší výsledek, poskočím dost. I to je motivace, i když není moc dobré na žebříček koukat, protože všechny tenistky hrají dobře a vyrovnaně.

Ve druhé rundě vás čeká světová devítka Darja Kasatkinová, se kterou máte vzájemnou bilanci 2:2. Co od ní čekat v Paříži?
Věděla jsem, že los bude těžší, protože jsem nenasazená. Ona je na antuce také dost dobrá. Bude to dobrý zápas. Uvidíme, stát se může cokoliv.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (60.) – Alycia Parksová (USA, 45.) 6:4, 6:0