Španělský veterán se loučil s oblíbeným turnajem. Došly mi síly, ale odcházím šťastný, říká

- Filip Lefenda

Kariéra tenisového veterána Feliciana Lópeze se rychle chýlí ke konci. Tento týden se jednačtyřicetiletý Španěl definitivně rozloučil s domácím turnajem v Barceloně, kde startoval coby šestnáctiletý junior poprvé už v roce 1998. V utkání úvodního kola dokázal navzdory nevelké herní praxi dostat do tří setů silně favorizovaného Davida Goffina, v rozhodujícím dějství mu ale došly síly a schytal kanára.

„Během utkání jsem se cítil docela dobře. Až do třetího setu, v němž už mi došla energie,“ přiznal bývalý dvanáctý tenista žebříčku ATP, jenž se postupně propadl až na chvost šesté stovky, po porážce 6:7(3), 7:6(4) a 0:6.

López zakončil minulou sezonu s hrůzostrašnou bilancí jediné výhry a patnácti porážek. Jediným soupeřem, kterého během roku 2022 porazil, byl Američan Bradley Klahn. Na trávě v Newportu se Španěl utkal i s Jiřím Veselým, s nímž prohrál 4:6 a 2:6.

Letos už si někdejší deblová devítka akce vybírá v rámci svého rozlučkového turné. V mexickém Acapulku vyzrál López z pozice obrovského outsidera na Christophera Eubankse ze Spojených států. Následně již prohrál s dalším Američanem Francesem Tiafoem a na challengeru v Murcíi nestačil na Itala Mattea Arnaldiho. Duel s Belgičanem Goffinem byl jeho teprve čtvrtým v sezoně.

„Stálo za to se na tyto zápasy připravit. I když už skoro nevyhrávám, odcházím šťastný,“ hlásí muž, jenž za dva měsíce pověsí raketu definitivně na hřebík. V Barceloně se majitel grandslamového titulu ze čtyřhry (Roland Garros 2016) představil už po dvaadvacáté.

„Tehdy jsem si nepředstavoval, že to dotáhnu tak daleko. Vždy jsem snil pouze o tom, že si zase budu moci zahrát v Barceloně. Nyní se kruh uzavírá,“ zavzpomínal reprezentant, jenž vyhrál v národních barvách se Španělskem hned pětkrát Davisův pohár.

Kromě výčtu úspěchů se López pyšnil i jednou dlouhou sérií. Až do loňského května startoval na 79 grandslamových turnajích v řadě. „Nevynechat dvacet let turnaj velké čtyřky je něco neuvěřitelného. Dobře vím, co vše jsem pro to musel udělat a jakou cenu jsem musel zaplatit. Jsem hrdý na to, že jsem to dopracoval k takto dlouhé kariéře,“ říká rodák z Toleda.

Tečku by měl za svou kariérou udělat v červnu na podniku v londýnském Queensu, kde získal v letech 2017 a 2019 své dvě poslední trofeje ve dvouhře. Britští organizátoři travnaté pětistovky již Lópezovi přislíbili divokou kartu.