LOH Tokio: Senzační Vondroušová šokovala Ósakaovou a je ve čtvrtfinále! Češky ve čtyřhře měly poloviční úspěšnost

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Markéta Vondroušová přichystala dokonalý šok domácí hvězdě Naomi Ósakaové, kterou v osmifinále olympijského turnaje porazila ve dvou setech. Neúspěšné zápasy dvouhry za sebou naopak mají Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč. V závěrečné rundě zápasů se objevily obě české deblové dvojice. Zatímco Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou oslavily postup do čtvrtfinále, Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou neuspěly.

Krejčíková se Siniakovou jsou ve čtvrtfinále čtyřhry
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou na olympijských hrách v Tokiu postoupily do čtvrtfinále čtyřhry. Nejvýše nasazená dvojice v osmifinále přehrála pár Badosaová, Sorribesová Tormová 6:2, 5:7, 10:5. Češky měly k postupu nakročeno už ve druhé sadě, od stavu 5:3 však neuhrály jediný gem, za stavu 5:4 a 40:15 při vlastním podání dokonce nezužitkovaly dva mečboly. Krejčíková se Siniakovou vyzvou ve čtvrtfinále šestý nasazený debl Bartyová, Sandersová.

Kar. Plíšková s Vondroušovou nevyužily čtyři mečboly
Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou se do čtvrtfinále čtyřhry v Tokiu neprobojovaly. České tenistky proti brazilskému deblu Pigossiová, Stefaniová prohrály 6:2, 4:6, 11:13. V supertiebreaku přitom vedly 9:7 a měly celkem čtyři mečboly.

Kar. Plíšková končí na raketě Giorgiové
Karolína Plíšková (7.) v Tokiu nenaváže na úspěšný Wimbledon. Česká tenistka v osmifinále dvouhry překvapivě vypadla s Italkou Camilou Giorgiovou (61.) po sadách 4:6, 2:6.

Plíšková ve čtvrtém gemu úvodního setu sice stáhla manko brejku, v další hře si však podruhé v zápase přišla o servis. Na začátku druhé sady navíc soupeřce dovolila brejk, což se opakovalo o čtyři hry později. Češka ve druhém setu nedostala jedinou šanci uspět na returnu, na čtvrtfinále s Elinou Svitolinovou tak musí zapomenout.

„Nehrála jsem dneska dobře. Nepřišlo mi, že bych úplně špatně servírovala, ale na tomhle povrchu je to vabank. Možná jsem měla pomalé reakce, to jsem měla popravdě už předchozí zápas. Kdybych byla trošičku líp na nohou a svěžejší, tak by to asi vypadalo líp. Bohužel jsem nepředvedla nic suprového. Já na ni mám blbou hru. Kdyby tam byl někdo, kdo to občas narazí čopem a podobně, hrál by proti ní lépe. Moje rychlost jí nevadí, hrála dobře a nebyla tam moc šance. Byla koncentrovaná,“ uvedla zklamaná Plíšková.

Macháč dvě hodiny vzdoroval Schwartzmanovi
Tomáš Macháč (148.) si druhé vítězství na olympijských hrách nepřipsal. Ve druhém kole tokijského turnaje nepřekvapil favorizovaného Argentince Diega Schwartzmana (13.), se kterým prohrál 4:6, 5:7.

Macháč jako první v zápase ztratil podání, ve čtvrté hře získal rebrejk. Druhou ztrátu ze sedmého gemu už nestáhl, úvodní sadu po 48 minutách tak nezvládl. Druhý set nabídl vedení Argentince 1:0 a 4:3 s brejkem, v obou případech český tenista dokázal na returnu uspět. Za stavu 5:5 však popáté v duelu neudržel servis, což nakonec bylo rozhodující.

„Jsem rád, že jsem si zahrál s takovým hráčem. Rozhodně jsem tam nešel jen pro to, abych ho potrápil, chtěl jsem ho porazit. Hrozně mě to mrzí, protože některé chyby jsem nemusel udělat. Podmínky jsou těžké, bylo vedro, po dešti, změnilo se počasí, musel jsem měnit raketu. Nebyl to jednoduchý zápas. Z koncovky jsem dost smutný, protože jsem si to pokazil na vlastním servisu, ale bylo to fakt těžké být stopro fit na každou výměnu. Takové zápasy bych potřeboval častěji, abych podobné chyby nedělal. V prvním setu jsem si blbě prohrál servis, ale on skvěle returnoval. Škoda," smutnil dvacetiletý český talent.

Krejčíková s Bencicovou ztratila vedení
Barbora Krejčíková (11.) při premiérové účasti ve dvouhře olympijského turnaje končí v osmifinále. Pětadvacetiletá Češka v zápase o čtvrtfinále přišla o vedení s Belindou Bencicovou (12.), se kterou prohrála 6:1, 2:6, 3:6.

Krejčíková po úvodním suverénním setu ve druhé sadě hned získala náskok brejku, o který ale okamžitě přišla, ve zbytku sady navíc ztratila další dva servisy. V závěrečném setu sice stáhla ztrátu 2:4, brejk však nedokázala potvrdit.

„Podmínky jsou tady strašně náročné, po setu mi došla šťáva. Belinda začala hrát, mně přestaly chodit nohy. Najednou jsem úplně ztratila rytmus, začala jsem hrát pomalu, krátce a vůbec jsem jí už neubližovala a už si s tím míčem dělala, co chtěla. Navíc jsem si ničím nepomohla. Přestala jsem dobře podávat, Belinda začala hrát hodně prvních servisů, takže jsem byla permanentně pod tlakem a já jsem hrála každý druhý. Je to škoda. Ještě jsem ji brejkla, měla jsem výhodu na 4:4. Nesešlo se mi to. Zasloužila si vyhrát, hrála líp. Jsem teď samozřejmě zklamaná. Hodně mě to bolí, chtěl jsem tady hrát dobře. Ale musím se radovat z toho, že se mi tak dařilo, že jsem měla takovou dobrou šňůru. Teď se zkusím soustředit na debl a zkusím ještě podat zbytek své energie do deblu," připomíná Krejčíková duel po boku Kateřiny Siniakové.

Vondroušová šokovala Ósakaovou a je ve čtvrtfinále!
Markéta Vondroušová je první českou tenistkou ve čtvrtfinále olympiády! Proti hvězdné domácí Japonce Naomi Ósakaové předvedla skvělý výkon a favoritku dokonale zaskočila.

V prvním setu jasně dominovala a proti chybující světové dvojce ho bez komplikací ovládla poměrem 6:1. Ve druhém setu se Ósakaová zlepšila a bojovala Češka hned v prvním gemu přišla o podání a Japonka se dostala do vedení. Vondroušová se ale trpělivě držela a dokázala Ósakaovou rebrejknout. Za stavu 3:3 přišla důležitá chvíle – Vondroušová udělala dvě dvojchyby a stav byl 15:40. Na oba fiftýny ale Češka zahrála skvělý kraťas a držela se v setu dál. Za stavu 5:4 pak nezvládla Japonka svůj servis. Dva mečboly sice odvrátila, po další chybě ale mohla česká tenistka slavit senzační postup do čtvrtfinále po vítězství 6:1 a 6:4.

„Šla jsem do toho, že nemám co ztratit a že do toho budu muset chodit, jinak by mě ustřílela. Začala jsem dobře, dobře jsem podávala, i když měla na začátku dva brejkboly. Říkala jsem si, že ji musím jakkoliv rozběhat, čopem, kraťasem, čímkoliv. A vyplatilo se. I když jsem na začátku rychle vedla, věděla jsem, že bude bojovat o každý míč. Špatně servírovala v prvním setu, tam jsem ji na druhý servis drtila. Ve druhém začala podávat lépe, umisťovala a dávala rány. Dvakrát jsem ji brejkla, ani nevím jak. Ale hrála jsem fakt dobře. Ve druhém setu už se ale hodně zlepšila a už to bylo o kousek," popsala postup do čtvrtfinále dvaadvacetiletá Češka.

Muguruzaová zastavila přemožitelku Kvitové
Druhou čtvrtfinalistkou dvouhry na probíhajících olympijských hrách v Tokiu je Garbiňe Muguruzaová (9.). Zkušená Španělka v osmifinále vyřadila přemožitelku Petry Kvitové Alison Van Uytvanckovou (59.) po sadách 6:4, 6:1.

Program na OH v Tokiu se kvůli počasí odsouvá
Program tenisového turnaje na olympiádě v Tokiu během úterý narušuje špatné počasí. V plánované 4:00 českého času se začalo pouze na centrálním kurtu se zataženou střechou. Na ostatních kurtech (kde měla hrát od 4:00 Barbora Krejčíková nebo Tomáš Macháč) se začalo až po 5:00.

Vybrané zápasy úterního programu LOH

Osmifinále dvouhry žen
Belinda Bencicová (SUI, 12.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 1:6, 6:2, 6:3
Maria Sakkariová (GRE, 19.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 7:5, 3:6, 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – Naomi Ósakaová (JPN, 2.) 6:1, 6:4
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) – Camila Giorgiová (ITA, 61.) 4:6, 2:6
Alison Van Uytvancková (BEL, 59.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 9.) 4:6, 1:6
Sara Sorribesová Tormová (ESP, 47.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 18.) 1:6, 3:6
Paula Badosaová (ESP, 29.) – Nadia Podoroská (ARG, 38.) 6:2, 6:3
Donna Vekičová (CRO, 50.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 20.) 6:7(3), 4:6

2. kolo dvouhry mužů
Diego Schwartzman (ARG, 13.) – TOMÁŠ MACHÁČ (148.) 6:4, 7:5
Frances Tiafoe (USA, 54.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 3:6, 4:6
Aslan Karacev (RUS, 24.) – Jérémy Chardy (FRA, 68.) 5:7, 6:4, 3:6

Osmifinále čtyřhry mužů
Klein, Polášek (oba SVK) – Krajicek, Sandgren (oba USA) 7:6(2), 2:6, 5:10
Krawietz, Pütz (oba GER) – A. Murray, Salisbury (oba GBR) 2:6, 6:7(2)
Ram, Tiafoe (oba USA) – Čilič, Dodig (oba CRO) 3:6, 5:7
Chardy, Monfils (oba FRA) – Struff, A. Zverev (oba GER) 4:6, 5:7

Osmifinále čtyřhry žen
Pigossiová, Stefaniová (obě BRA) – KA. PLÍŠKOVÁ, VONDROUŠOVÁ 2:6, 6:4, 13:11
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Badosaová, Sorribesová Tormová (obě ESP) 6:2, 5:7, 10:5
Muguruzaová, Suárezová Navarrová (obě ESP) – Bencicová, Golubicová (obě SUI) 6:3, 1:6, 9:11