Macháč litoval času. Měl jsem to udělat trochu hnusně, říká po vyřazení

- Radek Štohl, Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Dvě hodiny srdnatě vzdoroval osmému nasazenému Diegovi Schwartzmanovi. Ačkoliv s favorizovaným Argentincem svedl tuhou bitvu, tak postup do osmifinále Tomáši Macháčovi utekl. „Rozhodně jsem tam nešel jen pro to, abych ho potrápil, chtěl jsem ho porazit. Hrozně mě to mrzí, některé chyby jsem nemusel udělat. Koncovku jsem si pokazil na vlastním servisu, jsem z toho dost smutný. Být stopro fit na každou výměnu ale bylo vážně těžké," mrzelo aktuálně 148. hráče žebříčku dvouhry po prohře 4:6, 5:7.

Po neúspěšné úvodní sadě Macháč ve druhém dějství dvakrát stáhl brejk favorita. Za stavu 5:5 úspěšně odvrátil manko 15:40 a další brejkbol, klíčový gem však nakonec nezvládl. „Výměny byly vážně dlouhé. Nepomohl jsem si servisem, a když jsem dal dobrý servis, tak mi to vytáhl. Ani po jednom míči jsem si neoddychl. Jednoho debla jsem dal zbytečně, pospíchal jsem, to mě mrzí. Takové zápasy bych potřeboval častěji, abych tyhle chyby nedělal," poukazuje Macháč na teprve druhý zápas s hráčem z užší světové špičky.

V únoru ve druhém kole Australian Open vyzval nedávného finalistu Wimbledonu Mattea Berrettiniho, kterému dokonce vzal set. Český mladík tak především potřebuje nabrat zkušenosti z velkých zápasů. „Rozhodně mi pomůže se s takovými hráči potkávat. Když budu hrát úspěšně kvalifikace grandslamů, tak s nimi budu hrát častěji. Šance byly v obou setech a i soupeř to ví. Na druhou stranu už mě hráči začínají znát a nepodceňují mě. Jestli chci jít nahoru, tak to musím zvládnout," uvědomuje si mladý borec.

Olympijský turnaj se nese ve znamení těžkých podmínek, zvláště těch klimatických, během kterých tenisty trápí vysoké teploty a nepříjemná vlhkost. V průběhu úterního programu navíc Tokio zastihly dešťové přeháňky. „Po dešti se změnilo počasí, vzhledem k těmto podmínkám jsem musel měnit raketu. Člověk to musí vychytat, už mám čtyři rakety a mám šanci to kombinovat. Měnil jsem to po prvních dvou gemech, zkusil jsem jiný výplet, pak ještě jednou a nakonec jsem našel tu správnou."

Tomáš Macháč vzhledem k účasti na olympiádě přišel o některé turnaje, svého rozhodnutí však rozhodně nelituje. „Olympiáda je jednou za čtyři roky. Taková šance se musí vzít. I když si to tím dělám těžké, když jsem teď přišel o dva turnaje po nemoci. Jestli budu ale zdravý a budu makat, tak mám dalších deset let kariéry a šancí na turnajích budu mít hrozně moc. A i když budu hrát dobře, tak olympiády už budou maximálně jen dvě nebo tři. Každá se musí využít," stojí si za svým rozhodnutím.

Na jaře přitom prodělal mononukleózu, kvůli které dva a půl měsíce nehrál. „Fyzicky jsem to přežil výborně, i když tam jsou velké rezervy. Hrozně mě mrzí jen to, že jsem si za stavu 5:5 ve druhým setu nenašel víc času. Měl jsem si dát déle ručník, zavázat tkaničku, udělat to i trochu hnusně. Bohužel jsem to neudělal, ale teď už vím, že občas je to potřeba. Pak před třetím by byla delší pauza, šel bych se převléct a zase byl určitě čerstvý."

Času na odpočinek však nyní moc mít nebude, už příští týden ho čeká challenger v Liberci. „Moc se na to těším. Nemusím cestovat, můžu potrénovat, ale bude trochu jet lag, času moc ne. Snad mi organizátoři nějak vyhoví, abych hrál později. Budu ale stopro připravený. Těším se i na přípravu před US Open na betonu. Bohužel challengery v US na betonu nejsou, jinak bych hrál tam," uzavírá dvacetiletý Macháč.