Dva drzé údery v kritickou chvíli. Tohle jsem já, usmívala se Vondroušová po skalpu hvězdy

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Dvě dvojchyby a dva brejkboly pro hladovou Naomi Ósakaovou na centrálním kurtu v Tokiu. Kritická chvíle. Markéta Vondroušová si s tím hlavu nelámala a dvěma fenomenálními kraťasy srovnala stav a pak už bylo jasné, že domácí ikona na její skvělou hru nenajde odpověď. Češka tak mohla oslavit jedno z největších vítězství kariéry: „Myslím si, že v těch důležitých momentech jsem to já, že takhle vždycky něco podobného zahraju. Je důležité držet klidnou hlavu.“

Takhle si to Japonci určitě nepředstavovali. Cestu domácí hvězdy Naomi Ósakaové za zlatem ukončila v osmifinále Markéta Vondroušová, která všechny přítomné šokovala a po skvělém výkonu vyhrála 6:1 a 6:4.

Češka podporovaná na centrálním kurtu v Tokiu mimo jiné svou deblovou parťačkou Karolínou Plíškovou se ničeho nezalekla, hrála uvolněně, odvážně a pořádně drze, což Ósakaovou občas deptalo a občas jí nezbylo nic jiného než úderům Vondroušové zatleskat.

„Šla jsem do toho, že nemám co ztratit a že do toho budu muset chodit, jinak by mě ustřílela,“ říkala po zápase českým novinářům.

První set ovládla jasně 6:1, Japonka příliš chybovala a byla na ní znát nerozehranost. Ve druhém setu už to byl o poznání větší boj a Vondroušová musela dotáhnout ztrátu a předvést to nejlepší ze svého arzenálu.

Druhý set, stav 3:3 a 15:40 na vašem podání. Dva brejkboly, které jste odvrátila dvěma kraťasy, jak jste si na tyhle údery v tak těžké chvíli troufla?
Já jsem tam před tím dala dvě blbé dvojchyby. Už jsem věděla, že mě tlačí, tak jsem na druhý servis moc riskovala. Musela jsem něco vymyslet a tyhle dva kraťasy se mi fakt povedly. Myslím si, že v těch důležitých momentech jsem to já, že vždycky něco takového zahraju. Je důležité držet klidnou hlavu.

Jsou takové technické libůstky na ranařky typu Ósakaové účinnější?
Asi ano, celkově i returny, když jsem ťukala forhendem, tak jí to dělalo větší problémy, než když jsem jí dala dobrý return a ránu. Ona mi to blokovala zpátky, to bylo těžké. Snažila jsem se vrátit každý return, protože pak už se mohlo stát cokoliv.

Soupeřka vám dokonce za podobné údery několikrát zatleskala, všimla jste si toho?
Jo, ona je v tomhle skvělá. Vůbec se nevzteká, nedává najevo emoce. Fandí si do poslední chvíle, věří si. I proto je podle mě tak dobrá.

V prvním setu jste se proti velké favoritce rychle dostala do vedení, co vám běželo hlavou?
Měla jsem tam dokonce nějaké míčky na 5:0. Věděla jsem ale, že Naomi bude bojovat o každý míč. V prvním setu špatně servírovala, tam jsem ji na druhý servis drtila. Ve druhém začala podávat lépe, umisťovala a dávala rány. Dvakrát jsem ji brejkla, ani nevím jak. (úsměv) Hrála jsem fakt dobře. Ve druhém setu už se ale ona hodně zlepšila a už to bylo o kousek.

V hledišti vás podporovala i skupinka Čechů s Karolínou Plíškovou, všimla jste si toho?
Já jsem se včera na Káje taky byla podívat, tak mi to asi oplatila. Bylo štěstí, že se na venkovních kurtech nehrálo (kvůli počasí, pozn.), jinak by toho trenéři měli dost a trenéři nebo paní doktorka se nemuseli věnovat ostatním Čechům. Bylo hezké, že to tam bylo aspoň trošičku plné a že má člověk o koho se opřít. Oni mě nahecují, je to super.

Vyhrála jste hodně velkých zápasů, ale tohle je opravdu cenný skalp. Jak vysoko ho řadíte?
Upřímně, beru to jako každý jiný zápas. Nechtěla jsem si připouštět, že je to ona, byť jsem jí samozřejmě viděla proti sobě u sítě a uvědomuju si, jaká je to hvězda. Zejména tady v Japonsku. Ona byla strašně pod tlakem. Na konci se ale člověk samozřejmě rozklepe. Když jsem měla dva mečboly, tak jsem do toho mohla jít víc. Ale na druhou stranu, v těchto momentech se člověk musí vyhrát. Jsem ráda, že jsem ten poslední gem uhrála.

Čtvrtfinále olympiády, jedno vítězství od medailových bojů, co na to říkáte?
Je to krásné. První zápas tady nebyl z mojí strany ideální. Ale tréninky byly skvělé, tak jsem si říkala, že to je ve mně. Věřila jsem, že mohu porazit i Naomi.

Dokážete teď rychle přepnout a soustředit se na další zápasy?
No jasně, my dneska ještě hrajeme s Kájou debla. Půjdu se osprchovat, převléct, dám si něco k jídlu a půjdu fandit zase Káje. Pak dáme čtyřhru. Já hlavně nechci usnout na vavřínech, každý zápas je těžký. Už první kolo bylo tak tak, nějak mi to zatím moc nedochází, ale chci se soustředit na další zápasy.