BTC CUP Brno 2016: Kolodziejová zvládla dramatickou bitvu se Šumovou a slaví premiérový titul

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Poslední letošní turnaj ITF žen v České republice již zná svou vítězku. Stala se jí devatenáctiletá Miriam Kolodziejová, která v Brně plnila roli osmé nasazené hráčky. Ta dle očekávání ve finále zdolala Dianu Šumovou, na vítězství se ale pořádně nadřela, když o něm rozhodla až v koncovce rozhodující sady. Kolodziejová výhrou protrhla svou finálovou smůlu a slaví první seniorský titul.

Diana Šumová brněnským turnajem proplula až do finále naprosto suverénně. Cestou k závěrečnému zápasu o titul ztratila jediný set v semifinále s Polkou Chwalinskou a ve druhém kole vypráskala Kanaďanku Januskovou z kurtu po dvou "kanárech". Dvaadvacetiletá tenistka bojovala v neděli v Brně o svůj třetí titul na okruhu, ale vůbec první po třech letech, kdy ovládla podniky v Berlíně a Ruse.

O tři roky mladší Miriam Kolodziejová má v posledním měsíci skvělou formu a zahrála si již potčvrté o prvenství na turnaji ITF. Devatenáctiletá hráčka cestou do finále ztratila dva sety, zaváhala pouze v soubojích s krajankami Horáčkovou a Tomanovou.

Utkání začala lépe Šumová, která se ve třetí hře postarala o první ukořistěné podání. Kolodziejová ale ihned zareagovala stejnou mincí a čtyřmi hrami v řadě dokonce odskočila až do vedení 5:2. Starší soupeřka poté snížila, bojovný devátý gem ale uzmula servírující hráčka, která tak získala i první sadu.

V té druhé se Miriam Kolodziejová, která byla v utkání papírovou favoritkou, dostala do vedení 3:1. V páté hře měla při podání Šumové náskok dvou fiftýnů a vypadalo to, že duel směřuje rychle ke svému konci, dvaadvacetiletá tenistka se ale nadechla k velkému obratu. A to nejen v rámci zmíněného gemu, ale celé sady, neboť získala i další čtyři hry a druhé dějství tak rovněž skončilo poměrem 6:3, tentokráte však právě pro Šumovou, která brněnské finálové klání dovedla do rozhodujícího setu.

Třetí sada začala dvěma vyhranými podáními, po jednom na obou stranách. Ve třetí hře se Kolodziejová dostala na příjmu do vedení 40:0. Šumová první brejkbol zlikvidovala, na druhý už ale byla krátká a rázem tahala za kratší konec pomyslného provazu. Devatenáctiletá Kolodziejová navíc zcela bez problémů brejk ihned potvrdila a rázem byla jen dvě hry od prvního turnajového titulu mezi dospělými. Jenže Šumová se nevzdala. Nejenže snížila, ale brejkem se dotáhla na rozdíl jediného gemu a drama bylo opět na světě. V osmé hře rozhodujícího setu se returnující Kolodziejová dostala k brejkbolu, který mohl být klíčovým míčem pro další vývoj zápasu, favoritka jej ale nevyužila a prohrála gem skrze shodu.

Skóre tak bylo v tu chvíli nerozhodné 4:4, psychickou výhodou disponovala Šumová, která byla takříkajíc „na koni“. Jenže tenis je hra nevyzpytatelná. Devátou hru si na své konto připsala Kolodziejová, která využila třetí gembol, a Šumová vzápětí podávala na udržení se v utkání. V snad nejdelším gemu zápasu měla zkušenější soupeřka hned několik gembolů, ale důležitou hru nedokázala ukončit. Zároveň odvrátila i první mečbol soupeřky, o pár výměn později však čelila druhému, jenž už se stal Šumové osudným.

Dramatické a vyrovnané střetnutí tak vyhrála devatenáctiletá Miriam Kolodziejová, která si až na čtvrtý pokus konečně připsala finálový, a tím i turnajový skalp.

BTC Brno Cup 2016 den po dni

24.9.  BTC Brno Cup: Kolodziejová i Šumová válely. Čeká nás české finále!

23. 9. BTC Brno Cup: Krejčíková i Kilnarová skrečovaly. Češky oslavily úspěch v deblu

22. 9. BTC Cup Brno 2016: Šest domácích hráček prošlo do čtvrtfinále

21. 9. BTC Brno Cup: Šest českých hráček postoupilo přes úvodní kolo

20. 9. BTC Brno Cup: Uspěla Kilnarová a Laboutková s Tomanovou. Kvarteto doplnila Žovincová

19. 9. BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

18. 9. BTC Brno Cup: Finále kvalifikace si zahraje deset domácích hráček