BTC Brno Cup: Uspěla Kilnarová a Laboutková s Tomanovou. Kvarteto doplnila Žovincová

- Daniel Kubelka, David Soumar

Brněnský turnaj ITF v úterý odstartoval úvodními zápasy hlavní soutěže. Do jeho bojů zashálo i sedm českých tenistek včetně nasazené dvojky Venduly Žovincové. Ta si cestu do druhého kola našla – stejně jako další tři domácí hráčky. Které to byly?

Aneta Laboutková poprvé v kariéře vyhrála zápas v hlavní soutěži turnaje ITF. V úvodním kole turnaje si teprve šestnáctiletá česká tenistka poradila s o dva roky starší Lindou Ševčíkovou, která na poslední chvíli nahradila v pavouku dvouhry odstoupivší Martinu Přádovou. Laboutkové vyšly především úvody obou setů, v nichž si vypracovala náskok čtyř, respektive tří gemů a ten udržela až do koncovek obou sad.

Kristýna Hrabalová si v Brně ve druhém kole nezahraje. Česká tenistka nestačila na úvod hlavní soutěže na Kanaďanku Petru Januskovou a padla ve dvou setech 3:6 a 2:6. O osudu zápasu rozhodly nepovedené úvod obou setů v podání české tenistky, která hned na jejich startu nabrala velké manko a to již v průběhu nedokázala stáhnout.

Nikola Tomanová si v Brně zahraje ve 2. kole. Česká tenistka porazila ve svém úvodním zápase v hlavní soutěži Slovenku Ivanu Kopšovou hladce ve dvou setech 6:1 a 6:2. Kopšová v úvodním setu nezachytila začátek a v šesté hře alespoň odvrátila hrozbu kanára. Druhá sada pak byla vyrovnaná jen do třetího gemu, kdy Tomanová získala důležitý brejk a náskok udržela až do konce utkání.

Monika Kilnarová postupuje na brněnském turnaji ITF do druhého kola dvouhry. V dramatickém utkání porazila nasazenou trojku Ninu Potocnikovou ze Slovinska ve třech setech 2:6, 7:6(5) a 7:6(1). České tenistce nevyšel start zápasu, kdy prohrála první čtyři hry a úvodní set hladce ztratila. Ve druhém setu pak doslova utekla hrobníkovi z lopaty, když dokázala srovnat ze skóre 2:4 a následně urvat sadu ve zkrácené hře. Totéž se pak Kilnarové podařilo i ve třetí sadě, kdy ze stavu 0:2 dotáhla set do tiebreaku a v něm byla znovu úspěšnější.

Vendula Žovincová se musela poprat s kvalifikantkou z České republiky. Veronika Vlkovská sice nasazené dvojce – především ve druhé sadě – dokázala vzdorovat. Na víc než pět gemů se však nevzmohla a po výhře 6:1 a 6:4 postupuje Žovincová. 

Stoprocentní úspěch oslavil český tenis v soutěži deblů. Jako první se do čtvrfinále probily Ševčíková s Pavláskovou, kterým soupeřky zápas skrečovaly. Doplnily je pak i Kováčová s Pulchartovou, které vyřadily duo Husaková, Svatíková. Po výhře 6:2 a 6:3 i ony slaví postup do čtvrtfinále.

BTC CUP BRNO 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

KRISTÝNA HRABALOVÁ - Petra Janusková (CAN)[5]  3:6, 2:6
Nina Potocniková (SLO)[3] - MONIKA KILNAROVÁ   6:2, 6:7(5), 6:7(1)
ANETA LABOUTKOVÁ [WC] - LINDA ŠEVČÍKOVÁ  6:1, 6:2
Ivana Kopsová (SVK)[WC] - NIKOLA TOMANOVÁ [Q]  1:6, 2:6
Valeria Gorlatsová (EST) - Caroline Wernerová (GER) 3:6, 1:6
Madeline Bosnjaková (GER)[Q] - Sadafmoh Tolibovová (BLR)  2:6, 1:6
VERONIKA VLKOVSKÁ [Q] - VENDULA ŽOVINCOVÁ [2] 1:6
Maja Chwalinská (POL) - Rebeka Stolmarová (HUN)[7] 6:3, 6:3

2. kolo čtyřhry

Husaková, Svatíková (NED/SVK) - KOVÁČOVÁ, PULCHARTOVÁ 2:6, 3:6
PAVLÁSKOVÁ, ŠEVČÍKOVÁ - Kolarová, Neuwirthová (SLO/AUT) scr. 

BTC Brno Cup 2016 den po dni

19.9. BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

18.9. BTC Brno Cup: Finále kvalifikace si zahraje deset domácích hráček