BTC Cup Brno 2016: Šest domácích hráček prošlo do čtvrtfinále

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

BTC Cup v Brně pokračoval ve čtvrtek svým pátým hracím dnem a přinesl zápasy druhého kola, v nichž se hned šestici domácích hráček, včetně nasazené jedničky Barbory Krejčíkové, podařilo postoupit do čtvrtfinále. Už do finále čtyřhry se podívají Laboutková s Kladivovou.

První čtvrtfinalistkou turnaje v Brně se stala Polka Maja Chwalinská, která prošla mezi posledních osm tenistek tohoto turnaje po odstoupení Sabiny Machalové, kterou do čvrtečního duelu druhého kola nepustil zdravotní stav.

Bez výraznějších potíží se do dalšího kola probojovala nasazená jednička Barbora Krejčíková, která si poradila ve dvou setech s Ukrajinkou Zaryckou, jíž porazila 7:5, 6:3.

Diana Šumová nebyla v souboji s Petrou Januskovou považována za favoritku. Ba naopak, kanadská tenistka s českými kořeny hájila pozici pátého nasazené hráčky turnaje. Domácí hráčka však v tomto zápase dominovala, o čtyři roky starší soupeřce nedovolila získat jediný gem a po vítězství dvakrát 6:0 postupuje do čtvrtfinále!

Do čtvrtfinále se podívá také šestnáctiletá Monika Kilnarová, která uspěla v souboji se stejně starou Anetou Laboutkovou, která v Brně startovala díky divoké kartě od pořadatelů. Kilnarová se v prvním setu dostala velmi rychle do vedení 5:0, Laboutková poté sice snížila, avšak aktuálně 919. hráčka světového žebříčku dokázala první sadu doservírovat. Ve druhém setu Kilnarová celkem třikrát prolomila podání své soupeřky a může se radovat z postupu mezi osm nejlepších hráček turnaje. 

Překvapením skončilo utkání druhé nasazené Venduly Žovincové s Barborou Miklovou. Žovincové se nepodařilo potvrdit roli favoritky a utkání prohrála ve dvou setech 3:6, 6:7. Během celé druhé sady sice dokázala dohánět ztráty svých servisů a dotáhla set do tiebreaku, v něm ale na soupeřku nestačila.

Přišlo mi, že mi to moc nešlo zezačátku,“ přiznala po utkání Miklová. „Nakonec ale ani soupeřka nebyla moc fit, dělala dost chyb. Ve druhém setu mi nešel moc servis, ale jí také ne. V tiebreaku jsem se na ni docela naštvala, protože mi přišlo, že to až moc zdržuje.

Čtvrtfinále vybojovala rovněž Miriam Kolodziejová, která hodlá zaútočit na své další finále v řadě. V rámci druhého kola si hladce poradila 6:2, 6:3 s Anetou Kladivovou.

Postup po výhře 7:6, 6:0 slaví Nikola Tomanová, která si čtvrtfinále zajistila poražením Bělorusky Tolibové. „Jsem velmi spokojená s druhým setem. V tom prvním jsem hrála sama se sebou, protože soupeřka hrála pomalu, servis měla pomalý. Pinkala, ale prostě i hodně kazila, ale já kazila ještě víc a prohrávala jsem sama se sebou,“ přiznala rozpaky Tomanová. „Ve druhém setu jsem se naštvala, protože jsem takhle nechtěla hrát. Naštvala jsem se a šlo to,“ usmála se.

 

BTC Cup Brno 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

2. kolo dvouhry

MONIKA KILNAROVÁ - ANETA LABOUTKOVÁ 6:2, 6:1
DIANA ŠUMOVÁ - Petra Janouskova (CAN) (5) 6:0, 6:0
SABINA MACHALOVÁ - Maja Chwalinská (POL) bez boje
BARBORA MIKLOVÁ - VENDULA ŽOVINCOVÁ (2) 6:3, 7:6 (2)
NIKOLA TOMANOVÁ - Sadafmoh Tolibová (BLR) (4) 7:6 (7), 6:0
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (8) - ANETA KLADIVOVÁ 6:2, 6:3
BARBORA KREJČÍKOVÁ (1) - Anastasia Zarycká (UKR) 7:5, 6:3
Katharina Gerlachová (GER) (6) - Caroline Wernerová (GER) 4:6, 1:2 skreč Gerlachová

Semifinále čtyřhry

KLADIVOVÁ, LABOUTKOVÁ - PAVLÁSKOVÁ, ŠEVČÍKOVÁ 6:1, 6:2
Jamrichová, Januskova (SVK/CAN) (1) - Chwalinská, Czarniková (obě POL) 3:6, 3:6

BTC Brno Cup 2016 den po dni

21.9. BTC Brno Cup: Šest českých hráček postoupilo přes úvodní kolo

20.9. BTC Brno Cup: Uspěla Kilnarová a Laboutková s Tomanovou. Kvarteto doplnila Žovincová

19.9. BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

18.9. BTC Brno Cup: Finále kvalifikace si zahraje deset domácích hráček