BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

- Filip Lefenda

Na ženském turnaji BTC Cup Brno 2016 byly v pondělí na programu souboje finálového kola kvalifikace. O osm vstupenek do hlavní soutěže podniku dotovaného částkou 10 tisíc amerických dolarů usilovalo i jedenáct českých hráček. Zápasy hrané na čtyřech kurtech měly rychlý spád a již krátce před druhou hodinou odpolední byla všechna střetnutí dohrána. Na místě je náš redaktor, který pro vás sbírá pozápasové ohlasy jednotlivých aktérek.

Československý souboj má za sebou teprve šestnáctiletá Radka Bužková, která sbírá jedny ze svých prvních zkušeností mezi dospělými. V čem vidí největší rozdíl mezi juniorským a seniorským tenisem? „Soupeřky jsou zkušenější, nedají nic zadarmo a každý míč je těžký. Nikdo to nevzdává.“ A právě ony zkušenosti mohly být jedním z rozhodujících faktorů v utkání proti o šest let starší Slovence Lauře Svatíkové, která po setech 6:4 a 6:3 postoupila do hlavní soutěže.

To Nikola Tomanová si se slovenskou soupeřkou poradila, vítězství nad Timeou Jarůškovou se ale zejména v prvním setu nerodilo vůbec lehce. „Hned ze začátku jsem prohrála svoje podání. Vedla jsem 40:15 a prohrála ho. Pak jsem prohrávala 0:2 a musela to dohánět,“ popsala začátek dějství proti levoruké soupeřce dvacetiletá Češka, která po výhře 6:4 v první sadě v té druhé již prohrála jen dvě hry.

Vůbec nejrychleji ze všech pondělních aktérek zvládla svůj kvalifikační duel Aneta Kladivová, která na divokou kartu hrající krajance Adéle Wasserbauerové povolila v součtu obou sad jen pouhé čtyři gemy. „Zápas byl celkem v mé režii, vždy jsem vedla. Akorát za stavu 4:1 v prvním setu jsem vyházela dva gemy na 4:3. Tam jsem trošku znervózněla, ale pak jsem to dohrála celkem v pohodě,“ zhodnotila své povedené vystoupení šestnáctiletá Češka. 

Vedlo se i Lucii Procházkové, která zvítězila 2:0 na sety nad Rakušankou Weissovou. V první sadě ale česká tenistka musela otáčet nepříznivý stav 1:3, což se jí však povedlo na podtrženou jedničku pěti hrami v řadě. Zápas ve druhém setu zakončila čtvrtým mečbolem a zahraje si hlavní soutěž. „Chtěla bych hlavně uhrát první kolo a pak se uvidí,“ neklade si přehnané cíle usměvavá Češka.

2. kolo kvalifikace

Laura Svatíková (SVK) – RADKA BUŽKOVÁ 6:4, 6:3

ADÉLA WASSERBAUEROVÁ – ANETA KLADIVOVÁ 3:6, 1:6

VERONIKA VLKOVSKÁ – HANA PEKTOROVÁ 6:2, 6:4

Paulina Czarniková (POL) – Madeline Bosnjaková (GER) 4:6, 6:2, 3:6

Jule Niemeierová (GER) – TEREZA KOPLOVÁ 6:3, 6:1

Timea Jarůšková (SVK) – NIKOLA TOMANOVÁ 4:6, 2:6

NIKOLA SCHWEINEROVÁ – MARKÉTA SLÍVOVÁ 3:6, 6:4, 6:2

LUCIE PROCHÁZKOVÁ – Alena Weissová (AUT) 6:3, 6:4