Turnajové odměny už nebudou takové jako dříve, varuje bývalá světová jednička

- Filip Lefenda

Ekonomické dopady současné pandemie koronaviru se výrazně promítnou i v tenisovém světě. Bývalá světová jednička Jim Courier (na snímku vpravo) předvídá hromadné snižování prize money na turnajích. „Není to ale teď to nejdůležitější,“ dodal devětačtyřicetiletý Američan.

Mužský i ženský okruh jsou momentálně pozastaveny až do 13. července. Řada tenistů už se vyjádřila v tom smyslu, že by je nepřekvapilo ani zrušení celé letošní sezóny. Rozhodnutí ohledně osudu betonové části by mělo padnout nejpozději 1. června. Je však jisté, že situace ve světě, a především ve Spojených státech, by se musela výrazně zlepšit.

Sportovní důsledky nemoci COVID-19 rozebral i Jim Courier. Hrozí podle něj zrušení celého zbytku sezóny? „Rozhodně je to reálné. Na stole je více variant,“ myslí si muž, jenž stanul v letech 1992 a 1993 opakovaně na čele singlového žebříčku.

„Hráči by se rádi vrátili do soutěžního dění. Na druhou stranu jsou chápaví a vnímají závažnost situace,“ pokračoval vítěz 23 turnajů ATP ve dvouhře v rozhovoru, který poskytl serveru Wide World of Sports.

„V současnosti je to o tom dostat zajetý vlak zpět do jeho kolejí. Jakmile to bude možné a bezpečné, bude se moci hrát dále,“ ví Courier.

Je ale třeba, minimálně ze začátku, počítat se změnami. „Nemyslím si, že turnajové odměny budou hned stejné jako před pandemií. Tenis se bude muset zase zvednout, ruku v ruce se světovou ekonomikou,“ tuší majitel čtyř grandslamových trofejí.