Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

- Filip Lefenda

Hned úvodní den hlavní soutěže grandslamu v Melbourne nabídl obrovské překvapení. Čtvrtá žena světového pořadí, Rumunka Simona Halepová, nestačila na nenasazenou Američanku Shelby Rogersovou, která tak ve čtyřiadvaceti letech zaznamenala v Melbourne své největší vítězství v dosavadní kariéře, když poprvé v životě porazila hráčku elitní pětky. O rok starší rodačku z Constanty přehrála ve velkém stylu, za dva sety jí povolila jen čtyři gemy!

Premiérovou senzaci letošní ročník Australian Open nabídl hned na svém samotném startu, duel obou jmenovaných se totiž odehrál na kurtu Roda Lavera jako první v pořadí. Halepová byla jakožto nasazená čtyřka proti dvaapadesáté hráčce světa obrovskou favoritkou, zápas ale hrubě nezvládla a stejně jako v loňském roce opět skončila hned v prvním kole. Tehdy nestačila rovněž ve dvou setech na Číňanku Čang Šuaj.

Zpět do přítomnosti. Ve čtvrté hře prvního setu ještě Halepová trio brejkových hrozeb odvrátila, o dvě hry později už ale tenistka, která v minulosti zastávala i post žebříčkové dvojky, podání po urputném boji ztratila. V tu chvíli bylo jasné, že to Rumunka nebude mít vůbec jednoduché. Rogersová navíc dobře podávala, brejk poměrně bez problémů potvrdila, aby vzápětí za stavu 5:2 pro ni opět nepříjemně kousala na returnu, kde se probojovala ke dvěma setbolům. Ty Američanka nevyužila, mrzet ji to ale nemuselo. Jen o pár okamžiků později dopodávala první dějství bez ztráty fiftýnu.

Druhá sada byla ještě jednoznačnější. Halepová neuhrála od stavu 1:1 ani gem a odešla z kurtu s výpraskem. „Myslím, že jsem hrála skvěle. Snažila jsem se být agresivní a můj plán fungoval. Když se ho držím, hraji dobře. Jsem velmi šťastná, že to dnes vyšlo,“ nechala se po utkání slyšet šťastná vítězka, která v zápase neztratila ani jednou vlastní servis.

 

Ta se musela mimo jiné popasovat i s atmosférou velkého centrálního dvorce, která pro hráčky okolo padesátého místa žebříčku není úplně samozřejmostí. „Atmosféru a podporu lidí jsem si užívala. Je trochu rozdílné hrát na větších kurtech, ze všech stran je na vás vyvíjen tlak. Ale myslím, že jsem už v tomto směru vyzrála,“ uvedla pro web WTA Rogersová, která v duelu nastřádala 26 vítězných úderů oproti 22 nevynuceným chybám.

Halepová, kterou neustále sužují různá zranění, se v utkání nechala i ošetřit, k obratu jí to ale nepomohlo. „Hrála skvěle, její standard byl velmi vysoký,“ pronesla na adresu americké soupeřky na pozápasové tiskové konferenci. Přiznala však, že ji limitovaly právě i zdravotní problémy. „Bolelo mě koleno, ve druhém setu pro mě bylo obtížné se pohybovat. Byl to první zápas, o kterém mohu říci, že jsem kvůli bolesti nemohla dělat více,“ posteskla si. „Byl to důležitý zápas, ale co se dá dělat? Soupeřka si zasloužila vyhrát, dnes byla silnější,“ musela spolknout hořkou pilulku tenistka s širokou fanouškovskou základnou.

Právě její příznivci tak mohou pouze smutnit, z postupu do druhého kola se raduje Shelby Rogersová. Ta v něm narazí na domácí držitelku divoké karty, dvacetiletou Ashleigh Bartyovou, a bude to tentokrát právě Američanka, kdo bude plnit roli papírové favoritky. Jak se s novou situací vypořádá?

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 16. 1.

Volej přímo do rozkroku. Wawrinka se omlouval, Kližan to nechápe

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open