Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

- Jan Vojkůvka

Úvodní hrací den prvního grandslamového turnaje sezony 2017 přinesl tři souboje s českou účastí. Tomáši Berdychovi k postupu stačilo odehrát pouze jeden set, Kateřina Siniaková bohužel nedokázala navázat na skvělé vystoupení v Šen-čenu a s turnajem se po prohře s Julií Goergesovou loučí nečekaně brzy. Jako poslední se z Čechů dostala na dvorec Kristýna Plíšková, jež po boji porazila Viktoriji Golubicovou 6:3, 2:6, 64.

Berdychovi k postupu stačila půlhodina

Tomáš Berdych na Australian Open plní roli desátého nasazeného hráče a v úvodním kole narazil na Lucu Vanniho, který ve finále kvalifikace přemohl Jana Šátrala. Třicetiletý rodák z Valašského Meziříčí byl výrazným favoritem premiérového měření sil a tuto roli od úvodu zápasu zcela přesvědčivě potvrzoval.

Italský hráč sice dokázal získat první gem na svém servisu, ale poté prohrál pět her v řadě, čímž Berdych ovládl první set jednoznačným výsledkem 6:1. Luca Vanni si po skončení úvodní sady vyžádal lékařské ošetření a poté, co následně odehrál dvě výměny, zápas vzdal.

Dlouholetá česká jednička tak na kurtu strávila pouhých 32 minut. "Můj tenis už není o tom, abych měl extrémní radost z prvního kola. Ale je příjemné ušetřit síly. Teď má být pár dní horko, fajn, že si člověk čas na kurtu takhle zkrátí," nechal se Berdych slyšet na tiskové konferenci. Ve druhém kole se utká s Ryanem Harrisonem, který v úvodním kole přehrál Nicolase Mahuta hladce 3:0 na sety. Oba hráči se spolu utkali již loni na Masters v Cincinati, kde se český tenista radoval z výhry po vyrovnané třísetové bitvě.

Siniaková nadějně rozehrané utkání nedotáhla

Kateřina Siniaková zahájila sezonu parádním představením na turnaji v Šen-čenu, kde zaznamenala životní skalp světové čtyřky Simony Halepové a následně si došla pro premiérový titul na okruhu WTA. Na úvodním grandslamu sezony tak od ní byly očekávány podobně kvalitní výkony.

Los dvacetileté Češce v prvním kole postavil do cesty Julii Goergesovou a rodačka z Hradce Králové byla v premiérovém vzájemném střetnutí favoritkou. Tuto roli začala potvrzovat v osmé hře úvodní sady, kdy dokázala získat podání soupeřky a set následně dopodávala do vítězného konce.

Svou pozici Siniaková ještě vylepšila v úvodu další sady, kdy se dostala do vedení 2:0, v dalším průběhu druhého dějství ale o svůj servis dvakrát přišla, díky čemuž Němka srovnala stav utkání. Rozhodující moment třetího setu přišel již v úvodním gemu, kdy česká tenistka opět přišla o svůj servis a přestože si poté již další zaváhání nepřipustila, tak se nedokázala propracovat k žádnému brejkbolu a utkání tak prohrála po setech 6:3, 3:6 a 4:6.

Po zápase si Siniaková byla vědoma, že nevyužila několik šancí. "Byla škoda, že jsem neudržela náskok, co jsem měla ve druhém setu. Měla jsem tam nějaký brejkbol a možná i gembol na 3:1. Soupeřka se tím trochu dostala do hry a vítězství si zasloužila, hrála lépe než já," vysvětlovala. "Mrzí mě to, protože je to grandslam. Jelikož jsem měla dobrý začátek sezony, tak jsem očekávala, že tady něco můžu uhrát. Jak už jsem řekla, nemůžu se hroutit z jedné prohry. Přijdou další turnaje, každý týden je jiný turnaj. Bude tady i jiný grandslam, takže musím pořád makat a vylepšovat nedostatky, abych to příště dotáhla do vítězného konce," potvrzuje Siniaková, že i přes dnešní neúspěch je z její strany úvod sezony stále velmi povedený. Na Australian Open navíc stále může uspět ještě ve čtyřhře.

Plíšková vydřela postup

Poslední českou zástupkyní v Melbourne Parku byla v pondělí Kristýna Plíšková, kterou v úvodním kole čekala nevyzpytatelná Švýcarka Viktorija Golubicová, jež se ale nemůže aktuálně pyšnit zrovna dobrou formou. Po prohraných obou letošních zápasech se ovšem na prvním grandslamu sezony prezentovala velmi dobrým výkonem a nedala svou kůži lacino.

Souboj se nakonec protáhl do tří setů a trval více než dvě hodiny. Plíšková vstoupila do utkání lépe, v prvním setu se rychle ujala vedení s výhodou brejku po divokém úvodu, ve kterém si obě hráčky hned třikrát vyměnily servis. Golubicová po dvou ztracených podáních na začátku setu se už nedokázala vrátit do hry a Plíšková vyhrála úvodní dějství 6:3. I ve druhém setu na tom byla Plíšková zpočátku lépe, ujala se vedení 2:0, ale Golubicová následně začala dominovat dvorci, uhrála šest gemů v řadě a srovnala stav zápasu na 1:1.

Rozhodnout tak musel třetí set, ve kterém si obě hráčky dlouho držely podání a obrázek hry byl celkově odlišný oproti předchozímu průběhu zápasu, ve kterém se to brejkboly a brejky jen hemžilo. Plíšková se v osmém gemu třetího setu dostala do vedení 5:3, když udolala Golubicovou přes shodu. Možnost doservírovat utkání ale nevyužila, čistou hrou ztratila podání a Golubicová nadále bojovala o vítězství. Ne však dlouho, hned v následující desáté hře totiž Plíšková na returnu vybojovala svůj první mečbol, který navíc dokázala využít a po výhře 6:4 mohla slavit postup do druhého kola.

Halepová končí, Čilič a Nišikori zvládli dramata

Čtvrtá nasazená Simona Halepová se postarala o zatím největší překvapení úvodního hracího dne, když nestačila na 52. hráčku světa Shelby Rogersovou. Na třiadvacetiletou Američanku po celý průběh utkání nedokázala najít recept a po 75 minutách hry prohrála 3:6 a 1:6.

Velmi blízko nečekanému konci byl v mužích i sedmý nasazený Marin Čilič, jehož soupeřem byl po zranění se vracející Jerzy Janowicz. Polský tenista, který si již zahrál i semifinále slavného Wimbledonu, získal úvodní dvě sady shodným poměrem 6:4 a dostal tak chorvatského soupeře na pokraj vyřazení. Čilič ale prokázal své kvality, další dva sety ovládl jasným výsledkem 6:2 a osud utkání zpečetil výhrou 6:3 v páté sadě.

Naději na překvapení velice dlouho živil i Andrej Kuzněcov, který trápil turnajovou pětku Keie Nišikoriho. Úvodní set sice prvně nedokázal dopodávat, ale po dalším brejku byl již na druhý pokus úspěšný a šel do vedení. Japonský hráč sice získal další dva sety, avšak ve čtvrtém dějství dokázal Kuzněcov otočit nepříznivě se vyvíjející tiebreak a vynutil si pátou sadu. V ní ale již na soupeře nestačil a set, který prohrál 2:6, ukončil dvojchybou.

Cuevas dostal výprask, Pouille padl s kvalifikantem

V mužském pavouku patří k největším překvapením konec 22. nasazeného Pabla Cuevase, který proti Diegu Schwartzmanovi uhrál pouhých šest gemů. Australským maximem Uruguayce tak zůstává loňský postup do druhého kola.

Velmi nečekaný průběh měl duel turnajové šestnáctky Lucase Pouilleho, který se střetl s kvalifikantem Alexandrem Bublikem, jenž od letošní sezony nově hájí kazašské barvy. Devatenáctiletý Bublik na svého o tři roky staršího soupeře nastoupil ve velkém stylu a v první sadě mu nadělil dokonce kanára. Z hrůzného úvodu se Pouille ještě dokázal vzpamatovat a vzápětí srovnal stav setů, další dvě sady ale šly opět na konto jeho soupeře, který tak zaznamenal největší úspěch své dosavadní kariéry.

Almagro skrečí vzbudil emoce

Od klání mezi Jeremym Chardym a Nicolásem Almagrem se očekávala vyrovnaná bitva, avšak natěšení fanoušci byli nakonec zklamáni. Temperamentní Španěl totiž utkání po čtyřech prohraných gemech vzdal a na kurtu tak strávil pouhých 23 minut.

To vyvolalo spekulace, zda Almagro nenastoupil jen proto, aby obdržel tučnou finanční prémii za účast. To ovšem jednatřicetiletý rodák z Murcie popřel s vysvětlením, že sice minulý týden měl potíže s lýtkem, avšak v tréninku s nohou potíže neměl. Při zápase se zranění ale ozvalo znovu a španělský tenista tak byl nucen utkání velmi záhy vzdát. 


Australian Open, 1. kolo

muži

Andy Murray (GBR)[1] - Illja Marčenko (UKR) 7:5, 7:6(5), 6:2
Andrej Rubljov (RUS) - Jan-sun Lu (TPE) 4:6, 6:3, 7:6(0), 6:3
Alex de Minaur (AUS) - Gerald Melzer (AUT) 5:7, 6:3, 2:6, 7:6(2), 6:1
Sam Querrey (USA)[31] - Quentin Halys (FRA) 6:7(10), 7:6(4), 6:3, 6:4
John Isner (USA)[19] - Konstantin Kravčuk (RUS) 6:3, 6:4, 6:7(5), 6:1
Mischa Zverev (GER) - Guillermo Garcia-Lopez (ESP) 6:3, 7:6(5), 6:4
Malek Džazírí (TUN) - Go Soeda (JPN) 6:3, 6:4, 6:3
Alexander Bublik (KAZ) - Lucas Pouille (FRA)[16] 6:0, 3:6, 6:3, 6:4
TOMÁŠ BERDYCH [10] - Luca Vanni (ITA) 6:1, skreč Vanni
Ryan Harrison (USA) - Nicolas Mahut (FRA) 6:3, 6:4, 6:2
Noah Rubin (USA) - Bjorn Frantangelo (USA) 6:7(4), 7:5, 3:6, 6:2, 6:2
Roger Federer (SUI)[17] - Jürgen Melzer (AUT) 7:5, 3:6, 6:2, 6:2
Lukáš Lacko (SVK) - Albert Ramos-Vinolas (ESP)[26] 4:6, 7:5, 1:6, 6:4, 6:3
Dudi Sela (ISR) - Marcel Granollers (ESP) 5:7, 6:3, 6:2, 6:0
Jeremy Chardy (FRA) - Nicolás Almagro (ESP) 4:0, skreč Almagro
Kei Nišikori (JPN)[5] - Andrej Kuzněcov (RUS) 5:7, 6:1, 6:4, 6:7(6), 6:2
Stan Wawrinka (SUI)[4] - Martin Kližan (SVK) 4:6, 6:4, 7:5, 4:6, 6:4
Steve Johnson (USA) - Federico Delbonis (ARG) 6:3, 6:3, 6:4
Paolo Lorenzi (ITA) - James Duckworth (AUS) 6:4, 7:6(4), 6:7(4), 6:4
Viktor Troicki (SRB)[29] - Damir Džumhur (BIH) 6:4, 6:4, 2:6, 2:6, 6:3
Diego Schwartzman (ARG) - Pablo Cuevas (URU)[22] 6:3, 6:3, 6:0
Steve Darcis (BEL) - Sam Groth (AUS) 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
Andreas Seppi (ITA) - Paul-Henri Mathieu (FRA) 6:4, 7:6(4), 6:7(3), 7:5
Nick Kyrgios (AUS)[14] - Gastão Elias (POR) 6:1, 6:2, 6:2
Jo-Wilfried Tsonga (FRA)[12] - Thiago Monteiro (BRA) 6:1, 6:3, 6:7(5), 6:2
Dušan Lajovič (SRB) - Stéphane Robert (FRA) 6:3, 6:3, 6:3
Karen Chačanov (RUS) - Adrian Mannarino (FRA) 6:4, 3:6, 7:6(9), 6:3
Jack Sock (USA)[23] - Pierre-Hugues Herbert (FRA) 6:4, 7:6(4), 6:3
Bernard Tomic (AUS)[27] - Thomaz Bellucci (BRA) 6:2, 6:1, 6:4
Victor Estrella Burgos (DOM) - Aljaž Bedene (GBR) 7:6(7), 7:5, 0:6, 6:3
Daniel Evans (GBR) - Facundo Bagnis (ARG) 7:6(10), 6:3, 6:1
Marin Čilič (CRO)[7] - Jerzy Janowicz (POL) 4:6, 4:6, 6:2, 6:2, 6:3

ženy

Angelique Kerberová (GER)[1] - Lesja Curenková (UKR) 6:2, 5:7, 6:2
Carina Witthoeftová (GER) - Eri Hozumiová (JPN) 7:5, 7:6(6)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - Viktorija Golubicová (SUI) 6:3, 2:6, 6:4
Irina-Camelia Beguová (ROU)[27] - Jaroslava Švedovová (KAZ) 5:7, 6:3, 6:4
Šuaj Pcheng (CHN) - Darja Kasatkinová (RUS)[23] 6:0, 7:6(5)
Eugenie Bouchardová (CAN) - Louisa Chiricová (USA) 6:0, 6:4
Pauline Parmentierová (FRA) - Misaki Dojová (JPN) 7:5, 7:5
Coco Vandewegheová (USA) - Roberta Vinciová (ITA)[15] 6:1, 7:6(3)
Carla Suarézová-Navarrová (ESP)[10] - Jana Čepelová (SVK) 6:2, 6:2
Sorana Cirsteaová (ROU) - Irina Chromačevová (RUS) 6:2, 6:1
Alison Riskeová (USA) - Madison Brengleová (USA) 7:5, 6:3
Šuaj Čang (CHN)[20] - Aljaksandra Sasnovičová (BLR) 6:0, 6:3
Anastasija Sevastovová (LAT)[32] - Nao Hibinová (JPN) 6:4, skreč Hibinová
Kristýna Kučová (SVK) - Christina McHaleová (USA) 6:4, 6:0
Samantha Crawfordová (USA) - Lauren Davisová (USA) 4:6, 6:3, 6:0
Garbiñe Muguruzaová (ESP)[7] - Marina Erakovicová (NZL) 7:5, 6:4
Shelby Rogersová (USA) - Simona Halepová (ROU)[4] 6:3, 6:1
Asleigh Bartyová (AUS) - Annika Becková (GER) 6:4, 7:5
Mona Barthelová (GER) - Destanee Aiavaová (AUS) 6:3, 7:6(4)
Monica Puigová (PUR)[29] - Patricia Maria Tigová (ROU) 6:0, 6:1
Varvara Lepčenková (USA) - Kiki Bertensová (NED)[19] 7:5, 7:6(5)
Jing-jing Tuan (TPE) - Rebecca Šrámková (SVK) 6:3, 6:4
Stefanie Voegeleová (SUI) - Kurumi Naraová (JPN) 2:6, 6:2, 6:3
Venus Williamsová (USA)[13] - Kateryna Kozlovová (UKR) 7:6(5) 7:5
Elina Svitolinová (UKR)[11] - Galina Voskobjevová (KAZ) 6:0, 6:2
Julia Boserupová (USA) - Francesca Schiavoneová (ITA) 6:2, 6:4
Natalia Vichljancevová (RUS) - Vania Kingová (USA) 6:3, 6:2
Anastasija Pavljučenkovová (RUS)[24] - Jevgenija Rodinová (RUS) 6:1, 7:6(2)
Jelena Jankovičová (SRB) - Laura Siegemundová (GER)[26] 6:1, 1:6, 6:4
Julia Görgesová (GER) - KATEŘINA SINIAKOVÁ 3:6, 6:3, 6:4
Jaimee Fourlisová (AUS) - Anna Tatišviliová (USA) 6:4, 6:3
Světlana Kuzněcovová (RUS)[8] - Mariana Duqueová-Mariñová (COL) 6:0, 6:1

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 16. 1.

Volej přímo do rozkroku. Wawrinka se omlouval, Kližan to nechápe

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open