Turnaj mistryň: V souboji newyorských vítězek uspěla Stephensová, Bertensová zvládla dramatický obrat

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Turnaj mistryň má na programu svůj druhý hrací den. Poté, co se v neděli představily na kurtu obě české zástupkyně Karolína Plíšková a Petra Kvitová, dojde v pondělí i na účastnice červené skupiny. V bitvě turnajových debutantek nejprve prohrála Japonka Ósakaová s Američankou Stephensovou. Následně změřily síly Němka Kerberová s Holanďankou Bertensovou. Z výhry se radovala trochu překvapivě druhá jmenovaná.

Úřadující šampionka US Open prohrála s loňskou vítězkou
Souboj dvou šampionek z US Open okořenil pondělní program Turnaje mistryň. Loňská vítězka Sloane Stephensová (6.) v něm přehrála letošní královnu Naomi Ósakaovou (4.) po téměř dvou a půl hodinách hry 7:5, 4:6, 6:1.

Zápas začala lépe Stephensová, která se radovala i v doposud jediném vzájemném střetnutí před dvěma lety. Výhody brejků z prvního a sedmého gemu ale neudržela a zabrat se jí podařilo až po třetím zisku podání soupeřky v jedenácté hře.

Po uzmutí úvodní sady se ale nepodařilo Stephensové na svůj výkon navázat a na dvorci se začalo více dařit letošní šampionce z New Yorku. Ósakaová sice nedopodávala svůj brejk z šesté hry, ale v té desáté se opět dostala k brejkbolům, které byly zároveň setboly, a druhé dějství vyhrála.

Třetí set už měl zcela jednoznačný průběh. Američanka po brejku v prvním gemu odvrátila v další hře tři brejkboly a od té chvíle už na servisu zaváhání nepřipustila. Naopak od stavu 2:1 vyhrála čtyři gemy v řadě.

Bertensová otočila duel s Kerberovou
Ve druhém utkání skupiny Angelique Kerberová (2.) nezvládla zápas proti Kiki Bertensová (9.). S nizozemskou debutantkou mezi elitou prohrála 6:1, 3:6, 4:6.

Kerberová přitom vedla už 6:1, 2:0 a měla zápas pevně ve své moci. Ani za takového stavu ale nedokázala dokráčet až ke kýžené výhře. Bertensová se herně zvedla, svou soupeřku ve čtvrtém gemu rebrejkla a začala na dvorci být lepší hráčkou.

Dopomohly jí k tomu sice i chyby, kterých se Němka dopouštěla, ale v klíčových okamžicích Bertensová prokázala, proč prožila letos nejlepší sezonu kariéry. V osmé hře druhé sady soupeřku obrala o servis a hladce dějství doservírovala.

Následovala divoká přestřelka ve třetí sadě, v níž si obě tenistky prorážely podání v každém gemu až do sedmé hry, kdy Bertensová brejkla Kerberovou na 4:3. V další hře odvrátila tři brejkboly a zlomila tím odpor německé favoritky.

Červená skupina
Naomi Ósakaová (JPN, 4.) – Sloane Stephensová (USA, 6.) 5:7, 6:4, 1:6
Angelique Kerberová (GER, 2.) – Kiki Bertensová (NED, 9.) 6:1, 3:6, 4:6

Turnaj mistryň den po dni:

21.10.
Turnaj mistryň: Plíšková slaví skalp loňské šampionky, Kvitová neuspěla