WTA

Turnaj mistryň: Plíšková slaví skalp loňské šampionky, Kvitová neuspěla

- Jan Havlovic, Tomáš Macák

Nedělním dnem odstartoval v dalekém Singapuru letošní ročník prestižního Turnaje mistryň. V rámci úvodního hracího dne se představily také dvě české tenisové hvězdy. Petra Kvitová úvodní duel nezvládla, když ve dvou setech podlehla Ukrajince Elině Svitolinové. Českou radost tak měla na svědomí Karolína Plíšková. Ta se nezalekla loňské šampionky Caroline Wozniacké a předvedla skvělý výkon. Dánku Plíšková porazila ve dvou setech 6:2 a 6:4. „Myslím si, že to byl z mé strany velmi solidní zápas,“ mohla přímo z kurtu po utkání prohlásit česká tenistka.

Plíšková vyzrála na obhájkyni titulu – 6:2, 6:4
Neměla to být ona, kdo zařídí českým fanouškům během prvního dne Turnaje mistryň radost. Karolína Plíšková však v repríze loňského semifinále příjemně překvapila.

S Caroline Wozniackou měla před úvodním zápasem ve skupině negativní bilanci šesti proher a tří vítězství. Po výborném výkonu statistiku vzájemných střetnutí vylepšila. Vyhrála 6:2 a 6:4.

Byla to přetěžká výzva v podobě loňské vítězky WTA Finals. Světová dvojka si navíc do Singapuru přivezla výbornou formu, když naposledy ovládla kvalitní turnaj v Pekingu.

Česká tenistka do zápasu s hvězdnou soupeřkou vlétla hned od začátku. Plíšková působila suverénně, čímž dotlačila Wozniackou k chybám. Ty eskalovaly ve dva brejky ve prospěch Plíškové a rychlé vedení 5:1. Po 35ti minutách měla finalistka z US Open za stavu 5:2 a 40:15 první setbol, který byl po dlouhém míčku Dánky využit.

S ledovým klidem začala Plíšková do soupeřky bušit i na úvod druhé sady, díky čemuž v první hře sebrala Wozniacké servis, a naopak sama tři brejkboly v následujícím gemu dokázala odvrátit. Také díky tomu, že zvládla být překvapivě přesnější i v delších výměnách.

Postupem času se bývalá světová jednička začala osmělovat, ale již bylo pozdě. Plíšková si držela servis, a dokonce si vytvořila první dva mečboly už při podání soupeřky za stavu 5:3. Pak měla Wozniacká další brejkboly, konkrétně devátý a desátý v zápase, ale ani ty nevyužila.

To Plíšková svým třetím pokusem na zavření zápasu napohrdla. Zakončila ho pro ni typickým způsobem - nechytatelným esem. 

Celkově to bylo od loňské semifinalistky singapurské akce skvělé představení. „Velmi dobře jsem se cítila při hře od základní čáry, nebylo to jen o servisu. Myslím si, že to byl z mé strany velmi solidní zápas,“ říkala šestadvacetiletá hráčka bezprostředně po zápase. 

„Přišlo mi, že Caroline Wozniacká byla ze začátku nervózní, pro každého je vždy těžké obhajovat titul. Jsem ale spokojená s mým výkonem," uzavřela po nečekaném vítězství Plíšková. 

Kvitová nestačila na Svitolinovou – 3:6, 3:6
To výše nasazená česká tenistka Petra Kvitová vstupovala do svého zahajovacího duelu letošního Turnaje mistryň jako favoritka. Té hrála v souboji s Ukrajinkou Svitolinovou do karet vzájemná bilance, když svou soupeřku porazila hned sedmkrát v řadě. Dnes to však neměla Kvitová svůj den...

V souboji se světovou šestkou nebylo horší hráčkou, avšak doplácela na časté nevynucené chyby. To Svitolinová se držela pevně zvolené taktiky a chybovala minimálně. Kvitové se navíc nedařilo ani při servisu, když v úvodním setu zaznamenala hned pět dvojchyb a o své podání přišla celkově třikrát. První sada tak šla na konto ukrajinské reprezentantky. 

I ve druhém setu to s nadějemi české lvice nevypadalo dobře. Nejprve Kvitová promarnila tři brejkboly, aby o své podání následně přišla. Kouč Vaněk se svou svěřenkyni snažil namotivovat k obratu, ale dobře hrající Svitolinová nedala své soupeřce žádnou velkou možnost na zvrat v utkání.

Petra Kvitová si tak zkomplikovala případnou cestu do semifinále. Úvodní prohrou však šance na postup rozhodně nekončí. Ba naopak, Kvitová má před sebou stále dva zápasy, ve kterém může uspět. 

„I po prvním nezdaru se pro vás nic nemění, stále vás čekají dva zápasy, ve kterých bojujete o všechno. Sice jsem dnes vyhrála, ale budu muset nadále předvádět podobné výkony i v dalších duelech, pokud chci uspět,“ hodnotila Svitolinová vítězný vstup do Turnaje mistryň. 

Bílá skupina
PETRA KVITOVÁ (7.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 3:6, 3:6
Caroline Wozniacká (DEN, 2.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 2:6, 4:6