Budeš mě zdravit a odpovídat! Trenér Sereny popsal dusné vztahy v týmu

- Jakub Slunečko

Ve své nové knize The Coach se známý trenér Patrick Mouratoglou rozpovídal o vztahu se Serenou Williamsovou. Mouratoglou je člověk, díky němuž americká hvězda v roce 2012 nastartovala svou „druhou kariéru“. Začátky spolupráce ale francouzský kouč neměl lehké – dusno dělala sama Serena i otec Richard Williams, který byl s její kariérou naprosto svázaný.

„Co se to se Serenou děje? Řekni mi to, ty jsi přece kouč, musíš to vědět!“ kříčel Richard Williams na Mouratogloua během Wimbledonu 2012 – jen pár dní potom, co spolupráce Sereny s francouzským trenérem začala.

Americká tenistka byla tehdy ve 31 letech v pořádné krizi. Už dva roky nevyhrála grandslamový titul a na French Open před tím dokonce vypadla hned v prvním kole. Na Wimbledonu v roce 2012 se tak rozhodla, že vyzkouší jako kouče najmout Mouratogloua. Ten na tomto postu vystřídal právě jejího otce, který byl do té doby jediný, kdo kdy Serenu trénoval.

I když jeho dcera zrovna postoupila na Wimbledonu do třetího kola, Richardu Williamsovi se výkon zřejěm tolik nelíbil. „Byl agresivní, ale zjevně mě zkoušel,“ popisuje Mouratoglou v knize napjatou scénu, kdy na něj Williams zblízka křičel.

Francouz se tak vzmohl na odpor. „Nelíbí se mi tón, jakým se mnou mluvíte. Respektují vás, ale vy mě musíte taky, takže v budoucnu se mnou budete muset mluvit jinak,“ řekl odvážně otci Sereny přímo do očí.

Vztahy mezi oběma muži se následně urovnaly a Serena Williamsová v jedenatřiceti letech celý Wimbledon vyhrála. Ale i sama americká tenistka dávala novému kouči zabart. Mouratoglou popisuje, jak jenom den po incidentu s otcem přišel střet se samotnou dcerou.

Na ranním tréninku Mouratogloua naprosto ignorovala a nereagovala na jeho rady. „Ostře jsem ji praštil do kšiltovky. Rychle sebou cukla a podívala se na mě,“ popisuje Franocuz těžko představitelnou scénu. „Když ráno přijdeš, musíš mě pozdravit. Když s tebou mluvím, musíš se na mě dívat a odpovídat,“ líčí pak v knize dál, jak se téhle americké superstar dokázal jako jeden z mála vzepřít a vnutit jí svá pravidla.

Riskoval, ale uspěl. Sereně se odvaha nového trenéra zalíbila a následně začala veleúspěšná spolupráce. Američanka se vyhrabala z krize a od Wimbledonu 2012 získala dalších deset grandslamových titulů a dvě olympijská zlata. Další tituly můžou po její těhotenské pauze ještě přijít.

Kniha The Coach Patricka Mouratogloua vyšla i v českém překladu. Zakoupit se dá například zde.