Lehečka vyřadil loučícího se Nadala! Sdílet kurt s takovou legendou je úžasné, zářil

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Lehečka ukončil na Mutua Madrid Open pouť domácí superhvězdy Rafaela Nadala. V úterý večer v rámci osmifinále porazil legendu bílého sportu bez ztráty servisu 7:5, 6:4 a postoupil do svého druhého čtvrtfinále na Masters v této sezoně. Nadal se posléze rozloučil se španělským publikem a uvedl, že v Madridu hrál naposledy.

Zaplněné tribuny v Madridu sledovaly velmi atraktivní střetnutí dvou zcela odlišných herních stylů. Zatímco Nadal se snažil tlačit Lehečku hluboko za základní čáru svými topspiny, český tenista hledal jakoukoliv příležitost k posunu více do dvorce a k útokům podél lajn. Také velmi často chodil k síti, kde dokázal zaznamenat řadu povedených vítězných volejů.

Utkání, které se nakonec protáhlo přes dvě hodiny, zvládl dvaadvacetiletý Lehečka bravurně. Za celý zápas čelil jen jednomu brejkbolu, jenž v osmé hře odvrátil. První set rozhodl Lehečkův brejk z jedenáctého gemu, ve druhém dějství pak udeřil na returnu hned v první hře a utkání posléze bez větších obtíží dopodával.

„Je úžasné sdílet kurt s tak legendárním hráčem. Je to splněný sen, vždycky jsem si přál, aby se to někdy stalo,“ řekl po utkání Lehečka. „Dnes se to stalo a jsem velmi vděčný, že jsem dosáhl tak velkého okamžiku. Přeji Rafovi všechno nejlepší. Je trochu hořkosladké mít takovou pěknou výhru před všemi těmi lidmi, kteří mu fandili. Ale atmosféra byla úžasná a jsem šťastný, že jsem to zvládl,“ hodnotil.

„Bylo to jako něco z jiného vesmíru, nic takového jsem ještě nikdy v životě nezažil. Dvanáct, nebo třináct tisíc lidí skandovalo Rafovo jméno vždy, když jsem se snažil podávat. Opravdu nevím, jak se mi to podařilo dotáhnout,“ přemítal Lehečka. „Ale jen to ukazuje, že jsem za poslední dva roky získal nějaké zkušenosti a dnes jsem je dokázal zúročit,“ dodal.

Zatímco Lehečka se radoval z postupu do čtvrtfinále, v němž narazí na Daniila Medveděva, pro Nadala nastaly trochu smutnější chvíle. Jednalo se totiž o jeho poslední utkání před madridským publikem. To potvrdil i po utkání s Lehečkou.

„Mohu jen poděkovat všem, kteří mi v mé kariéře pomohli. I když ještě není konec, v Madridu jsem naposledy. Za posledních 21 let jste mi dali dárek, který je významnější než jakýkoli grandslam, který jsem vyhrál. Emoce z hraní v Madridu, před španělskými fanoušky, jsou něco, co mi zůstane navždy v srdci,“ řekl Nadal zaplněným tribunám.

„Byl to pro mě výjimečný týden, v mnoha ohledech velmi pozitivní, jak pro mě osobně, tak pro můj tenis,“ potěšilo Nadala. „Měl jsem možnost si znovu zahrát na kurtu. Před několika týdny, dva dny před Barcelonou, jsem nevěděl, jestli ještě nastoupím k oficiálnímu zápasu, a teď jsem hrál dva týdny. Bylo to nezapomenutelné.“

„Jediné, co mohu říct, je díky. Byla to neuvěřitelná cesta, která začala, když jsem byl malý. Poprvé jsem do Madridu přijel v roce 2003, kdy se turnaj hrál v hale. Poprvé jsem sem přijel s pocitem, že jsem konkurenceschopný, v roce 2005. Bylo to jedno z nejzajímavějších vítězství mé kariéry, ještě v hale. Od té doby mě všichni bezvýhradně podporují. Nemohu vám dostatečně poděkovat,“ dodal vítěz madridského turnaje z let 2005, 2010, 2013, 2014 a 2017.