Roland Garros: V seznamu pro kvalifikaci jsou dva Češi a šest Češek

- Marek Bartošík

Česká účast v kvalifikaci grandslamového Roland Garros bude tradičně bohatá. Do tříkolové soutěže by mělo naskočit hned osm českých reprezentantů, z toho dva muži a šest žen. Kvalifikace začíná v pondělí 20. května a vyvrcholí v pátek 24. května.

V areálu Rolanda Garrose bude už za necelé tři týdny opět velmi živo. Celkem 256 tenistů a tenistek zabojuje o 32 míst pro kvalifikanty a kvalifikantky v hlavní soutěži. A mezi účastníky bude i osm Čechů.

Brenda Fruhvirtová (106.) má stále šanci na přímou účast v hlavním pavouku, aktuálně figuruje v seznamu přihlášených hráček jako sedmá pod čarou. Sedmnáctiletá česká naděje pronikla loni při své premiéře kvalifikací Roland Garros, účast v hlavní fázi grandslamu vybojovala také na letošním a loňském Australian Open.

Brendina osmnáctiletá sestra Linda Fruhvirtová (146.) si už zahrála hlavní soutěž na všech grandslamech, loni v Austrálii postoupila dokonce až do osmifinále. Kvůli propadu žebříčkem ji ale znovu čekají náročné kvalifikační boje.

Ostřílenou účastnicí grandslamových kvalifikací je osmnáctiletá Sára Bejlek (136.). Tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou už dokázala čtyřikrát proniknout tříkolovým kvalifikačním sítem (US Open 2022, Roland Garros 2023, Australian Open 2023 a 2024).

Účast v pařížské kvalifikaci mají jistou i teenagerka Dominika Šalková (171.), turnajová debutantka Gabriela Knutsonová (190.) a zkušená Tereza Martincová (193.), jež si na Roland Garros zahrála hlavní soutěž v letech 2021–2023.

O poznání skromnější bude česká účast v mužské kvalifikaci, kde by se měli představit Vít Kopřiva (123.) a Dalibor Svrčina (185.). Oba tenisté se pokusí na třetí pokus poprvé proklouznout do hlavní fáze Roland Garros. Aktuálně pátý pod čarou je Zdeněk Kolář (225.), který v pařížské kvalifikaci nechyběl od roku 2018.

Roland Garros 2024 se uskuteční v termínu 20. května až 9. června, přičemž 15denní hlavní soutěž začne tradičně v neděli 26. května. Účast v hlavní fázi mají jistou Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková, Linda Nosková, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Jakub Menšík.