Ukrajinky trápí absence hvězd. Změňte kalendář, žádá federace ITF

- Jan Vojkůvka

Generální sekretář ukrajinské tenisové federace Jevgenij Zukin trvá na tom, že by ITF měla změnit kalendář pro konání fedcupových zápasů, aby nejlepší hráčky světa mohly hrát na každém utkání. Odvolává se zejména na případ ukrajinských tenistek Eliny Svitolinové a Lesji Curenkové, které kvůli napěchovanému programu nepřijely k utkání prvního kola druhé Světové skupiny Fed Cupu do Austrálie.

„Kalendář a způsob, jakým se soutěží, je pro profesionální hráčky opravdu náročný. Nabourává jejich program a je nutné to změnit,“ vyzval Zukin. „Mluvili jsme o tom se zástupci ITF už minulý rok na Ukrajině, a hovořilo se také o rozšíření Světové skupiny na 16 týmů. Ale nic se nestalo,“ podotkl zástupce ukrajinského tenisu.

ITF se dlouhodobě snaží pracovat na změnách pro své týmové soutěže. V Davis Cupu testuje od této sezony kratší formát zápasů a velké plány má i s Fed Cupem. Ale najít volné skulinky v už tak hodně nabitém kalendáři není vůbec jednoduché. Nemluvě pak o tom, že by se během roku mělo hrát o jeden zápas víc v případě rozšíření Světové skupiny.

Zukin ale upozornil, že současný formát není výhodný pro nikoho. „S Austrálií se utkáváme znovu po roce a je jasné, že potřebujeme občas hrát také s jinými týmy. My jsme malá tenisová země, zatímco Austrálie je jednou z největších na světě,“ podotkl k rozložení sil obou týmů. „Věříme, že s naší podporou se může Fed Cup posunout dál.“

Ukrajinky do Austrálie přijely v sestavě Marta Kostjuková, Ljudmila Kičenoková, Nadja Kičenoková a Daša Lopatecká. Po prvním dni hrají s Australankami po výhře Kostjukové 1:1. Absence hvězdných hráček jim však výrazně tíží jejich boj proti favorizovanému soupeři.