Wozniacká si zahraje v Riu, ITF uznala její odvolání

- Daniel Kubelka

Ačkoliv to tak dlouho nevypadalo, tak si bývalá světová jednička Caroline Wozniacká nakonec přeci jen zahraje na blížících se olympijských hrách v Riu. Dánská tenistka uspěla se svým odvoláním oproti původnímu verdiktu Mezinárodní tenisové federace a informaci o své účasti zveřejnila na svém twitteru krátce poté, co ITF zveřejnila předběžný seznam nominovaných hráčů pro hry letní olympiády.

„Bylo to dlouhé čekání, ale má účast v Riu byla oficiálně potvrzena! Těším se, až budu hájit dánské barvy na kurtu,“ napsala Wozniacká na svém oficiálním twitterovém účtu ve čtvrtek odpoledne.

Vítězka třiadvaceti singlových titulů na okruhu chyběla v původním seznamu účastníků olympiády, protože nesplnila požadovaný počet účastí ve fedcupovém týmu za poslední čtyři roky. Wozniacká však argumentovala tím, že o možnost reprezentovat ji připravilo zranění kotníku. To si přivodila v dubnu letošního roku krátce předtím, než měla hájit barvy dánského fedcupového týmu v zápase euroafrické zóny ženské týmové soutěže. A právě tato neúčast pohlednou hráčku měla připravit o její účast v Riu.

Mezinárodní tenisová federace uznala odvolání dánské hráčky a již ve středu zveřejnila, že jí povolí účast na na brazilské olympiádě. ITF vše potvrdila druhý den, když zveřejnila oficiální seznam tenistů, kteří budou moci hájit barvy své země v Riu. Wozniacká tak může nést vlajku své vlasti na zahájení největší sportovní akce roku, již dříve totiž byla zvolena vlajkonoškou severské země.

Pětadvacetiletá rodačka z Odense zažívá v posledních měsících velký ústup ze slávy. Neuspokojivé výsledky srazily bývalou světovou hráčku číslo jedna z vrcholu žebříčku až na 45. pozici, ze které po neúspěšném představení ve Wimbledonu spadne ještě minimálně o patnáct příček a vůbec poprvé po osmi letech vypadne z elitní padesátky žebříčku. V restartu kariéry dánské hráčky měla pomoci i změna trenéra, ani David Kotyza však prozatím nedokázal vrátit svou novou svěřenkyni zpět na vítěznou vlnu.

V době, kdy mnoho hráčů a hráček odmítá účast na olympiádě v Brazílii z nejůrznějších důvodů, je tak účast tenistky, která patřila k elitě ženského tenisu vítanou zprávou. Již dříve svou neúčast v Riu oznámili Dominic Thiem, Nick Kyrgios či Bernard Tomic, chybět bude ze známých důvodů i Ruska Maria Šarapovová.