Šarapovová si za užití dopingu dva roky nezahraje!

- Daniel Kubelka

Maria Šarapovová již zná trest za užití nepovolené látky meldonium během letošního Australian Open. Mezinárodní tenisová federace ji potrestala dvouletým zákazem činnosti.

Mezinárodní tenisová federace ve vydaném prohlášení k případu uvedla, že nepodezírá Šarapovovou z vědomého užití meldonia, ale zároveň uvádí, že hráčka musí nést plnou zodpovědnost za své činy. Šarapovová na zveřejnění výše trestů již reagovala na svém facebookovém profilu. „Bude mi chybět tenis, stejně jako vy, mí skvělí fanoušci, kteří jste nejlepší na celém světě. Četla jsem všechny Vaše dopisy, všechny Vaše příspěvky na sociálních sítích a Vaše podpora mi pomáhá se s tím vším vyrovnat. Budu bojovat, abych se na kurty vrátila co nejdříve,“ uvedla bývalá světová jednička bezprostředně po zveřejnění výše trestu.

Devětadvacetiletá tenistka neprošla dopingovou kontrolou během prvního grandslamu letošní sezóny, kde byla pozitivně testována na látku meldonium. To bylo přidáno na seznam nepovolených prostředků na začátku letošního roku.

Maria Šarapovová očekávala že ji Mezinárodní tenisová federace omilostní na základě terapeutické výjimky. Ruska však dle svých slov užívala meldonium i po jeho zařazení na seznam zákazaných látek a argumentovala tím, že jej brala pod jiným názvem – Mildronate – a tudíž si nebyla vědoma toho, že by dopovala.

Mezinárodní tenisová federace mohla Šarapovovou potrestat až čtyřletým zákazem činnosti, nakonec však zvolila trest v polovině sazby.

Světová antidopingová agentura WADA nedávno připustila, že vědci si doposud nejsou jisti, jak dlouho se Meldonium drží v těle sportovce. I proto by se případnému trestu mohli vyhnout ti, kteří byli na látku pozitivně testováni před letošním prvním brežnem, avšak s užíváním přestali již s koncem loňského roku.

Šarapovová není jedinou sportovkyní, která neprošla testováním na nově zakázanou látku. Dle Světové antidopingové agentury uvízlo v síti jejích kontrolorů již více než 300 sportovců. Mezi nimi se objevil i případ běloruského deblového specialisty Sergeje Betova, který byl však v březnu omilostněn, neboť s užíváním Meldonia skončil dle svých slov ještě před začátkem letošní sezóny.

Co je Meldonium?

Lék pocházející z Lotyšska, široce využíván sportovci a ženami ve Východní Evropě. Údajně zvyšuje odolnost a vytrvalost sportovců.