Futures v Opavě: Do finále postoupili Jaloviec s Michnevem

- Jan Vojkůvka

Nedělní finále dvouhry v Opavě bude patřit českým tenistům. Do souboje o titul postoupili ze sobotních semifinále nejvýše nasazení Marek Jaloviec a Petr Michnev. Jaloviec si poradil v pikantním duelu s krajanem Janem Šátralem, zatímco Michnev smetl z kurtu Slováka Lukáše Kleina. Naopak v boji o titul ze čtyřhry se nepředstaví žádný český zástupce.

Druhý ze série českých halových futurů opět bude mít domácího vítěze. Po Jablonci, kde triumfoval Patrik Rikl, se v Opavě o titul utkají Marek Jaloviec s Petrem Michnevem, kteří potvrdili na turnaji pozice nejvýše nasazených hráčů.

Jednička turnaje Jaloviec přitom neměl před sebou v sobotu vůbec snadný úkol. Proti němu se na druhé straně dvorce postavil třetí nasazený a úspěšný kvalifikant Jan Šátral, který se do Opavy přihlásil na poslední chvíli a musel tak absolvovat kvalifikační boje.

Šátralovi se navíc ve čtvrtfinále podařilo po dramatické bitvě přerušit vítěznou sérii Patrika Rikla, když ho udolal 12:10 v rozhodujícím tiebreaku. Pořádnou prověrku a drama však měl za sebou i Jaloviec, jenž ve čtvrtfinále vyhrál rozhodující zkrácenou hru nad Matějem Vocelem dokonce 14:12!

Samotný zápas přinesl velmi kvalitní podívanou. Šátralovi proti krajanovi nakonec nestačil ani výborný první servis, který trefoval do kurtu s úspěšností 82%. V prvním setu ztratil podání už ve druhém gemu, a ač zvládl okamžitě soupeře rebrejknout, Jaloviec prokázal, že se na semifinále skvěle připravil.

Podruhé obral Šátrala o servis v šesté hře a sadu posléze doservíroval. Ve druhém dějství Šátral nevyužil nadějný vývoj ve čtvrtém gemu a vzápětí přišel potřetí v duelu o servis. Jaloviec tuto výhodu dokázal využít a komplikace v utkání už nepřipustil a vyhrál 6:3, 6:4.

Ve finále se Jaloviec utká s druhým nasazeným Petrem Michnevem, který ve svém semifinále hladce přehrál Slováka Lukáše Kleina 6:2, 6:4 za pouhých 49 minut hry.

Michnevovi se příliš nedařilo trefovat první servis, ale přesto utkání jasně vládl. Pomohl si k výhře devíti esy a odvrátil všechny čtyři brejkboly soupeře. Sám pak na returnu dokázal obrat Kleina o podání hned třikrát.

Do první sady vstoupil brejkem a když v páté hře přidal druhý, bylo o výsledku úvodní sady prakticky rozhodnuto. Druhý set byl o něco dramatičtější, ale Michnev dokázal v pátém gemu prorazit Kleinův servis a utkání doservírovat.

Finále čtyřhry bez českého zastoupení
Kromě semifinále dvouhry se stejné kolo hrálo i ve čtyřhře. V prvním utkání se Antonín Bolardt s Ukrajincem Vitalijem Sačkem nedokázali popasovat s hrou Poláků Karola Drzewieckiho a Macieje Smoly, proti kterým uhráli jen jeden gem.

Ve druhém zápase měli domácí diváci ještě naději ve dvojici Jaloviec, Michnev, která nastoupila proti dalšímu polskému páru Kowalczyk, Walkow. Český debl ovšem proti druhému nasazené dvojici neuspěl, když shodně po jednom ztraceném servisu v každém setu prohrál dvakrát 4:6

Semifinále dvouhry
MAREK JALOVIEC (280.) – JAN ŠÁTRAL (376.) 6:3, 6:4
PETR MICHNEV (342.) – Lukáš Klein (SVK, 673.) 6:2, 6:4
Semifinále čtyřhry
Drzewiecki, Smola (POL) – BOLARDT, Sačko (UKR) 6:0, 6:1
JALOVIEC, MICHNEV – Kowalczyk, Walkow (POL) 4:6, 4:6

Turnaj v Opavě den po dni:

3.11.2017
Futures v Opavě: Šátral zvládl drama s Riklem, Jaloviec odvracel mečboly. Postup vybojoval i Michnev

2.11.2017
Futures v Opavě: Rikl vyhrál posedmé v řadě, do čtvrtfinále jde i Šátral

1.11.2017
Futures v Opavě: Michnev, Jaloviec a Šátral postupují. Osmifinále si zahraje celkem 11 Čechů

31.10.2017
Futures v Opavě: Šátral postoupil do hlavní soutěže, vítězství slaví také Vrbenský a Paroulek 

30.10.2017
Futures v Opavě: Šátral na úvod nezaváhal, postupují také další čtyři Češi