Futures v Opavě: Rikl vyhrál posedmé v řadě, do čtvrtfinále jde i Šátral

- Jan Vojkůvka

Opavský turnaj kategorie futures je v plném proudu! Po čtvrtečním programu je známý kompletní seznam čtvrtfinalistů, mezi kterými je hned šest českých tenistů. Do čtrtfinálových bojů postupují také první tři nasazení hráči – Marek Jaloviec, Petr Michnev a Jan Šátral. Ve vítězném tažení pokračuje nadějný Patrik Rikl, pro kterého byl čtvrteční skalp Robina Staňka již sedmou výhrou v řadě.

Šátral pokračuje ve vítězném tažení
Třetí nasazený Jan Šátral (376.), který v Opavě musel absolvovat už nevyzpytatelnou kvalifikaci, prozatím postupuje turnajem bez většího zaváhání. V utkání druhého kola si poradil se slovenským kvalifikantem Davidem Jurasem (-), kterého porazil za 65 minut 6:2, 6:3 a stal se prvním čtvrtfinalistou českého halového futuru.

Rikl vyhrál sedmý zápas v řadě
Už posédmé v řadě se osmnáctiletý Patrik Rikl (1602.) raduje z vítězství na okruhu ITF Pro circuit. Vítěz turnaje v Jablonci si v osmifinále opavského futuru poradil se sedmým nasazeným Robinem Staňkem (570.) v ryze české bitvě. Rikl vyhrál 7:6(3), 6:4 a během utkání se výrazně opíral o své podání, které ani jednou neprohrál. Po dramatickém prvním setu se mu podařilo v pátém gemu druhé sady prorazit Staňkův servis a s výhodou brejku duel doservíroval.

Nouza v opavském osmifinále prohrál, trápí ho rameno
Po vítězství nad Nizozemcem Nielsem Lootsmou se Petr Nouza (900.) podruhé v řadě podíval do osmifinále, ale tentokrát se mezi nejlepších osm, jako v Jablonci, neprokousal. Nad síly českého tenisty byl slovenský hráč Lukáš Klein (673.), se kterým Nouza prohrál 3:6, 4:6. Devatenáctiletého Čecha navíc v utkání trápilo rameno, kvůli němuž se nakonec odhlásil z turnaje ve čtyřhře, kde měl hrát po boku Davida Škocha.

Michnev prolétl do čtvrtfinále
Petr Michnev (342.) na turnaji v Opavě strávil na dvorci v utkání druhého kola pouhých 55 minut, po kterých vybojoval postup do čtvrtfinále. Druhý nasazený přehrál Francouze Yanaise Laurenta (676.) 6:3, 6:1 a těšit ho může zejména fakt, že soupeři nenabídl ani jeden brejkbol. Přitom právě podání mu dělalo v osmifinále trochu problémy a úspěšnost prvního podání měl jen 55 %. Laurent toho však nedokázal využít.

Kvalifikant Vrbenský je podruhé v kariéře ve čtvrtfinále
Stále ještě sedmnáctiletý talent Michael Vrbenský (1221.) si podruhé v kariéře zahraje mezi profesionály ve čtvrtfinále. Úspěšný kvalifikant dosáhl tohoto úspěchu v českém derby proti Petrovi Hájkovi (1115.), kterého porazil 6:2, 7:6(4). Ve druhém setu si Vrbenský výrazně zkomplikoval cestu za vítězstvím, když vedl už 5:3, ale nedokázal doservírovat a Hájek vývoj sady otočil. Vrbenský nakonec dotáhl dějství do zkrácené hry, v níž svůj postup potvrdil.

Vocel po dvou hodinách udolal soupeře
Český tenista Matej Vocel (989.) se musel pořádně ohánět, aby nemusel se Slovákem Markem Semjanem (1240.) absolvovat třísetovou bitvu. Vocel v utkání proměnil jediný brejkbol a sám jich musel hned 10 odvrátit, aby dokázal za dvě hodiny hry urvat vítězství 6:4, 7:6(4). Favorit zápasu se po vydřené výhře podívá potřetí v této sezoně do čtvrtfinále.

Jaloviec si poradil s Paroulkem
Šestým českým tenistou, který si zajistil postup do čtvrtfinále halového turnaje v Opavě, se stal Marek Jaloviec (280.). Nasazená jednička si v zápase druhého kola poradila s teprve sedmnáctiletým Tadeášem Paroulkem (1151.), kterého porazila za 65 minut po setech dvakrát 6:3. V boji o semifinále vyzve Jaloviec dalšího krajana – Matěje Vocela.

Konečný nestačil na polského kvalifikanta
Naopak Michal Konečný (406.) se do čtvrtfinále halového turnaje v Opavě bohužel nepodívá. Nasazená čtyřka nezvládla čtvrteční souboj druhého kola s polským kvalifikantem Karolem Drzewieckim (1251.), kterému podlehla po setech 6:3, 1:6, 4:6. Vítěznou šňůru čtyř zápasů polského hráče se bude ve čtvrtfinále pokoušet zastavit Slovák Klein.

Další videa

2. kolo dvouhry
PATRIK RIKL – ROBIN STANĚK 7:6(3), 6:4
PETR NOUZA – Lukáš Klein (SVK) 3:6, 4:6
JAN ŠÁTRAL – David Juras (SVK) 6:2, 6:3
MICHAEL VRBENSKÝ – PETR HÁJEK 6:2, 7:6(4)
Yanais Laurent (FRA) – PETR MICHNEV 3:6, 1:6
Marek Semjan (SVK) – MATĚJ VOCEL 4:6, 6:7(4)
MAREK JALOVIEC – TADEÁŠ PAROULEK 6:3, 6:3
Karol Drzewiecki (POL) – MICHAL KONEČNÝ 3:6, 6:1, 6:4

1. kolo čtyřhry
Kozielski (POL), Maštakov (UKR) – BOLARDT, Sačko (UKR) 2:6, 2:6
Matuszewski (POL), Wessels (GER) – Lootsma (NED), POLJAK 3:6, 2:6
Aleščev (RUS), Osmakcic (SUI) – NOUZA, ŠKOCH bez boje
Jančovič, Lahký (SVK) – Laurent, Tchoutakian (FRA) 1:6, 2:6
JALOVIEC, MICHNEV – STANĚK, VOCEL bez boje
GENGEL, PAPÍK – PAROULEK, VACHTL bez boje
HÁJEK, KONEČNÝ – Kowalczyk, Walkow (POL) 4:6, 6:7 (4)

Čtvrtfinále čtyřhry
PAROULEK, VACTHL – Sačko (UKR), BOLARDT 2:6, 5:7

Turnaj v Opavě den po dni:

1.11.2017
Futures v Opavě: Michnev, Jaloviec a Šátral postupují. Osmifinále si zahraje celkem 11 Čechů

31.10.2017
Futures v Opavě: Šátral postoupil do hlavní soutěže, vítězství slaví také Vrbenský a Paroulek 

30.10.2017
Futures v Opavě: Šátral na úvod nezaváhal, postupují také další čtyři Češi