WTA Elite Trophy: Strýcová končí ve skupině. Turnaj zná tři semifinalistky

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Barbora Strýcová ani při své druhé účasti na WTA Elite Trophy v Ču-chaji nepostoupí ze základní skupiny. Ve svém prvním utkání totiž prohrála s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou 3:6, 4:6 a právě její soupeřka vybojovala postup do semifinále. Doplnila tak Ashleigh Bartyovou, jež do vyřazovacích bojů postoupila po výhře nad Němkou Kerberovou, a CoCo Vandewegheovou, která hladce přehrála Rusku Vesninovou.

Strýcová přitom do utkání vstoupila nejlépe, jak mohla. Hned v úvodním gemu prorazila Sevastovové podání a brejk následně i potvrdila. Z vedení 2:0 se ale dlouho neradovala a naopak záhy prohrála pět gemů v řadě. Lotyška v prvním setu už žádné komplikace nepřipustila a dějství doservírovala.

Druhý set přinesl v první polovině přehlídku výborných servisů a zejména dvě čisté hry Strýcové dávaly naději na možný zvrat. Jenže v sedmé hře rázem české tenistce na podání nic nevycházelo a naopak čistou hrou o servis přišla. I přes velkou snahu se sama k brejkbolu dostat nedokázala a utkání prohrála.

Strýcová porážkou přišla o naději na postup do semifinále, který naopak vybojovala Sevastovová. Ta už ve středu vybojovala první vítězství, když hladce ve dvou setech přehrála Sloane Stephensovou. S vítězkou letošního US Open se v pátek střetne i Strýcová, v jejich vzájemném klání však půjde už jen o body do světového žebříčku.

Bartyová je první semifinalistkou
Australanka Ashleigh Bartyová vyhrála i svůj druhý zápas v základní skupině na Elite Trophy v Ču-chaji a vybojovala postup do semifinále. Po vítězství nad Ruskou Pavljučenkovovou si tentokrát poradila s bývalou světovou jedničkou Angelique Kerberovou, kterou porazila 6:3, 6:4 za pouhých 72 minut.

Bartyová prolétla Růžovou skupinou bez ztráty setu a i ve svém druhém utkání v Ču-chaji vládla kurtu. V prvním setu obrala Kerberovou o podání v šestém gemu a výhodu brejku si donesla až do koncovky. Pozici si mírně zkomplikovala jen zkraje druhé sady, do níž vstoupila brejkem, ale hned ve druhém gemu si poprvé, a naposledy, prohrála podání. Když v dlouhém čtvrtém gemu odvrátila další hrozbu ztráty podání, tak v následující hře dosáhla klíčového brejku a utkání následně doservírovala.

Vandewegheová si zajistila semifinále
Třetí semifinalistkou Elite Trophy se na závěr programu stala CoCo Vandewegheová z Bugenvileové skupiny. Američanka si připsala druhé vítězství na turnaji, když Rusku Jelenu Vesninovou přehrála za 80 minut hry 6:3, 6:2. Vesninová se sice dostala v utkání ke čtyřem brejkbolům, ale soupeřka jí nedovolila ani jeden proměnit.

Kromě postupu do semifinále si Vandewegheová také polepší v žebříčku. V aktualizovaném pořadí se totiž posunula na 10. místo a již má jistotu, že na konci sezony bude nejhůře na 11. příčce, což bude její nové životní maximum.

Růžová skupina
Angelique Kerberová (GER, 19.) – Ashleigh Bartyová (AUS, 20.) 3:6, 4:6
Kaméliová skupina
BARBORA STRÝCOVÁ (23.) – Anastasija Sevastovová (LAT, 15.) 3:6, 4:6
Bugenvileová skupina
CoCo Vandewegheová (USA, 12.) – Jelena Vesninová (RUS, 17.) 6:3, 6:2