Podezření na únavovou zlomeninu! Lehečka může chybět i několik měsíců

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka se po nešťastném konci v semifinále Mutua Madrid Open nedočkal příliš dobrých zpráv při prvních vyšetřeních ve Španělsku. Podle informací iSport.cz se český tenista vrátil do České republiky s podezřením na únavovou zlomeninu bederního obratle. Pokud se obavy potvrdí, může to znamenat až několikaměsíční pauzu.

„Je podezření na únavovou zlomeninu obratle. Oběma nám ukápla slzička. Je to těžké po tom všem, co se tam odehrálo,“ uvedl Lehečkův trenér Michal Navrátil pro iSport.cz. K této nepříliš dobré předběžné diagnóze dospěli lékaři v Madridu, kde Lehečkovi pomáhal i profesor Pavel Kolář, který narychlo do španělské metropole přicestoval.

Ke zranění došlo v pátečním semifinále s Felixem Augerem-Aliassimem. Lehečka v průběhu utkání trpěl bolestmi, nechal se ošetřovat a pak v sedmém gemu utkání předčasně ukončil. V danou chvíli se hovořilo o obnoveném zranění zad, což by s ohledem na okolnosti byla ta lepší možnost.

Jak se ale ukazuje, problémy mohou být výrazně větší.

„Tohle je nejhorší možné období, kdy se zranit,“ smutní Navrátil

„Jak rostla zátěž, problémy se prohlubovaly. Když se pak Jirka natahoval k bekhendu, chytlo ho to a už trpěl. Volal jsem na něj, ať skrečuje, že zdraví je přednější,“ pokračoval Navrátil, který se únavové zlomeniny bederního obratle velmi obává. Pro jeho svěřence by to totiž znamenalo dlouhou pauzu v době, kdy se nachází ve výborné formě.

Lehečkovi se povedlo v Indian Wells dokráčet do prvního čtvrtfinále na Masters a po pauze kvůli zranění zad se vrátil v Madridu, kde vybojoval v této kategorii turnajů dokonce první semifinále. Vážné zranění, jehož hrozbě čelí, by pro Lehečku mohlo znamenat vynechání nejen Roland Garros a Wimbledonu, ale také například olympijských her.

„Roland Garros je s velkým otazníkem. Za chvíli je i Wimbledon… Tohle je nejhorší možné období, kdy se zranit. Všichni jsme z toho hodně skleslí,“ svěřil se pro iSport.cz Navrátil, podle něhož je Lehečkovou výhodou mládí a dobrá stavba těla, což by mohlo léčbu urychlit a jeho absence by nemusela být tak dlouhá jako v jiných případech. „Hlavně se ale musí udělat pořádně, ne aby se zranění vracelo. Ať je Jirka v pořádku, to je to hlavní.“

Jaký bude další vývoj situace, to ukážou až další vyšetření v Praze. Podle jejich výsledků se bude moci odhadnout, jak dlouhá Lehečkova absence bude, případně jaké turnaje bude muset vynechat.