Davis Cup: Češi vedou 2:0! Rosol po parádním výkonu zdolal Haaseho a přidal druhý bod

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým vede po pátku nad domácím Nizozemskem už 2:0 na zápasy! Na antukovém povrchu ve Sportcampusu Zuiderpark se nejdřív dokázal prosadit Jiří Veselý, který zvládl pětisetovou bitvu s domácím outsiderem Thiemem de Bakkerem. Do druhé dvouhry záhy naskočili Lukáš Rosol, který po skvělém výkonu taktéž v pěti setech překvapivě porazil Robina Haaseho.

Rosol v pěti setech překvapil Haaseho – 6:7(5), 6:3, 6:2, 3:6, 7:5
Potom, co celou baráž úspěšně odstartoval Jiří Veselý, nastoupil na antukový dvorec v Haagu Lukáš Rosol. Toho kapitán Jaroslav Navrátil pasoval do role týmové dvojky.  

Rosol znovu ukázal, jak výborně dokáže v Davis Cupu zahrát. Na domácí jedničku Robina Haaseho nastoupil ve velkém stylu a aktivně si šel za vítězstvím. V rozhodující páté sadě pak po neskutečných returnech dokázal nizozemského tenistu dvakrát brejknout a i když si Haase podání ještě jednou vzal zpět, na poslední brejk už odpověď nenašel.

I když vstup do zápasu Rosolovi nevyšel obdobně jako jeho reprezentačnímu kolegovi Veselému. Český tenista si hned své první podání čistou hrou prohrál. Se stylem domácího Robina Haaseho se však dokázal postupem času vyrovnat a ze stavu 0:3 nakonec srovnal po sérii prohraných servisů na obou stranách na 4:4. Úvodní dějství nakonec dokráčelo do tiebreaku, kde se ukázalo být podání velkou přítěží. Oba tenisté si pravidelně prohrávali jeden servis za druhým a lépe z této loterie nakonec vzešel Haase, jenž si dokázal ve zkrácené hře podržet podání dvakrát a vyhrál 7:5.

Druhé dějství vyšlo aktuálně 192. hráči světa Rosolovi o poznání lépe. Ve čtvrtém gemu sice ještě brejkbol nevyužil, další šanci v šesté hře si ale už utéct nenechal. Haase vzápětí vybojoval okamžitý rebrejk, ale v dalším gemu to byl opět Čech, kdo dostal soupeře pod tlak. Vyhrané Haaseho podání dokázal Rosol zužitkovat a druhý set ovládl 6:3.

Taktovka zápasu pomalu přecházela do rukou Rosola, kterému skvěle vyšel vstup do třetí sady, v níž hned v prvním gemu sebral Haasemu opět podání. Za celý třetí set navíc nenabídl domácímu tenistovi ani jeden brejkbol a ještě více na něho vyvinul tlak v páté hře, ve které mu podruhé prorazil servis. Po výhře 6:2 se ujal vedení 2:1 na sety a přiblížil se k dalšímu cennému vítězství v týmové soutěži.

Haase ale nic nevzdával. S velkou podporou domácího publika zabojoval a čtvrtou sadu vyhrál 6:3. Rozhodující pátý set se vyvíjel lépe pro Rosola. Český tenista skvělými returny získal Haaseho podání a stačilo mu zápas dopodávat. Jenže nizozemská jednička zase zabojovala a servis si vzala zpět.

Jenže za stavu 6:5 pro Rosola už Haase situaci nezvládl, daroval Rosolovi jeden brejkbol a zároveň mečbol. Soustředěný Rosol tentokrát už hlavu neztratil a donutil Nizozemce udělat poslední chybu zápasu. Po dalším pětisetovém vítězství tak Češi po pátku vedou 2:0 na zápasy a mají tak obrovskou šanci se v elitní skupině zachránit. 

Ohlasy s Lukášem Rosolem ZDE

Veselý udolal De Bakkera – 4:6, 6:3, 4:6, 6:4, 6:4

Jako první načal páteční dvouhry Jiří Veselý. Ten nevstoupil do úvodního zápasu vůbec dobře. V Haagu si totiž hned v prvním gemu s domácí dvojkou Thiemem de Bakkerem prohrál podání a během první sady si ho už nedokázal vzít zpět. De Bakker tak dokázal překvapivě vyhrát úvodní set 6:4.

Ve druhé sadě se oba tenisté dlouho přetahovali o svá podání, nakonec byl ale lepší Veselý. Unaveného de Bakkera udolal 6:3 a sebevědomě mohl nastoupit do třetí sady. V té ale opět brzy ztratil podání.

To si sice brzy vzal zpět, ale de Bakker před domácím publikem nechtěl nic vzdát. Když měl jít veselý za stavu 4:5 podávat na srovnání stavu, situaci nezvládl a Holanďanovi daroval dva brejky. Ten první ještě Veselý uhasil dobrým servisem, druhé balonek už ale poslal do autu. do čtvrtého setu tak Veselý vstupoval v pozici, kdy si nesměl dovolit další zaváhání. Výrazně se zlepšil na servisu, soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a povedlo se mu ve třetí hře obrat De Bakkera o podání. Svou výhodu si přenesl až do koncovky a vyhrál 6:4, čímž si vynutil rozhodující sadu.

Pátý set se změnil v opravdové drama. V prvním gemu De Bakker odvrátil hned šest brejkbolů, ale na sedmý už recept nenašel. Český tenista ve třetí hře neproměnil hned čtyři brejkboly, ale uspěl v pátém gemu, kdy si připsal druhý brejk. Domácí hráč ale zbraně nesložil a v šestém gemu si vzal jedno podání zpět.

Veselý poté v deváté hře neproměnil dva mečboly a De Bakker dostal ještě jednu příležitost, jak se vrátit do zápasu. Šanci mu ale český tenista nakonec nedal, vypracoval si třetí mečbol a k velké úlevě ho proměnil.

„Oddychl jsem si fakt hodně, zápas byl opravdu náročný,“ spadl Veselému kámen ze srdce. „Začal neskutečně, v prvním setu mi nedal šanci. Byl jsem svázaný a hned jsem přišel o podání. Stále jsem čekal na své šance, které přišly až ve druhém setu. Vydřel jsem jedno jeho podání, což bylo důležité.“

Tuhá bitva, která se nakonec protáhla do pěti setů a na téměř čtyři hodiny, byla nejen soubojem nervů, ale také o to, kdo se dříve unaví. „Začala válka, hrálo se o každý míč. Snažil jsem se ho unavit co nejvíc, což jsem pak dokázal využít. Škoda třetího setu, kde jsem mohl vyhrát, pak jsem musel bojovat až do posledního míče,“ mrzelo českého tenistu. „Postupně mi dával víc a víc šancí, v každém gemu jsem měl brejkboly. V úplném závěru už začal hrát na riziko a musel jsem ho hnát, aby vytuhl.“

Pátek, 15.9.2017
Thiemo de Bakker (408.) – Jiří Veselý (59.) 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 4:6
Robin Haase (39.) – Lukáš Rosol (192.) 7:6(5), 3:6, 2:6, 6:3, 5:7

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

15.9.

FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

14.9.

Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude