Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Jak hodně si český tým na začátku týdne pochvaloval antuku v Haagu, tak stejně silně byl ve čtvrtek ráno překvapen. Na ranním tréninku před losem Češi zjistili, že Nizozemci změnili povrch a na kurt výrazně přisypali oranžovou antuku. „V pravidlech je, že se povrch od pondělí měnit nesmí,“ zlobil se kapitán Jaroslav Navrátil. Jestli budou Holanďani muset vrátit vše do původního stavu, rozhodne supervisor ITF.

Hlavně pro Lukáše Rosola to byl ve čtvrtek celkem nepříjemný trénink. Holanďani odtušili, že Rosol se stane českou singlovou dvojkou, a tak zřejmě kvůli němu kurt zpomalili – před losem v noci ze středy na čtvrtek výrazně přisypali antuku.

„Pro Lukáše je to určitě těžší, hraje razantní tenis a teď ráno míč prakticky nemohl zabít. To může být trochu komplikace,“ připustil český kapitán Jaroslav Navrátil s tím, že změna povrchu celý tým překvapila. I když oficiálně by si Holanďani neměli nic takového dovolit a povrch nechat v takovém stavu, v jakém na něm Češi začali v pondělí trénovat.

Antuku v malé hale Sportcampuus Zuiderpark, kde se Davis Cup o víkendu odehraje, tak už musel přijít zkontrolovat supervisor z pořadatelské Mezinárodní tenisové federace (ITF). „Ten říkal, že antuku musí trochu stáhnout, protože jí dal až moc,“ říkal Navrátil.

Čechům ale nakonec nejspíš nezbude nic jiného než se s nepříjemnými okolnostmi poprat. „Nezměním to, takže se tím nezaobírám. Zkusím si co nejvíc zvyknout a přizpůsobit se povrchu. Celkově je to dobrý povrch,“ říkal Lukáš Rosol před pátečním zápasem, ve kterém ho vyzve domácí jednička Robin Haase.

Holanďani ale při úpravě antuky možná tolik nedomysleli fakt, že pomalejší povrch paradoxně Čechům může i pomoct. Změny si totiž pochvalovala česká jednička Jiří Veselý, který jde v první páteční dvouhře na Thiema de Bakkera. „Jirkovi to nevadí, ten trénoval úplně v pohodě a navíc s de Bakkerem je pro něj pomalejší kurt lepší,“ věděl kapitán Navrátil.

Podobné čachry v Davis Cupu nejsou tolik výjimečné. Navrátil vzpomínal třeba na to, jak nekalé plány s kurtem vymýšleli proti Čechům třeba Chilané. „Tam kurt celý udělali až ve čtvrtek odpoledne a pak se musel celý překopat. Antuku nám přisypávali i v Belgii,“ vzpomínal český kapitán. Zároveň ale dodal: „Nesmíme se v tom pitvat. Ať to bude pomalé, nebo rychlé, hlavně musíme zápas ustát a být v neděli spokojenější.“

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

14.9.

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude