Nachází se v páté stovce žebříčku, v Atlantě však šokuje favority a nadále žije svůj sen

- Radek Štohl

Pokud jste o tomto mladíkovi ještě moc neslyšeli, nezoufejte. Christopher Eubanks se totiž momentálně nachází v druhé polovině páté stovky žebříčku, pouhých šest pozic za svým nejlepším umístěním kariéry. Teprve před necelým rokem odehrál svůj vůbec první zápas na Challengeru, na podniku v Atlantě potřetí nakoukl do hlavní soutěže kategorie ATP. Právě na domácím turnaji však zaznamenal dvě velké výhry nad velkými americkými nadějemi a ve čtvrtek večer si proti dalšímu krajanovi zahraje o senzační postup do semifinále.

Eubanks na probíhající turnaj v Atlantě obdržel podruhé v kariéře divokou kartu a po losu se zdálo, že jeho účinkování mezi nejlepšími bude mít jepičí trvání. Jednadvacetiletý borec se totiž ve svém rodném městě utkal s Taylorem Fritzem, jedním z největších talentů světového tenisu a vítězem juniorského US Open 2015. Fritz se mezi profesionály objevil v minulosti již třiapadesáté pozici.

Aktuálně 461. hráč žebříčku se navzdory výbornému protihráči ukázal ve výborném světle a svého devanáctiletého soupeře i díky jedenácti esům překvapivě přehrál 7:6 (5), 6:4. Mladý Američan, který se doposud spíše zaměřoval na univerzitní tenis, navíc za celé utkání čelil jedinému brejkbolu.

„Nemohl jsem najít žádná slova už je z toho důvodu, že jsem dostal šanci hrát na turnaji v mém rodném městě," uvedl tenista pocházející z Atlanty pro atpworldtour.com. „Výhrat v prvním kole a navíc před tímto publikem, bylo absolutně mimo mé chápání. Ať už hraji proti komukoliv, snažím se mu vnutit svoji hru. V tom zápase jsem odvedl kvalitní práci," vrátil se k šokujícímu vítězství nad finalistou juniorského French Open 2015.

O dva dny později se diváci dočkali dalšího velkého překvapení. Eubanks v osmifinále vyzval Jareda Donaldsona, účastníka třetího kola nedávného Wimbledonu a také osmifinalistu letošního Masters v Miami. "Chris" si ovšem s o rok mladším favoritem příliš hlavu nedělal a zdolal ho 6:4, 4:6, 6:2

Čtvrteční střetnutí přitom velký outsider tohoto duelu začal hůře, v pátém gemu si jako první přišel o vlastní servis. Okamžitým rebrejkem srovnal stav na 3:3 a v desáté hře po druhém využitém setbolu získal úvodní set po na svoji stranu v poměru 6:4.

Druhou sadu rozhodlo jediné ztracené podání jednadvacetiletého hráče v sedmém gemu, kdy po dvou úspěšně odvrácených brejkbolech na třetí hrozbu protihráče nestačil zareagovat. Závěrečný set mu ovšem vyšel na výbornou. Donaldsonovi sebral podání ve druhé hře a jelikož si až na jedinou šanci soupeře v sedmém gemu držel bez problémů servis, mohl po druhém brejku v závěrečném setu slavit další velmi cenný skalp.

Před tímto turnajem se Christopher Eubanks zúčastnil pouze dvou turnajů ATP v hlavní soutěži. V roce 2015 získal pro podnik v Atlantě divokou kartu, hladce však vypadl s Radkem Štěpánkem. O rok později ho pořadatelé dosadili "jen" do kvalifikace, tu však úspěšné zvládl. Úvodní zápas mezi nejlepšími mu nevyšel, prohrál po dvou tiebreacích s Opelkou.

V letošní sezóně se nadějný hráč ocitl na dvou podnicích Futures. V této kategorii vyhrál jeden titul, o druhý přišel až ve finále. Jestli bude tento senzační příběh i nadále pokračovat, se budou moci všichni dozvědět v pátek, kdy by se měl přibližně od půl desáté středoevropského času postavit již třetímu krajanovi, Ryanu Harrisonovi. Kdo ví, zda americká pohádka neskončí až titulem...