Sparta Prague Open 2016: Rosol na úvod nezaváhal, Rikl byl blízko senzaci

- Daniel Kubelka

Po nepříliš úspěšném pondělku, tedy co se týče výsledků českých tenistů na Spartě, přílišný obrat k lepšímu nepřinesly ani úterní zápasy. Do akce se dostalo hned šest tuzemských zástupců ve dvouhře a z postupu se radovali pouze nasazení Lukáš Rosol a Adam Pavlásek.

Velice blízko byl čerstvý juniorský grandslamový šampión ve čtyřhře Patrik Rikl obrovské senzaci na pražském challengeru. V zápase 1. kola se střetl s 210. hráčem světového žebříčku Chilenam Hansem Podlipnikem-Castillem, kterému podlehl po velkém boji a takřka dvou hodinách ve třech setech, 3:6, 6:4 a 4:6. Sedmnáctiletý syn bývalého čtvrtého deblisty světa Davida Rikla vedl ještě ve třetím setu v poměru 4:2, poté se však naplno projevily zkušenosti chilského tenisty, který čtyřmi hrami otočil nepříznivě se vyvíjející třetí set a utkání dovedl do vítězného konce. "K vítězství chyběl kousek, možná mi došly síly, ale soupeř hrál velice dobře," hodnotil po zápase příčiny porážky český talent.

Patrik Rikl po prohře v 1. kole dvouhry

Český tenista Marek Michalička si druhé kolo dvouhry v Praze nezahraje. Ve svém úvodním zápase turnaje totiž nestačil na Rakušana Dennise Novaka, kterému podlehl ve dvou setech, 5:7 a 2:6. Devětadvacetiletý Michalička nezvládl vždy úvody obou setů. V první sadě rychle ztrácel 1:4 a ačkoliv dokázal ještě skóre dorovnat, koncovka opět patřila jeho soupeři. Druhý set už byl jasnou záležitostí Rakušana, jenže znovu získal bezpečné vedení a to si udržel až do samotného závěru zápasu. "Denis hrál hodně solidně, nedělal tolik chyb, soustředil se celý zápas a nedal mi toho moc zadarmo, což bylo těžké," hodnotil sympatický Michalička.

Marek Michalička po prohře v 1. kole dvouhry

Los příliš nepřál úspěšnému kvalifikantovi Zdeňku Kolářovi, kterému hned na úvod přisoudil šestého nasazeného Adama Pavláska. Úvodní set rozhodl jediný brejk v osmé hře, který zaznamenal rodák Bystřice nad Pernštejnem, jenž zároveň dokázal odvrátit všech šest brejkbolových příležitostí soupeře.. Ve druhém setu měl zkušenější Pavlásek dlouho navrch, ale Kolář dokázal ještě zabojovat a rozuzlení této sady tak přinesl až tiebreak, který rodák z Bílovce ovládl poměrem 7:4.

V rozhodující třetí sadě pak již Pavlásek získal na kurtu převahu a díky dvěma vyhraným gamům při servisu soupeře set ovládl poměrem 6:3 a v 2. kole se utká s oblíbeným soupeřem Hansem Podlipnikem-Castillem, s nímž má vzájemnou bilanci 3:1. "Zápas byl pro mě rozhodně těžký, protože Zdenda hrál dneska výborně a vletěl na mě, každopádně jsem rád, že jsem zápas zvládl, protože to nebylo vůbec lehké," hodnotí Pavlásek. "V prvním setu jsem byl mírně lepší, pak se to začalo vyrovnávat, Adam už zjistil, co na mě platí, změnil trošku hru a mně už v závěru docházely síly," hodnotí Zdeněk Kolář, jenž by i navzdory prohře měl příští pondělí poprvé v kariéře proniknout do první světové třístovky.

Adam Pavlásek po postupu do 2. kola dvouhry

Zdeněk Kolář po prohře v 1. kole dvouhry

Na divokou kartu startující Dominik Kellovský poměřil síly s osmým nasazeným Jürgenem Zoppem. Český mladík dokázal s favorizovaným soupeřem držet krok a první set byl dlouho vyrovnaný. Za stavu 5:6 ale rodák z Havířova nedokázal na svém servisu využít tři gemboly a set nakonec prohrál. Ve úvodu druhé sady dokázal na soupeře vyzrát a dostal se do vedení 2:1, následně se mu ale brejk nepodařilo potvrdit. Kellovský prokázal psychickou odolnost, když zvládl vskutku maratonský gem a vyrovnal na 4:4, poté ale již jeho soupeř získal osm z devíti míčů a mohl se radovat z postupu do dalšího kola. "Soupeř byl podobný jako Rus Kudrjavcev minulý týden, ale bohužel jsem dnes neservíroval tak jako minule. Je pravda, že Zopp byl dneska o něco lepší a bohužel využil šance, které měl," sdělil reportérům Tenisového světa Kellovský.

Dominik Kellovský po prohře v 1. kole dvouhry

Lukáš Rosol na Sparta Prague Open plní roli nasazené jedničky a v úvodním zápase od prvního míče potvrzoval roli favorita. První sadu i díky třem odvráceným brejkbolům ovládl jednoznačným výsledkem 6:1, ale ve druhém setu se hra vyrovnala a hráči si drželi servis bez komplikací. V následném tiebreaku ale Rosol již prokázal prokázal své kvality, ovládl jej poměrem 7:3 a postupuje do dalšího kola, v němž se utká s obhájcem titulu Norbertem Gombošem. "První set jsem hrál úplně bez chyby, vycházelo mi všechno, soupeř začal ve druhém setu lépe servírovat a bylo to o tom, že jsme si drželi servis a na konci se naštěstí ukázaly zkušenosti," zhodnotila utkání největší hvězda pražského turnaje.

Lukáš Rosol po postupu do 2. kola dvouhry

Roman Jebavý s Janem Šátralem se hladce probojovali do druhého kola čtyřhry pražského challengeru. V zápase s druhým nasazeným párem Arends, Weissborn strávili na kurtu přesně 44 minut a po výhře 6:1 a 6:2 se mohou radovat z postupu do další fáze turnaje. "Na zápas jsme se dobře připravili, tím že hrajeme doma, tak se přišli podívat i kamarádi a byl to z naší strany opravdu výborný zápas, nedali jsme jim skoro vůbec šanci," spokojeně hodnotil Jebavý. "Začali jsme dobře, což bylo důležité, hlavně že jsme hned vedli 3:0 a to nás nakoplo," dodal k nečekaně přesvědčivému vítězství Šátral.

Roman Jebavý a Jan Šátral po vítězství v utkání 1. kola čtyřhry

Velkého úspěchu dosáhli Zdeněk Kolář s Matějem Vocelem, když dokázali přes pár Uladzimir Ignatik, Jozef Kovalík, projít do druhého kola čtyřhry. "Každý zápas na takovémto turnaji je těžký a musím říct, že hlavně v supertiebreaku nám přálo velké štěstí, protože za stavu 8:8 jsem zahrál neskutečné prasátko, a to rozhodlo," vysvětluje Vocel, pro kterého šlo o vůbec první výhru na turnaji kategorie challenger. "Minulý týden jsme v Prostějově těsně prohráli v supertiebreaku, tak jsme už od začátku věřili, že dneska ten tiebreak půjde na naši stranu a štěstíčku jsme šli určitě naproti," dodává spokojený Kolář.

Matěj Vocel a Zdeněk Kolář po vítězství v utkání 1. kola čtyřhry

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H)

1. kolo dvouhry

MAREK MICHALIČKA - Dennis Novak (AUT)  5:7, 2:6
ZDENĚK KOLÁŘ (Q) - ADAM PAVLÁSEK (6)  6:3, 6:7(4), 3:6
PATRIK RIKL (WC) - Hans Podlipnik-Castillo (CHI)  3:6, 6:4, 4:6
Uladzimir Ignatik (BLR) - Andrej Martin (7-SVK)  6:1, 6:2
Dzmitryj Žyrmont (Q-BLR) - Cedrik-Marcel Stebe (GER)  1:6, 3:6
LUKÁŠ ROSOL (1) - Lenny Hampel (Q-AUT) 6:1, 7:6(3)
Jurgen Zopp (8-EST) - DOMINIK KELLOVSKÝ (WC) 7:5, 6:4
Andrej Goljubov (KAZ) - Edoardo Eremin (Q-ITA) 6:7(6), 4:6
Federica Gaio (ITA) - Stephane Robert (3-FRA) 3:6, 5:7
Márton Fucsovics (HUN) - Oriol Roca Batalla (ESP) 6:4, 6:1

1. kolo čtyřhry

JEBAVÝ, ŠÁTRAL - Arends, Weissborn (2-NED,AUT)  6:1, 6:2
Langer, Melzer (GER/AUT) - Dutra Silva, Lapentti (BRA/ECU) 6:4, 6:4
KOLÁŘ, VOCEL (WC) - Ignatik, Kovalík (BLR/SVK) 4:6, 6:4, 10:8
Peralta, Podlippnik-Castillo (1-CHI) - Hsieh, Jang (TPE) 3:6, 6:3, 10:5

Sparta Prague Open 2016 den po dni

06.06.2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář prošel kvalifikací, Šátral se Staňkem a Vocelem vypadli v prvním kole

05.06.2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář postupuje, Dlouhý nestačil na Eremina

04.06.2016 Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál