Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál

- Jan Vojkůvka

Zatímco v Prostějově turnaj Challenger Tour vrcholí finálovým soubojem, v Praze se další podnik na území České republiky teprve rozehrává. Do kvalifikace se na základě přihlášek nebo divokých karet podívalo sedm českých tenistů, z nichž dva postoupili do dalšího kola. Úspěšnými byli Zdeněk Kolář a Lukáš Dlouhý.

Nejlepší výchozí pozici v kvalifikaci na pražský turnaj má Zdeněk Kolář, který jako jediný z českých tenistů nestartuje na divokou kartu. Soupeřem mu v prvním kole byl jeden z šesti Čechů, kteří obdrželi divokou kartu, František Polánka.

Vzájemný zápas dvou českých tenistů měl rychlý spád, Kolář svému soupeři nabídl jediný brejkbol, který ale Polánka nevyužil. Naopak favorizovaný Kolář proměnil 6 z 10 brejkbolů a zaslouženě tak po výsledku 6:0, 6:2 postoupil do druhého kola.

„Byl to zápas z těch relativně rychlejších. Soupeř dělal poměrně dost chyb. Já myslím, že jsem hrál solidně, servíroval jsem dobře, snažil jsem se chodit do balonů. Myslím si, že dneska to byl dobrý zápas,“ řekl Zdeněk Kolář.

„Byl to můj první challenger, takže jsem byl trochu nervózní. Zdeněk hrál dobře a můj cíl byl, abych se držel ve výměnách, což mě moc nepouštěl. Byl to pro mě určitě zajímavý zápas a bavilo mě to,“ podotkl František Polánka.

Pozvánku od pořadatelů do kvalifikace dostali také Lukáš Dlouhý, Petr Nouza, Filip Duda, Ondřej Štyler a Tomáš Papík. 

Filip Duda svou příležitost za pačesy chytit nedokázal, ačkoliv na něho čekal velmi náročný los v podobě druhého nasazeného Němce Maximiliana Marterera. Ten v utkání vcelku jasně dominoval a první set ovládl 6:1. Ve druhé sadě Duda přeci jen vzdoroval o něco více, ale na favorizovaného soupeře to nestačilo. Marterer oba vypracované brejkboly českého tenisty odvrátil a za 51 minut zvítězil 6:1 a 6:2.

„Byl to těžký soupeř, ale tohle je tak velký turnaj, že tady už si člověk nevybere. Já to beru jako výbornou zkušenost pro mě,“ řekl Filip Duda po utkání, který měl v posledních měsících problémy s loktem. Jeho dalším plánem je cesta do Německa na juniorské turnaje.

O poznání více se dařilo Lukáši Dlouhému, který se postavil švédskému tenistovi z šesté stovky světa, Isakovi Arvidssonovi. Zápas nebyl pro Dlouhého vůbec jednoduchý, první set prohrál a v tom druhém neudržel výhodu brejku. Naštěstí však dotáhl druhou sadu až do tiebreaku, v němž se mu podařilo rychle získat vedení 4:0 a z náskoku nakonec vytěžil vítězství a vynucení si rozhodující sady.

Český tenista během utkání nasázel celkem 13 dvojchyb, ale i přesto si dokázal mnohem více pomáhat prvním servisem a to nakonec také rozhodlo o osudu třetího setu. V něm si Dlouhý vypracoval výhodu brejku a v poměru 6:3 nakonec zápas ukončil.

„Hodnotím to určitě pozitivně, protože moc singlu jsem za posledních pár let neodehrál. I soupeř byl hodně zdatný, takže si myslím, že to bylo pro mě těžký zápas a jsem rád, že jsem aspoň bojoval, alespoň jsem dal do toho všechno. A že to vyšlo je takový bonus,“ měl po zápase radost Dlouhý.

Mimo hru je patnáctiletý Ondřej Štyler, který nestačil na Němce Madena, jenž ho porazil hladce 6:2, 6:1, když sice jednou ztratil v utkání podání, ale sám Štylerovi prorazil servis hned pětkrát. „Jelikož jsem ještě junior a hrál jsem jenom dva futury a tohle byl můj první challenger, tak určitě je tam velký rozdíl v kvalitě hráčů a všechno je takové lepší,“ podotkl po svém vyřazení Ondřej Štyler.

Vyrovnané střetnutí sehrál Tomáš Papík v zápase s pátým nasazeným Kolumbijcem Nicolasem Barrientosem, který se na výhru 6:4, 6:4 poměrně natrápil. V obou setech si musel vystačit jen s jedním brejkem, přičemž i Papík si dokázal vypracovat své příležitosti. Bohužel však ani jeden ze dvou brejkbolů nedokázal využít a s kvalifikací v Praze se musel rozloučit.

První kolo se stalo osudným také Petru Nouzovi. Nad jeho síly byl Němec Johannes Haerteis, který sedmnáctiletého českému mladíčkovi nepovolil jediný brejkbol a porazil ho 6:2, 6:0. „Zezačátku to bylo docela vyrovnané. Nevyužil jsem nějaké gemboly za stavu 1:2 a pak se on utrhnul na 1:4. Druhý set jsem nějak nezvládal hlavně pohybem. Byl jsem docela unavený, nevím, špatný pohyb dneska,“ hodnotil svůj první zápas na challengeru v kvalifikaci Petr Nouza.

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H, kvalifikace - 1. kolo)

Maxime Janvier (FRA-1) – Tomislav Brkić (CRO) 6:4, 4:6, 4:6
Gibril Diarra (AUT) – Lorenzo Sonego (ITA-8) 1:6, 2:6
Fred Simonsson (SWE) – Martin Blaško (SVK) 3:6, 6:4, 6:7
Lenny Hampel (AUT) – Ante Pavić (CRO) 3:6, 6:1, 6:0
ZDENĚK KOLÁŘ – FRANTIŠEK POLÁNKA (WC) 6:0, 6:2
Jose Hernandez-Fernandez (DOM-4) – Tim van Rijthoven (NED) 4:6, 4:6
Alex Molčan (SVK) – Romain Barbosa (POR) 7:6 (10), 6:1
Lucas Gomez (MEX) – Cung-Chua Jang (TPE-6) 6:1, 6:2
Maximilian Marterer (GER-2) – FILIP DUDA (WC) 6:1, 6:2
Isak Arvidsson (SWE) – LUKÁŠ DLOUHÝ (WC) 6:4, 6:7 (3), 3:6
ONDŘEJ ŠTYLER (WC)– Yannick Maden (GER) 2:6, 1:6
Juan Ignacio Londero (ARG-3) – Edoardo Eremin (ITA) 6:7 (7), 2:6
TOMÁŠ PAPÍK (WC) – Nicolas Barrientos (COL-5) 4:6, 4:6
PETR NOUZA (WC) – Johannes Haerteis (GER) 2:6, 0:6
Dzmitryj Žyrmont (BLR) – Martin Cuevas (URU) 6:1, 3:6, 6:3
Gianluca Mager (ITA) – Andreas Beck (GER-7) 4:6, 4:6


Galerie