Sparta Prague Open 2016: Kolář prošel kvalifikací, Šátral se Staňkem a Vocelem vypadli v prvním kole

- Petr Šístek, Jan Vojkůvka

Tři čeští tenisté se v pondělí představí na prvním pražském challengeru letošní sezony. Program na centrálním dvorci otevřel souboj Zdeňka Koláře s o rok mladším Alexem Molčanem o místo v hlavní soutěži i o premiérový průnik do první třístovky žebříčku ATP.

Průběh úvodní sady byl zpočátku vyrovnaný, ale Kolář dokázal v osmé hře zaznamenat rozhodující brejk a set již dopodával do vítězného konce. Ve druhé sadě dokázal vzít soupeři podání opět za důležitého stavu 4:4, ale poté závěr sady vůbec nezvládl a prohrál ji poměrem 5:7. V rozhodujícím třetím setu se rodák z Bystřice nad Pernštejnem rychle dostal do vedení 4:0, ale Molčan utkání snížením na 3:4 ještě značně zdramatizoval. Koncovku ale Kolář zvládl o poznání lépe než v předchozí sadě a po výhře 6:3, 5:7 a 6:4 se kvalifikoval do hlavní soutěže a prakticky si zajistil posun do první třístovky žebříčku ATP.

„Bylo to velice náročné utkání. Po dobrém startu a vydařené první půlce druhého setu jsem byl lepší, hlídal jsem si balony. Pak z ničeho nic mě brejknul a začal hrát líp. Třetí set začátek zase byl můj, potom jsem prohrál dva vyrovnané gemy. Nebylo to lehké se s tím vypořádat, ale jsem velice rád, že jsem to doservíroval,“ hodnotil unavený Kolář.

Robin Staněk díky divoké kartě dostal možnost zahrát si hlavní soutěž a v jejím úvodním kole vyzval těžkého soupeře, 4. nasazeného Jozefa Kovalíka. V úvodu utkání se více hrálo o servisy slovenského hráče a Staněk nevyužil čtyři brejkboly. Poté ale český tenista začal produkovat větší množství nevynucených chyb, o první sadu přišel poměrem 4:6 a od začátku druhého setu již tahal za kratší konec. Kovalík nakonec bez problémů potvrdil roli favorita a po 70 minutách hry se stal prvním postupujícím do 2. kola turnaje.

„Do utkání jsem nastoupil dobře. Bylo to prvních osm gemů poměrně vyrovnané. Pak on mě brejknul tím stylem, že já jsem udělal jednu lehkou chybu, on výborně zareturnoval. Bohužel, ten jeden brejk rozhodl set. Ve druhém setu začal hrát mnohem lépe, agresivněji. Dostával jsem se dál od základní čáry, což proti těmto hráčům, když je necháte diktovat tempo, tak už jen lítáte ze strany na stranu. Začal lépe servírovat, začal mi lépe číst servis. Ve druhém setu jsem se ani necítil dobře fyzicky. Já jsem byl před pár dny nemocný, nevím tedy jestli jsem byl nemocný nebo to byla alergie. Nějak se mi i hůř dýchá, ale to není výmluva. On hrál lépe druhý set a zasloužil si vyhrát,“ řekl po utkání Staněk. 

Konec na turnaji už v prvním kole musí překousnout také Jan Šátral, který v souboji s Němcem Nilsem Langerem prohrál ve dvou setech 6:7 a 5:7, když klíčový brejk ve druhém setu vybojoval Němec v jedenáctém gemu. Zápas, do té doby nesmírně vyrovnaný, tak strhnul na svou stranu německý tenista, jemuž patří o 35 míst vyšší umístění na žebříčku. Šátral přitom prováhal ideální příležitost zejména v první sadě, kde se mu podařilo srovnat z 2:5 na 5:5, ale v tiebreaku z možné větší psychické pohody nedokázal nic vytěžit.

„Soupeř hrál dobře, docela nepříjemně. Přišlo mi, že mu tam nějak padlo kolikrát i to... Nevím, nevím, co k tomu mám říct ani. Jsem zklamaný, na tento turnaj jsem se těšil a věřil jsem, že se tu trošku zvednu. Bohužel jsem nezahrál úplně tak, jak bych si představoval. Dělal jsem strašně chyb a servis mě moc nepodržel,“ řekl Šátral.

Zajímavě rozehraný zápas měl na divokou kartu startující mladík Matěj Vocel, na něhož čekal v prvním kole Francouz Gleb Sakharov. Sakharov, jenž byl v utkání jasným favoritem, mohl doservírovat první set s výhodou brejku, ale za stavu 5:4 nedokázal udržet podání a Vocel průběh sady otočil. Ve dvanáctém gemu se dostal k zajímavému vedení, ale nevytěžil z toho nic a na oba hráče čekal tiebreak.

Pojem zkrácená hra v prvním setu rozhodně neplatila, oba tenisté urputně zápolili o každý míček a oba si vytvořili své šance na zakončení celé sady. Nakonec úspěšnějším a možná i šťastnějším v pravém slova smyslu byl Sakharov, který Vocela udolal 13:11.

Druhý set už tak vyrovnaný nebyl. Vocel, jenž stále patří mezi nezkušené na turnajích Challenger Tour, lehce odpadl, začal kupit více chyb a Sakharovovi podlehl 2:6. „Je to škoda, bylo to vyrovnané. Škoda toho tiebreaku. Otáčel jsem ten set a měl jsem tři nebo čtyři setboly a bohužel vždy zahrál dobře,“ podotkl Vocel. „Celý zápas mi nabíhal do bekhendu a já jsem tam vždy nebyl, prostě chyba. Měl jsem tam být a to rozhodlo,“ dodal.

Do soutěže vstoupily také deblové páry. Postup do čtvrtfinále vybojoval Lukáš Dlouhý, který se na pražský turnaj dal dohromady se Slovákem Andrejem Martinem, s nímž porazili české duo Dominik Kellovský a Jaroslav Pospíšil dvakrát 6:2. Dlouhý s Martinem během zápasu přišli jen jednou o podání, své soupeře ale udržovali pod tlakem prakticky celý zápas. Vypracovali si třináct brejkbolů, ze kterých pět přetavili v proražení soupeřových servisů.

Z turnaje vypadl také čerstvý grandslamový vítěz pařížské juniorky, Patrik Rikl, který si zahrál na divokou kartu společně s Tomášem Papíkem. Nad síly českých mladíků byli Tomasz Bednarek z Polska a Nikola Mektič z Chorvatska. Češi sice po prohraném prvním setu dokázali zmobilizovat síly k odporu a vyhráli prostřední sadu 6:3, jenže v supertiebreaku zcela odešli a prohráli jednoznačně 1:10.

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H)

3. kolo kvalifikace

ZDENĚK KOLÁŘ (302.) - Alex Molčan (SVK, 677.) 6:3, 5:7, 6:4
Martin Blaško (SVK, 612.) - Lenny Hampel (AUT, 576.) 5:7, 4:6
Yannick Maden (GER, 430.) - Dzmitryj Žyrmont (BLR, 375.) 2:6, 6:2, 3:6
Edoardo Eremin (ITA, 321.) - Andreas Beck (GER, 319.) 7:6 (5), 6:4

1. kolo dvouhry

Jozef Kovalík (SVK, 134.) - Robin Staněk (268.) 6:4, 6:2
Gerald Melzer (AUT, 122.) - Blaz Rola (SLO, 207.) 3:6, 7:5, 6:1
Nils Langer (GER, 201.) - JAN ŠÁTRAL (236.) 7:6 (2), 7:5
Artem Smirnov (UKR, 253.) - Rogerio Dutra Silva (BRA, 83.) 2:6, 2:6
Norbert Gombos (SVK, 198.) - Mohamed Safwat (EGY, 208.) 7:6 (3), 6:3
MATĚJ VOCEL (1031.) - Gleb Sacharov (FRA, 249.) 6:7 (11), 2:6

1. kolo čtyřhry

Oriol Roca Batalla (ESP), Jürgen Zopp (EST) - Ariel Behar (URU), Fabricio Neis (BRA) 3:6, 6:3, 7:10
LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) - DOMINIK KELLOVSKÝ, JAROSLAV POSPÍŠIL 6:2, 6:2
TOMÁŠ PAPÍK, PATRIK RIKL - Tomasz Bednarek (POL), Nikola Mektič (CRO) 5:7, 6:3, 1:10
Andrej Golubjov (KAZ), Julian Knowle (AUT) - Nicolas Barrientos (COL), David Luis Martinez (VEN) 6:3, 6:2


Galerie