Deset kroků Plíškové k trůnu: Juniorský grandslam, spolupráce s dvojčetem, cenné skalpy i přiznání si slabin

- Filip Lefenda

Oficiální web WTA se u příležitosti blížícího se nástupu Karolíny Plíškové na ženský tenisový trůn poohlédl za deseti nejzásadnějšími kroky, které v pořadí třiadvacátou světovou jedničku postupně do čela žebříčku dovedly. Podívejte se, kterak šel čas...

1. Slibnou kariéru naznačovala už juniorská léta. V roce 2010 získala Plíšková ve svých sedmnácti letech grandslamový titul z juniorky Australian Open, když ve finále porazila 6:1 a 7:6(5) Britku Lauru Robsonovou. Ta je o více jak sedm let později v žebříčku aktuálně až na 189. místě.

2. O tři roky později získala vytáhlá Češka svůj premiérový titul z okruhu WTA, když triumfovala v malajském Kuala Lumpuru. Ve finále porazila po velkém obratu Američanku Mattekovou-Sandsovou 1:6, 7:5 a 6:3. V předešlých čtyřech utkáních na turnaji neztratila ani sadu.

3. Na kurtech jí pomáhá její povaha. Popisuje sebe jako „uzavřenou a flegmatickou“, díky čemuž dokáže zvládat psychicky náročnější momenty lépe než většina soupeřek.

4. Vpřed ji posunulo nejen vzájemné soupeření, ale i deblová spolupráce s dvojčetem Kristýnou. S tou získala první společný titul na okruhu WTA v roce 2013 v rakouském Linci. Rok poté přidaly obě dívky do sbírky další dvě trofeje – z Bad Gasteinu a Hongkongu.

5. V roce 2014 zaznamenala na grandslamovém US Open své dosavadní největší vítězství, když senzačně přehrála ve dvou setech 7:5 a 6:4 Srbku Anu Ivanovičovou a získala tak svůj premiérový skalp soupeřky z elitní desítky světového pořadí.

6. O dva roky později poráží na stejném místě světovou jedničku Serenu Williamsovou 6:2, 7:6(5) a míří do svého prvního grandslamového finále. V tom následně podlehla po velkém boji ve třech setech Němce Kerberové.

7. Plíšková se velice rychle zapracovala v oporu národního týmu. V posledním listopadovém finále získala bod proti Mladenovicové a po boku Barbory Strýcové následně zazářila i v rozhodující čtyřhře. Český tým díky jejího přispění zkompletoval „zlatý hattrick“.

8. Prospěla jí změna trenéra. Po Jiřím Vaňkovi začala od letošního roku spolupracovat s Davidem Kotyzou, který dříve vedl mimo jiné dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou. Ten její hru pozvedl ještě na o něco vyšší „level“.

9. Karolína připustila, že její největší slabinou je pohyb. Proto ho od počátku sezóny brala jako něco, na čem musí výrazně zapracovat. A výsledky jsou jasně vidět.

10. Na přípravném turnaji před Wimbledonem vyhrála v Eastbourne svůj již třetí letošní titul, který výraznou měrou přispěl právě k tomu, že se v žebříčku dostane na první místo. Odstupující světová jednička Kerberová letos trofej ještě nezískala. Po jejím brzkém vypadnutí v All England Clubu už pak stačilo „jen“ to, aby se Rumunka Halepová neprobojovala do semifinále. V tomto cíli ji zabránila Britka Kontaová, a tak se novou královnou žebříčku stane jako první Češka v historii právě Karolína.

Jednotlivé body jsou převzaty z webu WTA.