Karolína Plíšková bude ve dvouhře jako první Češka světovou jedničkou!

- Filip Lefenda

Pětadvacetiletá Karolína Plíšková se stane po víkendu v novém vydání žebříčku WTA poprvé v kariéře světovou jedničkou! Po brzkém vypadnutí Němky Kerberové měla v držení trumfy Rumunka Halepová, která se na Wimbledonu potřebovala dostat do semifinále. To měla v úterý proti Britce Kontaové na dosah, když získala úvodní set. Dobře načatý zápas ale nakonec do vítězného konce, od něhož byla vzdálena jen dva míče, nedotáhla.

Halepová vstoupila do utkání výborně, když si brzy vypracovala vedení 3:0. O výhodu brejku ale záhy přišla, a tak se za stavu 4:4 začínalo prakticky od začátku. V koncovce si obě soupeřky držely svá podání, a tak je musel rozsoudit až tiebreak. Ten zvládla lépe Rumunka, která jej vyhrála 7:2 a od posunu na čelo světového žebříčku ji dělil už jen jeden vyhraný set.

Ten mohla urvat skrze další zkrácenou hru, neboť druhá sada nenabídla jediné ztracené podání. Zatímco však Kontaová nečelila jediné brejkové hrozbě soupeřky, Halepová musela ve druhém a osmém gemu likvidovat celkem čtyři brejkboly. Tiebreak tak skončil v tomto ohledu spravedlivým vítězstvím Britky. Halepová v něm byla za stavu 5:5 jen dva míče od semifinále, oba následující body ale putovaly na konto protivnice.

Ta musela ve druhé hře rozhodujícího dějství čelit brejkbolu, avšak poradila si s ním. A tak o tři gemy později „kradla“ podání sama Kontaová, což se ukázalo být rozhodujícím momentem utkání. Světová sedmička totiž brejk potvrdila a svou výhodu už si do konce utkání ustřežila. K radosti domácího publika si tak zahraje poprvé v kariéře semifinále Wimbledonu.

A potěšila i Karolínu Plíškovou a všechny české tenisové fanoušky. Rozhodla totiž o tom, že se světovou jedničkou nestane pětadvacetiletá Halepová, ale stejně stará Češka, jejímž maximem doteď bylo aktuální třetí místo. Tenistka, která od roku 2015 nasázela na okruhu nejvíce es ze všech hráček, bude v pořadí třiadvacátou královnou ženského žebříčku.