Jsem nesmírně šťastná. Chci ukázat, že si tenhle status právem zasloužím, září budoucí jednička Plíšková

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková se v pondělí stane třiadvacátou světovou jedničkou v historii WTA. Dále šestou hráčkou, která se dostane na trůn bez toho, aniž by získala grandslamový vavřín, a první tenistkou ve dvouhře, jež tohoto úspěchu dokázala coby sportovkyně z České republiky. „Ideální je podpořit to zároveň nějakým skvělým výsledkem přímo na kurtu, ale stát se světovou jedničkou je ukazatelem dlouhodobé výkonnosti, ne jen jednoho povedeného turnaje,“ okomentovala na svém webu z Monte Carla, kde se připravuje na turnaje v zámoří, česká hráčka posun do čela ženského žebříčku.

„Jsem nesmírně šťastná, splnil se mi sen. Vzpomínám na své první tenisové krůčky, tohle je meta, na kterou chce dosáhnout každý, kdo tenhle sport miluje,“ netají se budoucí tenisová královna nadšením v prohlášení na svých webových stránkách. Pětadvacetiletá Plíšková je aktuálně v Monte Carlu, kde si po brzkém vyřazení z Wimbledonu dala nejprve pár dnů volna, nyní už se ale pomalu připravuje na betonové turnaje v zámoří.

„Byla jsem si s přítelem zahrát tenis, a když jsme dohráli, sledovali jsme posledních pár míčků zápasu Halepové na telefonu,“ přiznala první česká světová jednička ve dvouhře, kterak trávila čas, zatímco se v londýnském All England Clubu rozhodovalo mimo jiné i o jejím posunu do čela ženského pořadí. Rumunka byla od postupu do semifinále, které by zajistilo nejvyšší post právě jí, vzdáleno v tiebreaku druhé sady jen dva míče, přesto nakonec prohrála.

V novém vydání žebříčku bude mít majitelka devíti singlových titulů z okruhu WTA, z nichž tři získala v letošní sezóně (Brisbane, Dauhá, Eastbourne), mít na kontě celkem 6 855 bodů. Kerberová, která na Wimbledonu obhajovala loňskou finálovou účast, jich po odečtu bude mít „jen“ 5 957. Halepová zůstane po vypadnutí ve čtvrtfinále s 6 670 body na své pozici, tedy druhá.

„Ideální je podpořit to zároveň nějakým skvělým výsledkem přímo na kurtu, ale stát se světovou jedničkou je ukazatelem dlouhodobé výkonnosti, ne jen jednoho povedeného turnaje,“ libuje si Češka, která bude v následujících hodinách a dnech přijímat celou řadu gratulací. „Letos se mi opravdu daří, až na pár výjimek. Být světovou jedničkou je pro mě obrovská zodpovědnost. Cítím velké odhodlání, budu dál tvrdě trénovat a chci ukázat, že si tenhle status právem zasloužím,“ cítí se úspěchem povzbuzena do další části tenisové sezóny.