Djokovič do čtvrtfinále Roland Garros nenastoupí! Mužský tenis bude mít novou jedničku

- Radek Štohl

Novak Djokovič (1.) titul na Roland Garros neobhájí. Sedmatřicetiletého tenistu doběhly dva předchozí maratonské zápasy, kdy na kurtu strávil více než devět hodin. Další boje druhého letošního grandslamu sezony nakonec vynechá kvůli zranění pravého kolene. Na post světové jedničky se příští týden premiérově posune Jannik Sinner (2.).

Djokovič už na pondělní tiskové konferenci přiznal, že jeho start ve čtvrtfinále je nejistý. Tyto informace se potvrdily o den později, kdy se kvůli trhlině v menisku rozhodl z letošního ročníku French Open odhlásit.

Do turnaje přitom vstoupil solidně, Herbert (142.) ani Carballes Baena (63.) mu nevzali jediný set. První komplikace přišly ve třetím kole proti Mussettimu (30.), se kterým prohrával 1:2 na sety, po čtyřech a půl hodinách nakonec postoupil do osmifinále. Utkání skončilo v 3:07 středoevropského času, čímž se v tomto ohledu přepsal rekord turnaje.

V osmifinále proti Cerundolovi (27.) rovněž otáčel ze stavu 1:2 na sety, ve čtvrté sadě navíc prohrával 2:4. V průběhu zápasu byl ošetřován, přesto slavil postup mezi osm nejlepších tenistů letošního ročníku

Novak Djokovič do středečního utkání proti Casperu Ruudovi (7.) nezasáhne, na postu světové jedničky ho vystřídá Jannik Sinner. Dvaadvacetiletý tenista se stane vůbec prvním Italem v historii, který na tento milník dosáhne. 

Sinner v době odhlášení Djokoviče z turnaje dohrával čtvrtfinále proti Grigoru Dimitrovovi, kterého přehrál po sadách 6:2, 6:4, 7:6(3). V semifinále se utká s lepším z dvojice Stefanos Tsitsipas (9.) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Carlos Alcaraz (3.).