Roland Garros: Djokovič přečkal pětisetovou bitvu, Detiuc vyřadila nasazené šestky

- Redakce

Antukový grandslam Roland Garros pokračoval v Paříži devátým hracím dnem. Obhájce trofeje Novak Djokovič zvládl v osmifinále pětisetový souboj s Argentincem Franciscem Cerúndolem. Barbora Krejčíková neuspěla v osmifinále ženské čtyřhry, do stejné fáze mixu s Belgičanem Vliegenem nenastoupili. Kateřina Siniaková přehrála ve druhém kole krajanky Miriam Kolodziejovou s Annou Siskovou. Anastasia Detiuc si postupem do deblového osmifinále vylepšila grandslamové maximum. Uspěl i Tomáš Macháč, naopak Marie Bouzková končí. V akci byli také čeští junioři.

Djokovič otočil duel s Cerúndolem
Novak Djokovič byl na pokraji vyřazení, jeho cesta za obhajobou trofeje na Roland Garros ale přesto pokračuje. Čtyřiadvacetinásobný grandslamový vítěz udolal v osmifinále Argentince Francisca Cerúndola (27.) po čtyřech hodinách a 39 minutách 6:1, 5:7, 3:6, 7:5 a 6:3.

Sedmatřicetiletý Djokovič si nechal během utkání ošetřovat pravé koleno. Ve čtvrtém setu prohrával srbský superfavorit už 2:4 a posléze čelil za stavu 5:5 a 30-40 brejkbolu, závěr napínavého zápasu ale zvládl.

Srbský fenomén překonal hned dva rekordy svého švýcarského rivala Rogera Federera. Na grandslamech zaznamenal svou 370. výhru a postoupil do 59. čtvrtfinále.

Macháč s Čangem postupují
Tomáš Macháč postoupil po boku Č’-čena Čanga z Číny do deblového osmifinále Roland Garros. Oba jmenovaní si zkraje pondělního programu poradili s nizozemskou dvojicí Robin Haase, Botic Van De Zandschulp, kterou porazili 7:5 a 6:2.

V prvním setu promarnili Macháč s Čangem hned dvakrát výhodu brejku. Za stavu 5:5 pak prohrávali na podání 0:40, skrze čtyři odvrácené brejkboly ale zvládli gem otočit, aby následně sami proměnili na příjmu druhý setbol. Druhý set už byl vyrovnaný jen do stavu 2:2, následně se favorité prezentovali ziskem čtyř gemů v řadě.

Příštími soupeři semifinalistů letošního Australian Open budou Argentinci Máximo González a Andrés Molteni.

Detiuc předvedla parádní obrat
Anastasia Detiuc a Amina Anšbová si zahrají osmifinále na Roland Garros! Turnajové náhradnice udolaly v napínavém druhém kole Ukrajinku Ljudmilu Kičenokovou a Lotyšku Jelenu Ostapenkovou po obratu 3:6, 7:6(5) a 6:2.

Detiuc s Anšbovou prohrávaly ve druhém setu proti turnajovým šestkám hned třikrát o brejk, jejich soupeřky dokonce podávaly za stavu 5:4 na výhru. V osmifinále na ně číhají jedenácté nasazené Italky Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová, šampionky z nedávné tisícovky v Římě.

„Bylo to náročné, ale jsem ráda, že jsme to zvládly. Ze začátku jsme měly šance, které jsme nevyužily, ale zase jsme pochopily, že se s nimi dá úplně v pohodě hrát. Možná jsme byly ze začátku trošku nervózní,“ uvedla pětadvacetiletá Češka, která si postupem mezi šestnáct nejlepších dvojic vylepšila své grandslamové maximum.

České deblové derby pro Siniakovou
Jasný průběh mělo utkání 2. kola ženské čtyřhry Roland Garros, během kterého se na kurtu sešly hned tři české tenistky. Kateřina Siniaková spolu s hvězdnou Američankou Coco Gauffovou přehrála krajanky Miriam Kolodziejovou a Annu Siskovou za rovnou hodinu poměrem 6:1 a 6:2.

V osmifinále narazí nasazené pětky na Japonku Enu Šibaharaovou a Číňanku Sin-jü Wang, turnajové desítky.

Krejčíková ve čtyřhře končí
Nasazené čtyřky Barbora Krejčíková a Laura Siegemundová skončily na Roland Garros v osmifinále čtyřhry. Česko-německá dvojice nečekaně podlehla mexicko-ruskému páru Giuliana Olmosová, Alexandra Panovová poměrem 3:6 a 6:7(5).

V první sadě nabraly favoritky manko 0:3. Ztrátu brejku pak v páté hře smazaly, okamžitě ale nabraly další, kterou již nedohnaly. Ve druhém dějství prohrávaly Krejčíková se Siegemundovou už 3:5. Zabojovaly, otočily na 6:5, zakrátko ale ztratily sadu nejtěsnějším poměrem skrze tiebreak.

Bouzková dohrála i v deblu
Čtyřhra skončila pro Marii Bouzkovou na letošním Roland Garros ve druhém kole. Se španělskou kamarádkou Sarou Sorribesovou Tormovou v něm nepotvrdily roli papírových favoritek a prohrály z pozice nasazených sedmiček 3:6 a 4:6 s Martou Kosťukovou z Ukrajiny a Elenou Gabrielou Ruseovou z Rumunska.

Bouzková se Sorribesovou Tormovou vstoupily do utkání brejkem, jenže ztratily své tři úvodní servisy, a rychle tak nabraly manko dvou brejků. Ve druhém setu dokázaly dvakrát ztrátu jednoho brejku dotáhnout, ten ze sedmého gemu už ale nikoliv.

Vybrané zápasy 9. hracího dne Roland Garros

Osmifinále dvouhry mužů
Alex de Minaur (AUS, 11.) – Daniil Medveděv (5.) 4:6, 6:2, 6:1, 6:3
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Francisco Cerúndolo (ARG, 27.) 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3
Taylor Fritz (USA, 12.) – Casper Ruud (NOR, 7.) 6:7(6), 6:3, 4:6, 2:6
Alexander Zverev (GER, 4.) – Holger Rune (DEN, 13.) 4:6, 6:1, 5:7, 7:6(2), 6:2

Osmifinále dvouhry žen
Elina Avanesjanová (70.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 15.) 6:4, 0:6, 1:6
Elina Svitolinová (UKR, 19.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 4:6, 3:6
Emma Navarrová (USA, 24.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 3:6
Varvara Gračovová (FRA, 88.) – Mirra Andrejevová (38.) 5:7, 2:6

Osmifinále čtyřhry žen
Olmosová (MEX), Panovová – KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) 6:3, 7:6(5)

2. kolo čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Haase, Van de Zandschulp (oba NED) 7:5, 6:2

2. kolo čtyřhry žen
Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 6:3, 6:4
Gauffová (USA), SINIAKOVÁ – KOLODZIEJOVÁ, SISKOVÁ 6:1, 6:2
Anšbová, DETIUC – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 3:6, 7:6(5), 6:2

Osmifinále smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Vliegen (BEL) – Eikeriová (NOR), M. González (ARG) bez boje

1. kolo dvouhry juniorů
DENIS PETÁK (1405.) – Timeo Trufelli (FRA, -) 1:6, 7:6(6), 3:6

1. kolo dvouhry juniorek
JULIE PAŠTIKOVÁ (-) – Rose Marie Nijkampová (NED, -) 3:6, 3:6
ALENA KOVAČKOVÁ (989.) – Dune Vaissaudová (FRA, -) 6:4, 6:0
VENDULA VALDMANNOVÁ (1057.) – Antonia Vergaraová Riveraová (CHI, -) 6:2, 4:6, 7:5

1. kolo čtyřhry juniorů
KLIMAS, MRVA – Bernet (SUI), Stenzer (GER) 2:6, 5:7

1. kolo čtyřhry juniorek
Baslilarová, Langlaisová (obě FRA) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 2:6, 2:6
A. KOVAČKOVÁ, SAMSON – Jang (KOR), Sidorovová 7:5, 6:4