Djokovič v rekordním zápase ustál pětisetovou bitvu. Zápas zakončil kanárem

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič dál živí naději na obhajobu loňského titulu z Roland Garros. Ve třetím kole však prožil něco, co ještě během své dlouhé kariéry v Paříži nikdy. Jeho zápas s Lorenzem Musettim se totiž protáhl do tří do rána, čímž byl vytvořen nový rekord pařížského grandslamu v nejpozdnějším konci zápasu v historii turnaje. Itala nakonec porazil ve 3:07 po setech 7:5, 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:0.

Nejvýše nasazený tenista se po více než čtyřech a půl hodinách boje probojoval k vydřenému vítězství 3:2 na sety, když duel s třicátým nasazeným Musettim musel otáčet. Kvůli špatnému počasí, které ovlivnilo program Roland Garros, nastoupil Djokovič na kurt až pozdě v noci a vítězství zpečetil až ve 3:07 místního času. Tím se zapsali Djokovič i Musetti do historie Roland Garros.

„Slyšel jsem, že to byl nejpozdější finiš na Roland Garros v historii, takže jsem rád, že jsem se s Lorenzem zapsal do historie,“ potěšilo Djokoviče, pro něhož se jednalo o jeden z nejnáročnějších zápasů celé sezony.

„Dostal jsem se do opravdových problémů. Lorenzo mi to na kurtu znepříjemňoval a hrál opravdu úžasný tenis, na opravdu vysoké úrovni,“ uvedl po utkání Djokovič. „V jednu chvíli jsem nevěděl, co mám dělat. Z obou stran vracel spoustu míčů, winnery z obou rohů, měl dobré podání, každý míč prohnal po kurtu. V tom třetím setu a na začátku čtvrtého se mi proti němu nehrálo dobře.“

Djokovič, který se v utkání ujal vedení 1:0 na sety, další dvě sady prohrál a moc nechybělo, aby prožil další obrovské zklamání z brzkého vyřazení. Ve čtvrtém setu se ale nastartoval k obratu a od stavu 1:2 prohrál už jen jeden gem a naopak jedenáct jich vyhrál. Zápas zakončil kanárem, což možná bylo pro Musettiho až příliš kruté s ohledem na to, jaký výkon na dvorci odevzdal.

A Djokovič? Byť není publikem zrovna milován, tak dokázal dav strhnout na svou stranu a právě podpora diváků mu pomohla ke znovuzrození. „Jak jsem říkal už na kurtu, publikum mě dostalo. Opravdu jsem potřeboval ten impuls, potřeboval jsem tu energii. Začali skandovat moje jméno a já prostě cítil novou velkou vlnu vůle a energie. Myslím, že od té chvíle jsem byl úplně jiný hráč,“ lebedil si.

„Pátý set byl prostě úžasný. Byl jsem na vrcholu, vezl jsem se na té vlně a nepřipustil žádné zaškobrtnutí. Prostě jsem pokračoval, dál jsem se snažil a úžasným winnerem jsem zápas ukončil,“ usmíval se Srb.

Podmínky při samotném zápase oba tenisty hodně vyčerpávaly. I proto možná v závěru Musetti odpadl, zatímco Djokovič využil svých bohatých zkušeností, které mu pomohly duel strhnout na svou stranu. „Bylo takové dusno a těžké podmínky, velká zima, míče nikam neletěly. Člověk nedostával moc bodů zadarmo z podání. Dneska jsem musel makat každý bod, a proto jsem se opravdu fyzicky dostal na hranici svých možností,“ dodal.

V pondělním osmifinále čeká Djokoviče souboj s Franciscem Cerundolem z Argentiny.