Co se děje v Runeho týmu? Dánského mladíka opouští další kouč

- Jan Vojkůvka

Tým kolem světové sedmičky Holgera Runeho se zcela rozpadl. Poté, co na konci ledna skončil u dánského mladíka Severin Luthi, opustil hvězdu nastupující generace také superkouč Boris Becker. Posledním, kdo prozatím po boku dvacetiletého tenisty zůstává, je bývalý tenista Kenneth Carlsen.

Holger Rune prožívá skutečně turbulentní období. V rozmezí jediného týdne u něho skončili hned dva trenéři. Po Severinovi Luthim, který se proslavil jako kouč švýcarské legendy Rogera Federera, opustil z úplně stejného důvodu Runeho tým i Boris Becker.

Luthi několik dní po rozchodu s Runem oznámil, že důvodem k ukončení spolupráce je zejména to, že nemůže s mladým hráčem cestovat po celý rok na turnajích a nemůže mu být k dispozici tolik, kolik je potřeba. V podstatě úplně stejné je pak vyjádření Borise Beckera, které bývalý německý tenista zveřejnil na sociální síti X.

„Rád bych vás informoval, že s okamžitou platností odstupuji z funkce hlavního trenéra Holgera Runeho. Tuto spolupráci jsme zahájili s původním cílem dosáhnout na konci loňského roku Turnaje mistrů, ale postupem času jsem si uvědomil, že aby byla úspěšná, musel bych být Holgerovi k dispozici mnohem více, než mohu,“ napsal Becker. „Kvůli pracovním a soukromým povinnostem nemohu Holgerovi poskytnout to, co nyní potřebuje.“

Je přinejmenším zvláštní, že dva trenéři použijí identický důvod pro rozvázání spolupráce v rozmezí pouhého týdne. Nebo se jedná pouze o diplomatickou odpověď a pravda leží někde úplně jinde?

Turbulentní období, o kterém byla řeč na začátku, začalo už loni po US Open, kdy Rune vyhodil jiného slavného trenéra Patricka Mouratogloua. Tehdy mu došla trpělivost, když si procházel vleklou herní krizí a prohrál šest zápasů v řadě. Jediným trenérem v Dánově týmu tehdy zůstal Lars Christensen, který Runeho trénoval od jeho šesti let a oba pojil poměrně pevný vztah.

Rune však chtěl víc a začal pokukovat po dalších trenérech. V tu chvíli se Christensen rozhodl, že v jeho týmu skončí, protože nechtěl být součástí dalšího velkého týmu trenérů, což nebylo příliš prospěšné už v době, kdy s nimi spolupracoval Mouratoglou. Runeho maminka Aneke tehdy popsala vztah obou koučů jako střet dvou lidí s velkým egem.

Zatímco Christensen odešel trénovat Claru Tausonovou, Rune se domluvil na spolupráci s Beckerem. V prosinci pak jejich tým rozšířil Severin Luthi a před prvním turnajem sezony se připojil jako další kouč Kenneth Carlsen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kenneth Carlsen (@kennethcarlsen1)

Carlsen je pak z této trojice jediný, který ještě s Runem zůstává, a je s ním nyní ve Francii. Luthi a Becker skončili a záhadně sdělili úplně stejný důvod, proč se tomu tak stalo. Co se v Runeho týmu děje, je opředeno otazníky. Nic dobrého to ale nebude, což dokládá i fakt, že Aneke Runeová bude více pracovat pro agenturu IMG, která vlastní například tenisovou IMG Academy, a nebude už tolik zastupovat svého syna z pozice manažerky.

Pokud kolem Holgera Runeho panuje či panovala nějaká výraznější dusná atmosféra, nelze se divit nepříliš dobrým výsledkům v posledních měsících minulé sezony a prvních týdnech sezony nové. Z dění posledních dní je zřejmé, že kolem něho nyní nezůstává kámen na kameni a dochází k razantním změnám.