Hvězdné spojení: Bývalý kouč Federera povede mladého bouřliváka

- Radek Štohl

Dříve zklidnil velkého bouřliváka, teď se o to pokusí znovu. Někdejší dlouholetý trenér dvacetinásobného grandslamového šampiona Rogera Federera Severin Lüthi se připojil k týmu talentovaného Holgera Runeho (8.), jenž spolupracuje i s bývalým koučem Novaka Djokoviče Borisem Beckerem.

Dvacetiletý Rune má na kontě tři grandslamová čtvrtfinále, letos v srpnu vystoupal na čtvrté místo dvouhry. V uplynulé sezoně si vyšlápl na Daniila Medveděva (3.) nebo finalisty posledního Turnaje mistrů Jannika Sinnera (3.) a Novaka Djokoviče (1.). Ve větším rozletu ho ovšem brzdí různé výstřelky na kurtu. K nim se dokonce hrdě hlásí.

„Moje reputace se mi líbí. Mám rád své nastavení mysli. Jsem bojovník. Stále mám problém s přijímáním porážek, o kterých každý říká, že je potřeba se je naučit přijímat. Když prohraju, jsem smutný a vzteklý,“ pronesl mladý Dán letos na turnaji v Basileji.

Celou kariéru však má teprve před sebou. A podle toho se i zařizuje. Už dříve do svého trenérského štábu jako mentora přivedl legendárního Borise Beckera, v prosinci navíc angažoval Severina Lüthiho, který je z minulosti spjatý s Rogerem Federerem.

„Mám velkou radost, že ve svém týmu můžu přivítat Severina, který se tak připojí k Borisovi,“ informoval talentovaný tenista na sociálních sítích.

Lüthi spolupracoval s Federerem od roku 2002, u bývalé světové jedničky postupně přebíral důležitější roli. Nechyběl tak u velkých triumfů legendy bílého sportu. V roce 2005 převzal švýcarský daviscupový tým, ten před devíti lety za pomoci svého svěřence a Stana Wawrinky dovedl k cennému triumfu.