Rozchod po necelém měsíci a půl. Světová sedmička se rozloučila s hvězdným koučem

- Filip Lefenda

Pouhých 41 dnů trvala spolupráce Holgera Runeho se švýcarským trenérem Severinem Lüthim. Někdejší kouč fenomenálního Rogera Federera skončil v realizačním týmu světové sedmičky po neúspěšném vystoupení na Australian Open.

Hráčova matka Aneke překvapivý krok odůvodnila v interview pro dánskou stanici TV2 Sport. Osmačtyřicetiletý Lüthi by v budoucnu údajně nemohl s Runem cestovat po turnajích tak často, jak původně doufali. „Měli by na sebe málo času. Holger potřebuje trenéra, který s ním bude pořád,“ prohlásila.

Rune byl po dvacetinásobném grandslamovém šampionovi Rogeru Federerovi prvním tenistou, kterého Lüthi z pozice trenéra vedl. Mimo to měl ovšem nadále zastávat třeba funkci nehrajícího daviscupového kapitána. „Načasování se Severinem nebylo optimální,“ přiznala žena, jež je zároveň hráčovou manažerkou.

Dvacetiletý Holger Rune vyhrál v předchozích dvou letech na elitním okruhu čtyři tituly, z toho největší předloni na halové tisícovce v pařížské hale Bercy. Letošní sezonu zahájil finálovou účastí v Brisbane. Na Australian Open ovšem nestačil senzačně už ve druhém kole na francouzského držitele divoké  karty Arthura Cazauxe, s nímž padl ve čtyřech setech.

Tento týden je Rune nejvýše nasazeným účastníkem halové dvěstěpadesátky v Montpellieru. Na jihu Francie vstoupí do akce až ve čtvrtek, v osmifinále vyzve Španěla Llamase. Součástí trenérského týmu supertalentovaného Dána nadále zůstávají Boris Becker a Kenneth Carlsen.