Denní menu: Siniaková se v Adelaide s přehledem kvalifikovala, Bouzková v Aucklandu titul nezískala

- Redakce

Kateřina Siniaková se na turnaji v Adelaide probojovala do hlavní soutěže, poté co ve finále kvalifikace zdolala Američanku Bernardu Peraovou. Naopak Tomáš Macháč v Adelaide a Linda Fruhvirtová v Hobartu tak úspěšní nebyli a jejich pouť turnaji skončila už v kvalifikaci. Marie Bouzková na podniku v Aucklandu po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové titul ve čtyřhře nezískala. Amélie Šmejkalová získala svůj premiérový titul na turnaji ITF v Monastiru, Jonáš Forejtek ve finále podniku ITF v lucemburském Esch/Alzette neuspěl.

Češi v akci

Šmejkalová slaví v Monastiru premiérový titul
Na turnaji ITF W15 v Monastiru se Amélie Šmejkalová (1104.) poprvé v kariéře probojovala do finále a hned je z toho premiérový profesionální titul ve dvouhře. Ve finále mladá česká tenistka porazila Němku Tessu Johannu Brockmannovou (-) po setech 6:2, 6:3. Česká tenistka v obou setech finále přišla hned v prvním gemu o svůj servis, v obou případech se jí ale povedlo průběh setů otočit.

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Bouzková v Aucklandu deblový titul nezískala
Marie Bouzková s Bethanií Mattekovou-Sandsovou se spolu sešly poprvé od turnaje v Soulu, který v říjnu loňského roku vyhrály. I na turnaji WTA 250 Aucklandu z toho byla jízda až do finále, tentokrát však titulem zakončena nebyla. Nad síly česko-amerického páru byla kazašsko-slovenská dvojice Anna Danilinová, Viktória Hrunčáková, jimž podlehl 3:6, 7:6(5), 8:10.

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Siniaková v Adelaide přešla hladce přes Peraovou
Kateřina Siniaková (50.) si zahraje na turnaji WTA 500 v Adelaide hlavní soutěž. Česká tenistka uspěla ve finále kvalifikace tohoto podniku, když porazila Američanku Bernardu Peraovou (69.) hladce 6:3, 6:1. Siniaková získala úvodní brejk zápasu už ve druhém gemu. Hned vzápětí sice rovněž přišla o podání, ale v šesté hře první sady znovu získala na své konto výhodu brejku a tu už si tentokrát udržela až do konce. Ve druhé sadě si sedmadvacetiletá Češka vypracovala náskok 3:0 obsahující dva brejky. O dva roky starší Peraová sice dokázala jeden brejk odmazat a snížit na 1:3, od té doby už ale nevyhrála ani gem. Siniaková tak Američanku porazila už popáté z šesti pokusů.

Macháč uhrál v Adelaide jen dva gemy
Tomáš Macháč (78.) nepotvrdil dobrou formu z posledních měsíců a na svou účast na turnaji ATP 250 v Adelaide bude chtít co nejrychleji zapomenout. Český tenista v úvodním kole kvalifikace tohoto australského podniku podlehl domácímu tenistovi Alexi Boltovi (328.) za pouhých 47 minut 1:6, 1:6. Bolt zasypal Macháče třinácti vítěznými údery a neudělal ani jednu nevynucenou chybu, naproti tomu Macháč předvedl jen dva winnery a dopustil se čtyř nevynucených chyb. Třiadvacetiletý český hráč se v celém zápase nedostal k jedinému brejkbolu a sám naopak přišel o servis hned pětkrát.

L. Fruhvirtová si v zahraje v Hobartu hlavní soutěž jako šťastná poražená
Linda Fruhvirtová (88.) na turnaji WTA 250 v australském Hobartu ve finálovém kole kvalifikace podlehla Slovence Anně Karolíně Schmiedlové (73.) 4:6, 2:6, nakonec si ale hlavní soutěž turnaje jakožto šťastná poražená přeci jen zahraje. V prvním setu osmnáctiletá česká tenistka ztratila poprvé servis ve třetím gemu, ale okamžitě zareagovala rebrejkem a srovnala na 2:2.

O osudu prvního setu se tak rozhodovalo až v jeho závěru, kdy prokázala pevnější nervy devětadvacetiletá Schmiedlová. Ta nejprve za stavu 4:4 odvrátila dva brejkboly a následně prolomila servis Fruhvirtové, čímž uzavřela první set. Ve druhém sedu česká tenistka nabrala ztrátu 0:3. V pátém gemu sice získala podání soupeřky a snížila na 2:3, ale od té doby už nevyhrála ani jednu hru.

Forejtek čtvrtý titul kariéry nevybojoval
Jonáš Forejtek se na první akci roku 2024 v lucemburském Esch/Alzette probojoval do finále, těsně před vrcholem však svou jízdu turnajem nedotáhl do úspěšného konce. V souboji o titul český tenista podlehl britskému kvalifikantovi Jacobovi Fearnleymu (659.) 4:6, 4:6 a čtvrtou trofej své kariéry nevybojoval.

Více se utkání věnujeme zde.

ATP/WTA

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
BOUZKOVÁ, Matteková-Sandsová (USA) – Danilinová (KAZ), Hrunčáková (SVK) 3:6, 7:6(5), 8:10

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Adelaide International (ženy, AUS, 922 573 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
KATEŘINA SINIAKOVÁ (50.) – Bernarda Peraová (USA, 69.) 6:3, 6:1

Adelaide International (muži, AUS, 661 585 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (78.) – Alex Bolt (AUS, 328.) 1:6, 1:6

Hobart International (ženy, AUS, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 73.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (88.) 6:4, 6:2

Challengery

Oeiras Indoor 2 (muži, POR, 74 825 EUR, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
MICHAEL VRBENSKÝ (300.) – Javier Berranco Cosano (ESP, 382.) 7:6(3), 2:6, 6:1

ITF World Tennis Tour

Antalya Series (ženy, TUR, 25 000 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace
Sarah Tatuová (GBR, -) – BARBORA MICHÁLKOVÁ (-) 4:6, 3:6

Luxembourg Open, Esch/Alzette (muži, LUX, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jacob Fearnley (GBR, 659.) – JONÁŠ FOREJTEK (540.) 6:4, 6:4

ITF WTT Rafa Nadal Academy By Movistar, Manacor (muži, ESP, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Darius Florin Pop (ROU, -) – JOSEF VÁGNER (-) 6:3, 6:3

Magic Tours By FTT, Monastir (muži, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
MATTHEW WILLIAM DONALD (847.) – Vitalij Švec (-) 6:4, 7:5

Magic Tours by FTT, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Tessa Johanna Brockmannová (GER, -) – AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1104.) 2:6, 3:6

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.