Premiérový titul! Osmnáctiletá Šmejkalová vyhrála turnaj v Monastiru

- Petr Sumbal

Na turnaji ITF W15 v Monastiru se Amélie Šmejkalová (1104.) poprvé v kariéře probojovala do finále a hned je z toho premiérový profesionální titul ve dvouhře. Ve finále mladá česká tenistka porazila Němku Tessu Johannu Brockmannovou (-) po setech 6:2, 6:3. Česká tenistka v obou setech finále přišla hned v prvním gemu o svůj servis, v obou případech se jí ale povedlo průběh setů otočit.

Osmnáctiletá Šmejkalová vstoupila do svého prvního profesionálního finále nervózně, hned v prvním gemu přišla o své podání. Rychle ale srovnala na 1:1 a od stavu 2:2 převzala vládu nad kurtem a ziskem čtyř her v řadě získala úvodní sadu pro sebe.

Totožný průběh měl i začátek druhého dějství. Mladá Češka si opět hned na úvod neudržela servis, ale reagovala rebrejkem na 1:1. Za stavu 3:2 pak Šmejkalová sebrala Brockmannové podání znovu, následně svůj servis bez problému udržela a rázem byla jen jediný gem od premiérového titulu.

Za stavu 5:4 čelila Šmejkalová jednomu brejkbolu, dokázala ho ale odvrátit a vzápětí zápas dopodávala a mohla zvednout ruce nad hlavu na znamení svého premiérového profesionálního titulu.

Do finále se Šmejkalová probila i díky dvěma třísetovým vítězstvím v prvním kole a v osmifinále, když zdolala nejprve Alexandru Vasiljevovou (-) a poté Belgičanku Tilwith Di Girolamiovou (824.), tu až v tiebreaku třetí sady. Čtvrtfinále zvládla mladá Češka ve dvou setech, Rumunku Stefanii Bojicaovou (655.) porazila 7:5, 6:4. Semifinále vyhrála bez boje.

Premiérovou trofej ze dvouhry může Šmejkalová vystavit vedle své zatím jediné deblové, kterou získala loni rovněž v Monastiru. Za titul si připíše česká tenistka na své konto 15 bodů.

Magic Tours by FTT, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Tessa Johanna Brockmannová (GER, -) – AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1104.) 2:6, 3:6