US Open: Kolář, Menšík i Macháč postoupili do finále kvalifikace!

- Redakce

Jelikož ve čtvrtek v New Yorku pršelo, takřka kompletní program musel být přeložen na pátek. Postup do finále kvalifikace vybojoval Zdeněk Kolář, jenž přešel přes Thiaga Seybotha Wilda, i Jakub Menšík, který zvládl dvakrát přerušené utkání a ve třetím setu souboje s Leandrem Riedim byl úspěšnější. Jako poslední z Čechů zvládl druhé kvalifikační kolo Tomáš Macháč, který porazil bývalého elitního tenistu Kevina Andersona.

Macháč vyřadil bývalého hráče TOP 10!
Tomáš Macháč (123.) je po roce znovu ve finále kvalifikace US Open! Český tenista narazil ve druhém kole na bývalého hráče TOP 10 Kevina Andersona (656.), kterého porazil 6:4, 7:5. Jihoafričan svou hru opíral zejména o servis, přičemž českému hráči nadělil hned třináct es. Na skvělé podání se ale mohl spolehnout i Macháč, který podal od začátku do konce skvělý koncentrovaný výkon, podobně jako v prvním kole.

Macháč zažil zlomové momenty v prvním setu, kdy za stavu 2:3 udržel po velmi dlouhém gemu své podání, načež soupeře brejknul na 5:4. Soupeř českému hráči daroval servis i hned na začátku druhé sady, kterou následně Macháč dovedl do vítězného konce. V cestě do hlavní fáze grandslamu bude Macháčovi stát Chorvat Borna Gojo.

„Člověk se snaží prosadit si svoji hru a to se mi podařilo. Od začátku jsem hrál fajn, výborně jsem servíroval, to bylo hodně důležité,“ byla na Macháčovi znát spokojenost s předvedeným výkonem.

„Nesledoval jsem úplně jeho výsledky, vracel se zpátky a hráč to je samozřejmě kvalitní. Byl druhý nebo třetí na světě (pátý – pozn. redakce), dvakrát ve finále grandslamu, k takovému hráči je potřeba nastupovat s velkým respektem.“

Kolář se probil do finále kvalifikace
Zdeněk Kolář (176.) si na US Open zahraje o postup do hlavní soutěže! Ve druhém kvalifikačním kole sice prohrával s Brazilcem Thiagem Seybothem Wildem (107.) v prvním setu 2:3 se ztrátou podání, ale pak začalo pršet a od návratu na kurt Kolář doslova řádil. Seybotha Wilda nakonec porazil 6:3, 6:2, když už ani jednou neztratil servis. Ve svém prvním finále kvalifikace na amerického grandslamu narazí na krajana Jakuba Menšíka.

„Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Jsem maximálně spokojený i s předvedenou hrou, moc si toho vážím,“ neskrýval radost z kariérního maxima v podobě postupu do finále kvalifikace US Open Kolář.

„Do přerušení jsem měl 2:3 a soupeř měl výhodu brejku. Byly tam ale vyrovnané dlouhé gemy, bylo to nahoru dolů. Po pauze se to vrátilo do podobných kolejí. Potom jsem byl ale myslím lepší, soupeř začal dělat nějaké chyby, já jsem hrál poměrně solidně, snažil jsem se nekazit, rozběhat ho, to celkem fungovalo,“ hodnotil český tenista utkání s Brazilcem Seybothem Wildem.

Menšík vyhrál i druhý zápas na premiérovém grandslamu
Jakub Menšík (191.) si při své premiéře v kvalifikaci US Open zahraje finálové kolo o postup do hlavní soutěže! V bláznivém klání druhé rundy přehrál sedmnáctiletý talent za dvě hodiny a 27 minut lehce favorizovaného Leandra Riediho (150.) ze Švýcarska po setech 6:7(5), 6:3 a 6:4.

Duel byl kvůli špatnému počasí o jeden den odložen, přičemž i v pátek ho hned dvakrát přerušil déšť – poprvé po pěti gemech prvního setu, podruhé za stavu 4:3 v rozhodujícím dějství. Příštím soupeřem prostějovského rodáka bude o devět let starší krajan Zdeněk Kolář (176.), jenž v New Yorku rovněž útočí na premiérovou účast v hlavní soutěži.

„Zdálo se mi, že jsem byl celou dobu na kurtu lepší, v prvním setu jsem to ale nebyl schopný tolik poskládat, soupeř ty vítězné míče zahrál trochu lépe, což rozhodlo v koncovce prvního setu. Moc dobře jsem dnes servíroval, což mi taky pomáhalo. V každém setu se pak objevily příležitosti na returnu, které jsem byl schopný využít, a to rozhodlo oba další sety,“ řekl Menšík.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Thiago Seyboth Wild (BRA, 107.) – ZDENĚK KOLÁŘ (176.) 3:6, 2:6
JAKUB MENŠÍK (191.) – Leandro Riedi (SUI, 150.) 6:7(5), 6:3, 6:4
Kevin Anderson (RSA, 656.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 4:6, 5:7

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.