Šel jsem do toho s respektem, podržel mě servis, hlásí po skalpu bývalé světové pětky Macháč

- Petr Sumbal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Pěkný zářez si připsal ve druhém kole kvalifikace US Open Tomáš Macháč. Český tenista se střetl s dvojnásobným grandslamovým finalistou Kevinem Andersonem a dnes již sedmatřicetiletého veterána zdolal 6:4, 7:5. Už jen jedno vítězství mu tak chybí ke zopakování loňského postupu do prvního kola hlavní soutěže newyorského grandslamu.

Jihoafričan Anderson je tenista, jehož jméno musí znát každý tenisový fanoušek. V roce 2017 si zahrál finále US Open a o rok později neúspěšně bojoval o titul také ve Wimbledonu. Nejvýše to dotáhl ve světovém žebříčku na páté místo a celkem ve své kariéře vyhrál sedm turnajů kategorie ATP.

„Věděl jsem, že budu hrát s dobrým hráčem, i když teď dlouho nehrál a neměl moc dobré výsledky. Proti takovému tenistovi, i když není v zápasovém rytmu, je vždy potřeba nastupovat s respektem,“ upozornil Macháč.

Andersonovou hlavní zbraní byl v dobách jeho největší slávy dělový servis, který mu zejména na trávě a na rychlých tvrdých površích umožňoval měřit síly s nejlepšími tenisty světa. A na své podání se snažil spoléhat i v duelu s Macháčem.

„Servis byla vždy jeho doména, takže jsem počítal s tím, že si klidně čtyři nebo pět gemů za sebou nemusím skoro sáhnout na return,“ přitakával Macháč. „Dobře jsem ale returnoval a když už přišla šance na jeho druhém servisu, nebo jsem dobře přečetl ten první, bylo důležité jít do výměn, aby mě tolik nehnal,“ dodal dvaadvacetiletý český tenista.

„Já jsem se hlavně snažil prosadit si svoji hru a to se mi podařilo. Od začátku jsem výborně servíroval, což bylo důležité, a pak jsem k tomu přidal i dobrou hru (ve výměnách). Jen v jednom gemu jsem si úplně nepomohl podáním, jinak byl ale servis absolutně skvělý,“ vypíchl Macháč aspekt hry, který mu pomohl nad hvězdným jménem zvítězit.

Ve finále kvalifikace se Macháč střetne s o tři roky starším Chorvatem Bornou Gojem, se kterým jediný vzájemný duel před dvěma lety vyhrál. Letos už si Macháč zahrál hlavní soutěž grandslamu na Australian Open a ve Wimbledonu, pouze na antukové Roland Garros se nekvalifikoval.

Na US Open se pokouší do hlavní části probojovat potřetí v kariéře, úspěšný byl zatím jen loni, kdy následně sehrál v prvním kole dramatickou pětisetovou bitvu s nešťastným koncem s favorizovaným Boticem Van De Zandschulpem.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Kevin Anderson (RSA, 656.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.) 4:6, 5:7