Na pátý pokus finále! Kolář přehrál Brazilce a v českém derby zabojuje o hlavní soutěž

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Zkušený Zdeněk Kolář se na pátý pokus konečně dočkal, v druhém kole kvalifikace US Open porazil Brazilce Seybotha Wilda 6:3, 6:2. Finále kvalifikace navíc přinese pro českého fanouška pikantní podívanou, český tenista v něm změří síly s talentovaným krajanem Jakubem Menšíkem.

Kolář přitom do odloženého klání nevstoupil vůbec ideálně, proti Brazilci i přes velkou snahu tahal za kratší konec. Duel ale po pěti gemech přerušil déšť.

„Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Jsem maximálně spokojený i s předvedenou hrou, moc si toho vážím,“ neskrýval radost z kariérního maxima v podobě postupu do finále kvalifikace US Open Kolář.

„Do přerušení jsem měl 2:3 a soupeř výhodu brejku. Byly tam ale vyrovnané dlouhé gemy, bylo to nahoru dolů. Po pauze se to vrátilo do podobných kolejí. Potom jsem ale myslím byl lepší, soupeř začal dělat nějaké chyby, já jsem hrál poměrně solidně, snažil jsem se nekazit, rozběhat ho, to celkem fungovalo,“ hodnotil český tenista utkání s Brazilcem Seybothem Wildem.

Čekání na zápasy odložené vlivem nepřízně počasí je pro tenisty naprosto běžnou praxí, situace ve Flushing Meadows ale nabrala s ohledem na odložený téměř celý čtvrteční program poměrně značný skluz. Pro zkušeného Koláře se ale nejednalo o výraznější komplikaci.

„Včera se stále čekalo, přede mnou se ale pořád hrál jeden zápas, takže to bylo takové, že člověk čekal dlouho, ale čekal by, i kdyby nebyl déšť,“ povídal komfortně Kolář. Před sedmou nás poslali na hotel a pak hned v deset hrát. To bylo jediné takové nešťastné, že člověk celý den čeká a pak musí v šest ráno vstávat. Jinak jsem to ale nějak neprožíval, stejně to nejde ovlivnit.“

První finále kvalifikace na US Open pro rodáka z Bystřice nad Pernštejnem navíc napíše pikantní bitvu s jeho krajanem Jakubem Menšíkem, který také zvládl druhé kolo na svém premiérovém grandslamu.

„Jestli hraju s cizincem nebo s Čechem, já to neprožívám. Je to možná sledovanější pro diváky, já to ale oproti nějakému jinému zápasu nějak nevnímám. Připravím se na to jako na každý jiný zápas. Budu věřit sám sobě, ve svůj výkon a snad to bude stačit,“ pravil plný odhodlání Kolář.

„Bylo by super, kdybychom si zahráli spolu (v době rozhovoru ještě nebylo rozhodnoto o tom, že bude hrát Kolář s Menšíkem, pozn. red.), na druhou stranu je škoda, že při tak velkém losu jdeme ve finále kvalifikace na sebe,“ uzavíral český tenista.

US Open, New York (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Thiago Seyboth Wild (BRA, 107.) – ZDENĚK KOLÁŘ (176.) 3:6, 2:6