Čekání bylo náročné, ale zvládl jsem to skvěle, zářil po postupu do finále kvalifikace Menšík

- Petr Sumbal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jakub Menšík zvládl v kvalifikaci na US Open druhou třísetovou bitvu v řadě, ve druhém kole boje o hlavní soutěž porazil Švýcara Leandra Riediho po setech 6:7(5), 6:3 a 6:4. O premiérovou účast v hlavní části jakéhokoliv grandslamu si zahraje sedmnáctiletý talent proti krajanu Zdeňku Kolářovi. „Hrát s Čechem, a navíc s kamarádem, je vždycky něco odlišného,“ usmál se Menšík. „Beru to ale sportovně, připravím se na něj jako na každého jiného soupeře,“ dodal před jedním z nejdůležitějších zápasů své kariéry.

Menšíkovo utkání druhého kola kvalifikace na US Open s o čtyři roky starším Riedim se hrálo s denním odkladem a hned dvakrát ho navíc přerušil déšť. „Byl to náročný zápas jak herně, tak i mentálně, protože každé to přerušení mělo svůj příběh. Začali jsme v deset ráno a končili skoro v pět odpoledne. Čekání na zápas bylo náročné, musel jsem být stále ve střehu a hodně mě to unavilo. Mentálně jsem to ale zvládl skvěle,“ prohlásil v rozhovoru pro Tenisový svět Menšík.

Český tenista sice přišel o první set, ale na kurtu se přesto cítil dobře a nikdy nepřestal věřit v postup. „V prvním setu soupeř poskládal vítězné míče trošku lépe, což v jeho koncovce rozhodlo. Druhý a třetí set jsem si ale věřil, cítil jsem na kurtu, že jsem lepší,“ vyprávěl Menšík.

Tomu se skutečně podařilo na Riediho najít recept a v závěrečných dvou sadách už mu povolil jen sedm gemů. „Dobře jsem servíroval, to mi hodně pomáhalo. V každém setu pak byly jedna nebo dvě příležitosti na returnu, čehož jsem dokázal využít,“ pochvaloval si vítěz dvou turnajů z letošní sezóny.

Postup do hlavní soutěže si bude muset Menšík vybojovat v souboji s o devět let starším krajanem Zdeňkem Kolářem. Pro oba hráče by šlo v případě postupu o premiérovou účast v hlavním pavouku amerického grandslamu, Menšíkovi se to může povést hned při jeho grandslamové premiéře.

„To, že se utkáme (se Zdeňkem) ve finále kvalifikace grandslamu, je skvělé a řekl bych, že i výjimečné. Je super, že díky tomu bude v hlavní soutěži další Čech,“ dodal s úsměvem na tváři Menšík.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
JAKUB MENŠÍK (191.) – Leandro Riedi (SUI, 150.) 6:7(5), 6:3, 6:4