Odraz k lepším zítřkům. Evans a Gauffová si ve Washingtonu dokráčeli pro nejcennější tituly v kariéře

- Filip Lefenda

Turnaj Mubadala Citi DC Open v americkém Washingtonu ovládli třiatřicetiletý Brit Daniel Evans a o čtrnáct let mladší Coco Gauffová ze Spojených států. Oba jmenovaní si na betonové pětistovce dokráčeli pro své nejcennější tituly v dosavadní kariéře.

Evans vstoupil do turnaje prohraným setem s Francouzem Barrerem (2:6, 6:0, 6:3), dalších deset už ale shodně vyhrál a postupně přehrál Rusa Ševčenka (6:4, 6:3), Američana Tiafoea (6:4, 7:5), Bulhara Dimitrova (6:3, 7:6) a ve finále i Nizozemce Griekspoora (7:5, 6:3).

Stejně jako v Praze trápilo tenisty ve Washingtonu počasí. Vinou deště musel odehrát Evans osmifinále i čtvrtfinále v jeden den. Finálový souboj pak přerušila za stavu 2:2 ve druhém setu na více než hodinu a půl bouřka.

Třiatřicetiletý Brit těžil v rozhodujícím klání ze svého podání. Brejkbolům čelil až v závěrečném gemu, přičemž všechny čtyři možnosti o šest let mladšího soupeře odvrátil. Na elitním okruhu triumfoval Evans podruhé. Poprvé se radoval v roce 2021 na podniku ATP v Melbourne. Triumf na washingtonské pětistovce je pro něj největším v kariéře. Před turnajem přitom prohrál na nejvyšší úrovni hned osm z posledních devíti soutěžních utkání.

„V poslední době mi to příliš nešlo. Nebyl jsem se svou hrou spokojený. Je úžasné se konečně prosadit. Finálový zápas tak nějak shrnul celý turnaj. Dostal jsem se z problémů a korunoval úžasný týden,“ radoval se Evans, jenž se po zlepšení o devět pozic dostal na nové žebříčkové maximum – 21. místo.

Mezi ženami dominovala Gauffová
Svou největší trofej slaví rovněž Coco Gauffová. Devatenáctiletá Američanka ovládla domácí akci suverénním způsobem bez ztráty jediného setu. Postupně porazila krajanku Baptisteovou (6:1, 6:4), Švýcarku Bencicovou (6:1, 6:2), Rusku Samsonovovou (6:3, 6:3) a ve finále i Řekyni Sakkariovou (6:2, 6:3), na kterou vyzrála v šestém vzájemném střetnutí teprve podruhé.

Jedinou slabší chvilku si nasazená trojka vybrala zkraje druhého setu, kdy musela dvakrát dotahovat ztrátu brejku. Od stavu 2:3 už ale bodovala pouze Gauffová, jež si dokráčela pro druhý letošní a celkově čtvrtý vavřín na elitním okruhu. Zapomenout tak dala na neúspěšné působení v All England Clubu, kde před měsícem senzačně vypadla už v prvním kole na raketě krajanky Keninové.

„Toto byl první turnaj, který jsem absolvovala s kompletně celým týmem. Jsem ráda, že jsme dosáhli tohoto výsledku. Vím, že ti, kteří se mnou byli na Wimbledonu, to se mnou měli před pár týdny opravdu těžké. Cítili jsme to všichni. Jsem proto ráda, že jsem se znovu dokázala odrazit,“ komentovala svůj úspěch světová sedmička. Její protivnice Sakkariová naopak prohrála už sedmý z celkových osmi finálových zápasů na okruhu WTA.