Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Byla odepsaná, alespoň podle většiny publika a možná i podle její soupeřky, Belgičanky Wickmayerové. Za stavu 4:5 ve druhém setu prohrávala 0:40, potom 3:6 v tiebreaku – celkem ve druhém setu devět mečbolů proti. Pak ale Šafářová začala sázet esa nebo posílala odvážné vítězné míčky po čáře. Výsledek? Postup nakonec urvala ve třetí sadě a po zápase byla na roztrhání.

Čeština obyčejně Australanům zní asi jako nám čínština. Během zápasu Šafářové se ji ale domácí fanoušci naučili od několika českých fanoušků hodně rychle. „Lucko, do toho!“ A potom: „Lucko, děkujem,“ znělo z úst australských nadšenců, kteří Šafářové v horkém úterý vytvořili parádní fanouškovský kotel.

Nechyběly ani české vlajky. Celá aréna sledovala nevšední podívanou, kdy Šafářová byla skoro na dně, ale vlastní pomocí se ze všeho vyhrabala. A i když kurzy byly v jednu chvíli příznivěji nakloněné příletu marťanů než jejímu postupu, ona to dokázala.

„Ty mečboly jsem ani nepočítala. Ale slyšela jsem, že jich bylo devět,“ řekla Šafářová s tím, že jde nejspíš o její nový rekord. „Pamatuji se, že na Fed Cupu s Garciaovou jsem jich odvrátila pět, ale devět určitě nikdy.“

Nebylo lehké na to nemyslet. Zvláště za stavu 0:40 proti třem mečbolům v řadě. „To už bylo fakt hodně. Řekla jsem si: Dobře, dám všechno do servisu a půjdu si pro body. To bylo všechno, co jsem mohla dělat,“ řekla Šafářová.

SERENA VE DRUHÉM KOLE

Jednu pořádnou výzvu má brzy třicetiletá tenistka za sebou, a hned ji bude čekat ještě větší. Krutý los jí totiž ve druhém kole přisoudil Serenu Williamsovou, se kterou má Šafářová nelichotivou bilanci 0:9. Nejvíc bolela hlavně porážka ve finále French Open před dvěma lety.

„Poslední měsíce nemá nahráno moc zápasů. Když na ní narazíte ve finále, už je ve formě. Ale jsem si jistá, že i teď přijde na kurt silná. Já si půjdu zápas užít a zkusit ho vyhrát. S ní je to vždy stejné. Musím si jít pro body, nedat jí čas, co nejvíc využívat mojí levou ruku,“ snažila se najít recept na světovou dvojku.

Šafářová s novým koučem Františkem Čermákem chce totiž stoupat zase tam, kde se v singlu dřív pohybovala. Bývalá světová pětka teď zažívá, jaké je to být nenasazenou hráčkou. „Byla jsem zvyklá, že přijdu a kdykoliv mi dají tréninkový kurt. Navíc, když jsem nasazená, los je mnohem snazší. Teď jsem v té druhé pozici – třeba tady jsem se nedostala na trénink a musela jsem jít do klubu mimo areál,“ popisovala.

Věří ale, že brzy zase přijde doba, kdy jí nikdo kurt neodmítne. I když cesta zpátky mezi elitu zrovna přes Serenu Williamsovou nebude nejlehčí. „Prostě jsem řekla, že tuhle sezonu do toho naplno půjdu a uvidíme, co z toho vypadne,“ přesvědčovala.

„A na věk se mě neptejte, to se u žen nedělá,“ zasmála se nakonec.

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Pondělí 16. 1.

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?