Temné období plné trápení. Chorvatku od konce kariéry odradily až soupeřky

- Filip Lefenda

Tenistka Donna Vekičová v dokumentární sérii Break Point od Netflixu přiznala, že před dvěma lety uvažovala o konci aktivní kariéry. „Hodně jsem se trápila,“ zavzpomínala šestadvacetiletá Chorvatka. Od toho, aby pověsila raketu na hřebík, ji odradila především slova jiných dvou hráček.

„Myslím, že to bylo před dvěma lety po turnaji v Indian Wells, hrál se tehdy v říjnu. Prohrála jsem v prvním kole a hodně se trápila. Pořád mě bolelo koleno,“ líčila ve zmíněném pořadu, jenž mapuje tenisové prostředí a jeho zákulisí, Vekičová.

Rodačka z Osijeku na betonové tisícovce podlehla ve třech setech Australance Sharmaové a schytala tehdy pátou porážku v řadě, navíc čtvrtou z pozice papírové favoritky. Za sebou měla v tomtéž roce operaci problémového kolene.

„Po mém utkání jsem potkala Ajlu (Tomljanovicovou) a Mariu (Sakkariovou) a cítila, že už nedokážu hrát na takové úrovni jako ony. Bylo to období, kdy mi to opravdu nešlo,“ pokračovala Vekičová.

Od myšlenek na konec kariéry ji ale naštěstí zmíněné soupeřky, ale i kamarádky, odradily. „Řekly mi, že to nemám vzdávat, že na tom budu v příštím roce mnohem lépe. Že to mám v sobě a budu opět schopna hrát jako dříve. Hodně mi to pomohlo.“

Povzbudivá slova Australanky a Řekyně nakonec nepřišla vniveč. Vekičová raketu do kouta neodložila a udělala dobře.

Letošní sezonu zahájila sérií devíti výher v řadě a došla až do čtvrtfinále Australian Open, kde nestačila až na pozdější šampionku Arynu Sabalenkovou. Na přelomu února a března ovládla podnik WTA v mexickém Monterrey. Na žebříčku se postupně vyhoupla na současné 23. místo, kde je o pouhé čtyři pozice za osobním maximem z roku 2019.

A na další úspěch může zacílit Vekičová tento týden. V německém Berlíně je po skalpu úřadující wimbledonské šampionky Jeleny Rybakinové už ve čtvrtfinále. V tom bude navíc proti Elině Avanesjanové, 81. hráčce světového pořadí, velkou papírovou favoritkou.